Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, muszlimok és...

Keresztények, muszlimok és zsidók! Mi a véleményetek a zoroasztriánusokról, az egyik legközelebbi rokonvallásotokról?

Figyelt kérdés

Elítélitek őket? Vagy barátian fordultok ehhez a hithez? Mi a véleményetek Zarathusztráról vagy másik nevén Zoroaszterről?

Rengeteg alapvető tanítás egyezik, például az egyistenhit, a Sátánhoz hasonló ördögi démon, a sötétség királya, a legtöbb erkölcsi tanítás nagyon hasonló, a jóságos, megbocsájtó, de ugyanakkor igazságos istenkép, a teremtéstörténet (csak náluk Ádámnak több felesége volt és Éve egy démonként van lefestve), a Menny és Pokol tana (viszont náluk vannak bizonyos esetek, amikor lehetséges a reinkarnáció), az önmegtartóztatás tanítása és a hedonizmus elvetése és hatalmas hangsúlyt fektettek a lelki béke megteremtésére (még egyes keleti vallásoknál is többet).

Egyébként Mohamed rengeteget járt perzsa területeken, a keresztényeknél, pedig minden bizonnyal az egyik napkeleti bölcs is egy perzsa, udvari mágus (náluk a mágus nem TV-s kuruzslót jelent, hanem egy paphoz, dervishez, imámhoz, szerzeteshez hasonló vallási tanítót, vallástudóst, filozófust, vallási szertartásokat levezető személyt) volt.

2022. jan. 13. 18:44
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
40%
Felsoroltam a hasonlóságokat. Ezek közül sok a kereszténységben is megtalálható, na és persze az egyistenhit. A zsidók és Jézus is tőlük plagizált akkor?
2022. jan. 14. 13:13
 12/29 anonim ***** válasza:
61%

"Felsoroltam a hasonlóságokat."

Tudom, csak épp a hasonlóságok egyike sem egyedi, a legkevésbé sem. Mind annyira általános dolgok, amik simán eszébe juthatnak akárhány egymástól független embernek is.

2022. jan. 14. 13:19
 13/29 anonim ***** válasza:
40%
Gondolod hogy ez a sok hasonlóság véletlenül több embernek is az eszébe jut és alapítanak nagyon hasonló vallásokat egymástól függetlenül?
2022. jan. 14. 13:22
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Nem sok, hanem mind megtalálható a kereszténységben is 🙂 én keresztényként úgy gondolom, hogy Zarathusztra prófétai attribútumokkal bírt, és simán el tudom képzelni, hogy a zsidók tanultak egyet s mást a babiloni fogság idején, ami náluk is helyére tett pár dolgot a saját hitükkel kapcsolatban. Nincs is ezzel semmi baj, minden szellemi áramlat építkezik az előtte lévőkre.
2022. jan. 14. 13:23
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

"Gondolod hogy ez a sok hasonlóság véletlenül több embernek is az eszébe jut és alapítanak nagyon hasonló vallásokat egymástól függetlenül?"

Mint mondtam, a hasonlóságok közül egyetlen egy sincs, ami a legkevésbé is egyedi lenne.

Ez olyan, mintha azt állítanád, hogy a Gyűrűk ura a Bibliáról plagizált, hisz mindkettőben van isten, teremtés, a jó és gonosz ellentéte, a jó végső győzelme, stb. Csak mert ugye nem veszed figyelmbe, hogy mindezek annyira általános dolgok, hogy semmiféle kapcsolatra nem utalnak a két mű között. Ha a Gyűrűk urában lenne egy karakter akinek 12 tanítványa van, és ezek közül az egyik elárulja, és ezért a karaktert kivégzik, de három nap múlva feltámad, na ez esetben már lehetne kapcsolatról beszélni, hisz ez már valami egyedi, valami konkrét. Te viszont egyetlen hasonló konkrétumot sem tudtál felmutatni.

2022. jan. 14. 13:32
 16/29 anonim ***** válasza:
40%
A 14-es keresztény válaszoló megerősítette hogy ezek mind benne vannak a keresztény vallásban is. Teljesen kizárható hogy véletlenül ennyi minden egyezzen. Ezekre nem lehet rámondani hogy általános meg hogy véletlen. Vagy az van hogy egymásról másoltak, vagy ahogy az iszlám is tanítja, mindenkihez ugyanaz az alapüzenet érkezett Istentől. Na most én megnéztem több nagyobb vallást is amik szintén sok egyezőséget tartalmaznak az iszlámmal, ami szintén nem lehet véletlen. Így marad az iszlám szerinti mint egyetlen logikus magyarázat.
2022. jan. 14. 13:44
 17/29 anonim ***** válasza:
87%

"Teljesen kizárható hogy véletlenül ennyi minden egyezzen."

Ha specifikus, konkrét dolgok lennének, igen. Így, hogy ennyire általános dolgok, semmi fura nincsen benne.

2022. jan. 14. 13:46
 18/29 anonim ***** válasza:
40%
Ezek nem általános dolgok. Mondjuk a zoroasztrizmus, judaizmus, kereszténység, iszlám esetében felmerülhet hogy egymásról másoltak, mert egy földrajzi területen voltak, de ugyanilyen egyezések megtalálhatóak például az iszlám és hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus között amiknél már egyáltalán nem biztos hogy kapcsolatba kerültek.
2022. jan. 14. 13:52
 19/29 anonim ***** válasza:
92%

"Ezek nem általános dolgok"

Már hogyne lennének azok?

Egyetlen isten, aki jóságos, túlvilági jutalom vagy büntetés, szabad akarat, stb. Szerinted miért ne juthatnának ilyen dolgok akárkinek eszébe, anélkül hogy valaha is hallott volna az iszlámról?

2022. jan. 14. 13:57
 20/29 anonim ***** válasza:
40%
Hát de nem csak ennyi. Van ott egy jó hosszú lista és nyilván nem cask ennyi a hasonlóság. Kizárható hogy ennyi egyezés véletlen legyen.
2022. jan. 14. 14:02
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!