Mik a problémák az értelmes tervezettség nézetével?
Hogy a természetben még senki semmit nem talált, ami tervezett lenne, ellenben rengeteg olyan logikátlanság, hanyag félmegoldás létezik a természetben ami egyértelműen cáfol bármiféle tervezettséget (vagy opcionálisan egy pancser tervező létére utal).
Pl a nyelőcső és a légcső közös nyílása elég életveszélyes megoldás. Hogy a húgycső áthalad a prosztatán, ez számtalan egészségügyi probléma forrása a férfiaknál. Nőknél a nemi fertőzések és a felfázás veszélye igen magas. Stb, stb.
Azért ezek felvetik a kérdést, hogyhogy nem volt elég intelligens az a tervező, hogy ilyen hibákat képes legyen kiküszöbölni?
Az intelligens tervezettség a teleológiai istenérv félreértésén alapszik.
Az intelligens tervezettség úgy értelmezi a teleológiai istenérvet, hogy egy hatóok mögött közvetlen tudatos szándék, cél van, szerinte ez a komplexitásból egyértelmű.
Ezzel szemben, a teleológiai érv lényege nem az, hogy a hatóok mögött közvetlenül tudatos szándék van, hanem az, hogy a hatóok okozata lehatárolt, nem valósulhat meg az okból akármi.
Továbbá a hatóok egy tényleges valóság, míg annak okozata egy jövőbeli lehetőség.
Mi határolhatja le a hatóok okozatát, ha az még nem egy tényleges valóság?
Itt jön képbe a jelent és jövőt is ismerő értelem, aki a kettőt hozzárendeli.
De ez inkább egy metafizikai jellegű érv.
#2 hát igen, külön nyelőcső és légcső, hmm. Akkor kellene két száj az emberen, mondjuk egy elöl, egy másik meg hátul, egy az evésre, egy a beszédre, ugyanis a beszédhez kell a tüdő is, hacsak nem hasbeszélésről lenne szó. Na de akkor jó lenne már 4 szem is, kettő elöl, kettő hátul, hogy lásd azt is, amit eszel, meg lásd azt is, akivel beszélsz. Kissé bonyolult kezd lenni az egész.
De szerintem a lényeg az, hogy Isten nem ígért ebben a világban semmi tökéletes vagy végleges megoldást. Ezért van szükség újjáteremtésre, és feltámadásra, mert ez a világ csak egy nagyon kezdetleges deszkamodellje annak, amit Isten elkészített az őt tisztelőknek és szeretőknek.
üdv Stefán
4.5.
Isten elvileg mindenható és mindentudó. Akkor elvileg ki kéne tudnia találnia olyan megoldást ami kiküszöböli a hátrányokat úgy hogy megtartja az előnyöket.
"De szerintem a lényeg az, hogy Isten nem ígért ebben a világban semmi tökéletes vagy végleges megoldást. Ezért van szükség újjáteremtésre, és feltámadásra, mert ez a világ csak egy nagyon kezdetleges deszkamodellje annak, amit Isten elkészített az őt tisztelőknek és szeretőknek."
Tehát ezzel is szándékosan szívat. Milyen rendes tőle.
Én arra jöttem rá, hogy tökmindegy hogy valami tervezett vagy sem, ha van akkor van.
Ha csak random betonozol meg pakolod a téglákat is építhetsz házat meg tudatosan is.
Na meg mert ilyen élet nem alakulna ki.. Miért ne? Jönnek az arányokkal, na és hány bolygó van? Még kevesebb ismert "élő" bolygót tudunk mit amilyen arányokkal jönnek.
Meg van Isten vagy nincs Isten, ez a kérdés? Nem inkább azm hogy mi van halál után?
"Utolsó a prosztatának nincs szerepe a nemi aktusban? Én úgytudom hogy az ondóban a here által termelt hímivarsejtek mellett prosztataváladék is van és attól lesz olyan folyós az anyag. Akkor csak jó helyen van az nem?"
Hogy a funkcióját betöltse, arra jó helyen van, de arra is jó helyen van, hogy húgyúti problémákat okozzon. Pont ez a lényeg, egy intelligens tervező nem tudta volna szerinted úgy megtervezni a rendszert, hogy csak előnyei legyenek, a hátrányai ne létezzenek? Hisz elvileg mindenható, nem szabadna hogy ilyesmi meghaladja a képességeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!