Valaki aki görögkatolikus templomba jár megtudná mondani, hogy római katolikusok bemehetnek-e és résztvehetnek-e a görögkatolikus szent litúrgián?
Igen, bemehetnek. Én is voltam, de csak halálra untam magam. De kínos lenne kihátrálni, ha már nem tudok koncentrálni a szertartásra.
Pedig velem ez elég gyakran előfordul. Képmutatásnak tartom jelen lenni mindenáron, minden szentmisén, amit néha "előírnának" egyes ismerőseim.
Ha LÉLEKBEN nem megy a jelenlét igyekszem néma csendben távozni.
Nem haragszom a "hívő testvéreimre" ezért a tanácsért csak belső feszélyezettséget okoznak nekem ezek a gondolatok.
Sőt, római katolikusként ez ugyanúgy érvényes mise, mintha rómaira mennél. Áldozhatsz is. Ők teljes közösségben vannak a Katolikus Egyházzal, a különbség annyi, hogy más rítust követnek.
Templom és papfüggő, hogy hosszabb-e a mise. Voltam már olyan gr. kat. misén, ami nem volt egy óra sem. Azért tűnik hosszabbnak, mert sok az ismétlés. Persze, voltam már 3 órás görögkat. templomszentelésen is...
Nagyon szép a liturgia egyébként, gyönyörű a szövege, latin rítusú katolikusként én kifejezetten sokat tanulok tőlük.
"Az ostyat hamarabb megkostolnám mint a kenyeret"
Bemész egy cukrászdába és kérsz egy tölcsért.
"Nem, SZIGORÚAN TILOS!"
De vicces... Csak tudnám minek kell ilyeneket leírni, valaki még elhiszi.
Nem a római misekönyv szerint de elárulom az ortodox szerint sem. Nagyváradon mikor bemegyek egy görögkatolikus templomba egyből meglátom a különbséget a liturgián az ortodoxtol mint református. Kezdjük avval hogy a léleknek ( románul zajlik mindkettő vallás nálunk) az ortodox vallásban Duh a román neve míg a görögkatolikusba Spirit. Ortiknál Doamne miluiește kell mondani a gorögkattoknál Doamne dură despre noi. Hiszekeggyet másképp mondják, sokszor nem is tudom mondani hanem az ortodoxot mondom, mások a szavak,a Szentlélek résznél beketeszik a Fiút is. Mikor Márkához imádkoznak akkor egy másik ekténiával vonják össze ami az ortodoxoknál külön van. Mit mondjak....1 pap van, rózsafüzér és Ave Mária van de higyjetek ék másképp mint a római katolikusoknál. Az Ave Mária imádságban beletesszik hogy Te szülted a...románul jobban tudom....ai născut pântecelui tău Iisus Mântuitorul sufletelor noastre ani a katolikusoknál nincs hanem úgy végzed hogy áldott a mehetnek gyümölcse Jézus és aztán kéred Máriát hogy imádkozzon érted. Kis és Nagybemenet le van rövidítve, ekténiak rövidek, a királyi ajtó melletti fal nem ér a plafonigm.
Egy református is egyből tudja a különbséget ortodox és gorogkat között. Mert a görögkatolikusok keverték, ide is húznak meg oda is. Én többször járok ortodox templomba meg nézem az orti csatornát és ahhoz vagyok szokva ahogy ők mondják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!