Be lehet csak úgy ülni egy misére?
Simán. Bemész leülsz, azután felállsz és kimész, valószínűleg senki meg se fog szólítani.
Egyébként meg: "Félek, hogy majd valaki beszélni akar velem." Hűűűű, és akkor mi lesz? Leharapják a fejedet? Max. megkérdezik ki vagy és mi hozott ide, te meg elmondod, hogy gondoltad megnézel egy misét, mert még nem láttál élőben egyet sem. Örülnek az érdeklődésednek és megmondják, hogy nyugodtan gyere máskor is, ha ilyen ötleted támad és ennyi.
Már nem egyszer ültem csak úgy be helyekre, misére, istentiszteletekre, hogy megnézzem őket. Vagy hozzám se szóltak, vagy semmi para dolog nem történt, csak egyszerűen váltottak pár mondatot velem és örültek, hogy valaki legalább érdeklődött irántuk.
Nem kell csinálnod semmit. Főleg, ha nem is vagy tag. Ha nem akarsz aktívan részt venni, nem kell énekelni, nem kell ismételni olyan szöveget, amivel nem értesz egyet. Ha csak megakarod nézni őket, ülj le valahova hátulra, vagy ahol van hely és legyél csendbe és figyelj. Ha fel kell állni, azért állj fel, ne legyél tiszteletlen. Egy misén megfigyelőként is részt lehet venni. (Mivel miséről van szó, talán feleslegesen mondom, de ne állj te is sorba ostyáért, te nem gyóntál, talán meg sem vagy keresztelkedve...) És ha húú, valaki megszólít, akkor is nyugodtan megmondhatod az igazat. Nem vagy templomba járó stb., akár lehetsz más vallású is, de gondoltad megnézed őket, mert érdekelt, hogy milyen egy mise. Ennyi. Senki nem fogja leharapni a fejed. Az istentiszteletekre, misékre bárki bemehet, nem titkos dolgok vagy csak tagoknak szólnak.
Engem még senki nem szólított meg a Szentmisék előtt vagy után. Nem tűnik ott fel hogy eggyel több vagy kevesebb katolikus...ddd.
Ahová járok ott egyedül én nem megyek áldozni ( mint református) és még azért se szólítottak meg. Mostanában már kezdenek egyesek köszönni hogy Dicsértessek én meg visszafelekem hogy mindörökké. De az az érdekes hogy még be se értél a templomba már az udvara előtt úgy köszönnek. Ahol én laktam ott is úgy van hogy még az utcán vagy a templomudvar előtt és már Dicsértessek a köszönés.
Nem szólítanak ott még ne félj, június óta engem se szólítottak pedig áldozni se megyek és alig vagyunk egypárban.
Még plusz információ, hogy néhány hete újból kötelező a maszkviselés a miséken.
Nyugodtan részt vehetsz a misén, nem fognak kinézni! Ami fontos, és már a többiek is írták, hogy ne menj ki áldozni (amikor a pap előtt sorban állnak a hívek az ostya magukhoz vételéhez), mivel ahhoz meg kell keresztelkedni először és gyónni kell (+részt venni az elsőáldozásra való felkészítésen).
Átváltoztatás akkor van, amikor az atya felmutatja az ostyát és a kelyhet, azzal a mondattal, hogy "Vegyétek, és egyetek/igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én testem/vérem". A szentelésnél nem pontosan tudom, mire gondolsz.
Keresztvetés a mise legelején van, valamint a legvégén, amikor a pap megáldja a híveket. De nem haragszik meg senki, ha keresztet vetsz átváltoztatáskor is, csak római katolikusoknál nem szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!