A többsége valószínűleg semennyire, a mi papunk is mondta, hogy tanulták, de szinte egyáltalán nem tudja.
Aztán vannak azért olyanok is, akik folyamatosan, anyanyelvi szinten beszélik és művelik, de ez nagyon ritka.
2022. jan. 23. 13:18
2/13 anonim válasza:
Egyetértek az előzővel. Tanulnak latint és ögörögöt is, de a pap ismerősein azt mondják, hogy ezek a legrosszabb tantárgyaik általánosságban, alig vannak páran, akik rendesen tudják. Gimiben én is tanultam pár hónapig latint. A latin nyelv tanulását egyébként nem úgy kell elkézelni, hogy folyékonyan megtanítanak beszélni. Mondások és kifejezések tanításán és a szókincsen van a hangsúly.
2022. jan. 23. 13:49
3/13 anonim válasza:
Nálunk az egyik katolikus templomban latinul énekel a kórus. A pap is csak kell tudjon ha a kórus úgy énekel.
2022. jan. 23. 14:02
4/13 MDaniel98 válasza:
Valamennyire kell, hogy tudjon, de nem latin-szakosok azért.
2022. jan. 23. 14:21
5/13 anonim válasza:
A legtöbben nem tudják beszélni, az biztos.
Valami alapképzettségük van, de ha nem olvasnak rendszeresen latinul, akkor egy idő után nem is értik meg.
2022. jan. 23. 14:49
6/13 Mansour válasza:
Van egy videó, amiben egy fickó a Vatikánban szólít le papokat latinul. Kb. 10-ből ketten hajlandók beszédbe elegyedni vele (és az egyikük épp magyar). A kérdéseket értik, és kissé döcögősen, de válaszolni is tudnak.
Szóval igen, mint ahogy az előző válaszokban is írták, nagyon kevés pap tanul meg olyan szinten latinul, hogy azt aktívan használni is tudja. Az egyházi latintanítás célja végül is az, hogy az írott szövegeket meg tudják érteni (szótár segítségével).
2022. jan. 23. 14:52
7/13 anonim válasza:
Régebben, a legtöbb szemináriumi tankönyv (filozófia, teológia, biblikus tanulmányok) mind latinul íródott. A Gregoriana Pápai Egyetemen a II. vatikáni zsinatig latinul is tanítottak.
2022. jan. 23. 14:54
8/13 anonim válasza:
Csak kell tudjanak a katolikus papok. Mert Reformátuskent és is tudom hogy Laudetur Jesus Christus- In Aeternum Amen, Égő te baptiso, égő te absolvi in Nomine Patris et Filique et Spiritus Sancti. A tabernakulum nekem tabernakulum, Euharistiat úgy tudom másképp hogy ez haristo- az mikor hálát adsz .
2022. jan. 23. 14:57
9/13 anonim válasza:
Itt egy egyházi cikk a latin nyelv hanyatlásáról a '60-as évekből latinul.
A cikk írója szerint az okozta a hanyatlást, hogy a latin nyelvet egy idő után már nem élő nyelvként tanították, hanem kizárólag holt nyelvként, az antik és a liturgikus szövegek megértésére.
2022. jan. 23. 15:02
10/13 anonim válasza:
orszagtol es egyentol is fugg, mennyire tud jol egy pap
de a latint tenyleg nem ugy tanitjak, hogy folyekony kommunikaciora tudd hasznalni, hanem inkabb olvasott szoveg ertesere, hiszen holt nyelv
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!