Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért gondoljátok, hogy a...

Miért gondoljátok, hogy a Bibliát (az azt tartalmazó levelek, írásokat, hagyományokat) isten inspirálta?

Figyelt kérdés
Szívesen meghallgatom mindenkinek a véleményét.

2021. dec. 25. 01:38
1 2 3
 11/23 Demion ***** válasza:
100%

"Nem vallom azt a dogmát, hogy a Biblia minden mondata Isten Szava,"

Milyen módszertan alapján döntöd el, hogy a Biblia mely része Isten szava, és melyik nem?

2021. dec. 25. 13:04
 12/23 KZitus ***** válasza:

Szia

Azért tudom, hogy a teljes Biblia Istentől ihletett, ahogyan írja is a 2Timóteusz 3:16-ban, mert alaposan tanulmányoztam, és erre a következtetésre jutottam. A Biblia tanulmányozása Péter megállapítását is igazolja, „Prófécia . . . soha nem hozatott ember akaratából, hanem Istentől szóltak emberek, amint a szent szellem vezette őket” 2Péter 1:21.

Nem valószínű, hogy el tudod fogadni amit írtam - addig, ameddig te magad is magában a Bibliában meg nem vizsgálod - alaposan, előítélet nélkül.

2021. dec. 25. 13:44
 13/23 anonim ***** válasza:

Itt a válasz rá: nézd meg a 10. választ, alábbi Gyk linken

Is the Bible the word of God or a book that contains the word of God?

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

sajna angolul van, ha tudsz angolul olvasd el figyelmesen, egy sok évtizedes tapasztalatú teológus képzettségű szűrte le tanulságként

Jézus tanításait veszem a legfontosabbnak a Bibliából. Ami az ő szellemiségével egyező, vagy rá utal az Ószövetségből, Újszövetségből, az Isten igéje. Nincs szükség szofisztikált teológiára, Mikeás egy mondatban összefoglalta a lényeget, úgy hogy azt egy gyerek is megértheti:

Mikeás

6,8 Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.

2021. dec. 25. 16:57
 14/23 anonim ***** válasza:
előzőt 11-nek írtam, lemaradt
2021. dec. 25. 16:58
 15/23 anonim ***** válasza:

"6,8 Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel."

Meg még pár egyéb dolgot. De akkor végülis kiakítottál egy nézetet és ami azzal egyezik azt Istentől valónak tekinted ami pedig nem egyezik azt pedig valaki más találta ki.

2021. dec. 25. 17:05
 16/23 anonim ***** válasza:
88%

"De akkor végülis kiakítottál egy nézetet és ami azzal egyezik azt Istentől valónak tekinted "

Mondok példát. (De nem én vagyok az egyetlen ilyen "eretnek", a jelen Gyk kérdés 10. válaszánál van pár forrás, akik hasonlóképpen értelmezik. Ugye a Paul Morris nevű teológus hozzászóló, vagy Frederic Farrar 19. századi anglikán teológus, Fabiny Tibor világi teológus, Ursula Struppe Ószövetségről szóló könyve is figyelembe veszi a bibliakritika szemléletét, a sorozatszerkesztő Rózsa Huba)

Pál azt tanította, hogy a nők alsóbbrendűek.

1 Kor

"3Szeretném azonban, ha megértenétek, hogy a férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig az Isten. 4Minden férfi, aki fedett fővel imádkozik vagy prófétál, szégyent hoz fejére. 5S minden asszony, aki födetlen fővel imádkozik vagy prófétál, szintén szégyent hoz fejére. Éppen olyan, mintha megnyírták volna. 6Ha pedig az asszony nem akarja fejét befödni, vágassa le a haját. De ha megszégyenítő az asszonyra, hogy a haját levágassa vagy kopaszra nyiratkozzék, födje be a fejét. 7A férfi nem köteles a fejét befödni, mert Isten képmása és dicsősége, az asszony ellenben a férfi dísze. 8Nem a férfi lett ugyanis az asszonyból, hanem az asszony a férfiből. 9S nem a férfit teremtette Isten az asszonyért, hanem az asszonyt a férfiért"

Jézus tanításánál nyoma sincs a két nem megkülönböztetésének, ami figyelemreméltó! Ha ez lényeges lenne, tanította volna.

Az egyházi hierarchiát is Pál rendelkezései alapján merevítették be.

Jézus nem állított fel hierarchiát, azt mondta:

„Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, zsarnokoskodnak a népeken, a hatalmasok meg a hatalmukat éreztetik velük. 26A ti körötökben ne így legyen. Aki közületek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, 27s aki első akar lenni, legyen a cselédetek."

"Senki se hívassa magát Tanítónak meg Atyának, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus"

Nem azt mondom, hogy nem voltak praktikusak adott helyzetben Pál rendelkezései, de ezekből nem szabadott volna törvényt csinálni.

Már Szókratész beszélt a daimónról, az ember lelkiismeretéről, amire hallgatni kell, ez alapján ki-ki tudja ha rosszat tesz (még akik nem is hallottak a kereszténységről). A keresztény hívőkben plusszban ott van a Szentlélek mint tanító. Ezek segítenek felismerni a moralitást, azaz felismerni mi lehet örökérvényű a Bibliából (azt tedd másnak amit szeretnéd hogy veled cselekedjenek, és Pál jól rámutat, hogy aki ezt cselekszi minden törvényt betölt)

Van olyan kérdés, ami fogós számomra ezek alapján, és ez a homoszexualitás megítélése. Pált nem tartom mérvadónak, mert a nőket is rosszul ítélte meg (kora embereként). Jézus nem beszélt a kérdésről, Máté 19. fejezet támpont lehet. Az Ószövetség a legdurvább bűnök közti listában sorolja fel. Mindezen fentiekben leírt mankók alapján, Side B oldali az álláspontom, de szívem szerint elfogadnám a meleg párokat is, akik hűségesek egymáshoz.

Jakab levelében elhangzik, úgy cselekedjetek mint akiket a szabadság törvénye fog megítélni. Máshol elhangzik (Pálnál), hogy ami nincs hitből csak az bűn. Hajlok arra, hogy nem üdvösségkérdés a melegség kérdésnek megítélése, akár side B akár Side A álláspontra jut valaki.

Két hitvallást fogadok el:

Jézus Krisztus Úr

Apostoli hitvallás

Azt a dogmát viszont nem, hogy a Biblia tévedhetetlen és hibátlan.

Az örök pokol tanát se fogadom el, mert nem egyeztethető össze Isten szeretetével és igazságosságával. Szent Ágoston után vált meghatározóvá az örök pokol tana, holott más értelmezési lehetőségek is vannak (a pokol a büntetés helye, de annak célja a megjavítás).

Elfogadom, hogy csak Jézus az Út az Atyához.

Szóval utánanyomoztam és átgondoltam a hitemet.

2021. dec. 25. 17:51
 17/23 anonim ***** válasza:
10%
Nemcsak a Bibliát hanem a tobbezer vallást is Isten inspirálja, azonban azonban csak egy népet választott ki, akik a helyes úton értelmezik az Ő inspirácioit.
2021. dec. 26. 09:20
 18/23 anonim ***** válasza:
0%
Mert ezt mondja ki maga a Biblia ami Isten szava: a teljes írás Istentől ihletett, vagyis a Szentlélek ihlette vezette az írókat!
2021. dec. 28. 17:57
 19/23 anonim ***** válasza:
66%

18.

Tehát ha én írok egy könyvet amibe bele írom hogy az a könyv Isten szava, a teljes írás Istentől ihletett akkor az lesz?

2021. dec. 28. 18:01
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

19#

A biblia az Szent könyv, amit emberek és Isten is elfogadod.

Ha te írsz egy könyvet az valószínű nem fogják bibliában nevezni akármit is írnak bele.

2021. dec. 28. 18:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!