Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan kell olvasni a Bibliát...

Hogyan kell olvasni a Bibliát helyesen teljesen kezdőként?

Figyelt kérdés
Úgy értem, mint egy sima könyvet, az elejétől a végéig, vagy van valami szabálya, vagy.... ? Lehet, hogy a kérdés ostoba, ezért elnézést kérek.

2021. nov. 27. 23:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Úgy mint a mesekönyvet. Olvasod a betűket. Csak mind ezek a régi biiak vannak. Ki érti meg azokat a 100 éves szavakat hogy voltam, vala, stb. Károli is fordítható volna valami modern Bibliát ami irodalmi nyelven van."

Ez most komoly? Az internet világában hogy lehet valaki ennyire tájékozatlan?

Telefonos appok esetében is megtalálhatóak a modern nyelvezetű fordítások. Sőt van olyan ahol akár 10 különböző fordítást is letölthetsz.

- Folyamatosan készülnek a modern nyelvezetű Biblia fordítások!

És a Károli által fordított Bibliából is készült ilyen.

2011-ben adták ki a Károli revideált változatát!

[link]

Kérdező!

Amikor olvasod a Bibliát akkor az igazságot keresd benne! Én javaslom hogy az Újszövetséggel kezdj! Az evangéliumokkal!

Természetes dolog lesz hogy találkozol olyan részekkel amelyeket nem fogsz érteni!

De akkor majd ismét kérdezel!

2021. nov. 28. 14:06
 12/21 anonim ***** válasza:
62%
Miért? Lehet helytelenül olvasni?
2021. nov. 28. 15:02
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Az Újszövetséggel érdemes kezdeni. A Biblia jelentése „könyvek”, egy 66 írásból álló könyvtárról beszélünk (39+27). Különböző műfajú, különböző szerzőjű, korú írások.

Nem ajánlom az Ószövetség végigrágásával kezdeni, mert az élettől is elmegy a kedved.

Kezdd Jézusnál. Az első három evangélium hasonlít egymásra, így Máté után rögtön ugorhatsz Jánosra, ez utóbbit a „legszellemibb” evangéliumnak tartják a 4 közül. Van aki Márkot ajánlja elsőnek, mert az a legrövidebb és a legelső is sok tudós szerint, amit megírtak. Van aki pedig épp Lukácsot ajánlja elsőnek. :) Nincs döntő különbség.

A lényeg, hogy az Újszövetséget olvasd, vedd végig. Vannak visszautalások benne ószövetségi sztorikra, ezért mellette egy Gyermekbibliából gyorsan átveheted ezeket a történeteket. Egy felnőtt fejjel is jó Gyermekbiblia (Pat Alexander):

[link]

Néhány segédkönyv még kezdőként:

John Maisel: Isten-e Jézus? (Budapesti Nemzetközi Egyház)

Rózsa Huba: Mi a Biblia? (Jel Kiadó)

C.H. Spurgeon: Mi a hit és hová vezet? (Evangéliumi Kiadó)

2021. nov. 28. 15:56
 14/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a hasznos tanácsokat! :))
2021. nov. 29. 09:45
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

8.

Az attól is függ hogy milyen nyelven van.

2021. nov. 29. 12:26
 16/21 anonim ***** válasza:
54%

Kérdező

Sokféleképpen értelmezik a bibliát. Inkább azt kéne kideríteni hogy melyik értelmezés a helyes. (ezt persze nem lehet)

Mindegy hogy olvasod ha rosszul értelmezed. Azt azonban nem tudja senki biztosra hogy hogyan kell jól értelmezni ezért nem tudják megmondani sem. Maximum feltételezik hogy hogyan kell jól értelmezni.

2021. nov. 29. 12:28
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha semmit nem tudsz róla, akkor az Újszövetséggel érdemes kezdeni.

Ezt követően az elejétől az Ószövetség. Önmagában elsőre úgysem fogsz érteni egy csomó mindent, talán félre is értesz egy-két dolgot, szóval érdemes mellé valami segédletet is olvasni.

Én épp a napokban fejeztem be az Ószövetséget az elejétől a végéig, nekem nagy élmény volt, de egy kezdő szerintem a felét nem értené vagy félreértené, a másik felén meg elunná magát. (Én igazából már sokat olvastam a Bibliát, csak az Ószövetséget még sosem olvastam el sorrendben, hanem külön-külön a könyveket.) A Bibliában a könyvek nagyjából kronológiai sorrendben vannak. Az Ószövetségben igazából a teremtéstől kezdődően meséli el történetet a Második Templom felépüléséig, majd a kettészakadt királyság korábban fellépő különböző próféták könyveivel záródik, akik közül páran meg is vannak említve az előző történeti könyvekben.

Én olvasási segédletnek ajánlom a Biblia Projekt videóit: https://www.youtube.com/c/ABibliaProjekt/videos

Az angol videók közül az áttekintő videókon sokan van magyar felirat:

https://www.youtube.com/c/bibleproject/playlists

(Egyébként azokhoz az ószövetségi áttekintő videókhoz is van felirat, amikhez a hivatalos Bible Project oldalon nincs. Valaki lefordította őket. Elég a youtub-on rákeresni, hogy "Biblia Projekt magyar felirat")

2021. dec. 2. 03:45
 18/21 tgt ***** válasza:
78%
Az Újszövetséget nem lehet érteni az Ószövetség nélkül, tehát érdemes elölről kezdeni az olvasást. Mózes öt könyvét szerintem olvasd el egyben, ugyanis ez az Ószövetség legfontosabb része. Az összes többi könyv ezt magyarázza. Jézus tanításai is ehhez kapcsolódnak leginkább. A Biblia könyvei egymásra épülnek, egyszer legalább érdemes egyben látni az egészet, utána már össze-vissza olvasni.
2021. dec. 2. 04:46
 19/21 tgt ***** válasza:
100%
Utána már lehet össze-vissza olvasni, de szerintem akkor is inkább érdemes egy-egy bibliai könyvet egyben elolvasni, és nem csak részeket szemezgetni belőle.
2021. dec. 2. 04:51
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Két hozzászólással egyet értek. Az Újszövetséggrl kezd, attól valószínűleg lelkesedést kapsz. Ezután az Ószövetséget, itt kapaszkodj meg Mózes 5. Könyve ismétléseket és szabályokat tartalmaz, itt szokták feladni. Ezután újra érdemes elolvasni az Újszövetséget, mert több megértési szintje van, jobban meg fogod érteni. A zsoltárokat valóban hagyhatod utoljára, azonban úgy emlékszem az Újszövetség utal rá. A katolikus Biblia kommentárokat is tartalmaz Rózsa Huba térbe, időbe és hitigazság szerint értelmező bevezetőket írt.
2021. dec. 2. 11:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!