Ez beletartozik az ateizmus/agonisztikus ateizmus fogalma alá?
Hiszel bármilyen istenség létében? -> nem vagy ateista
Nem hiszel semmilyen istenség létében -> ateista vagy
Ez ilyen egyszerű. Hihetsz a tündérekben, szellememben, a télapóban, spirituális zöldségekben, akár még túlvilágban is, szóval kb. bármiben, amennyiben nem isteni eredetűnek tartod őket és isten/istenek létében nem hiszel, szigorúan nézve ateista vagy.
Így igaz.
Bár szerintem nem szerencsés felosztás.
Én a hívők közé beszámítanám még az ezoterikusokat is, ugyanaz a technika.
De őket nem szokás beszámítani.
Ha nem gyakorolsz vallást (és nem vagy tagja felekezetnek) akkor nem vagy vallásos.
Ettől még lehetsz hívő. Az istenhit is spiritualitás. Ha az életedben, a világképedben, életed dolgainak értelmezésében helye van a "spiritualitásnak" akkor szerintem nevezheted magadat hívőnek.
Bár szerintem nagy kérdés, hogy miért próbálod magad valaminek nevezni, és főleg miért próbálsz beileszkedni az említett 3-4 kategóriába?
Nagy valószínűséggel bármilyen szót találsz, azt mások úgysem fogják pontosan aszerint értelmezni, ahogy te gondolod, míg csak el nem beszélgetsz velük és megismeritek egymást.
A hívő és a teista között különbség van, viszont sok közös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!