Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Be lehet csak úgy ülni egy...

Be lehet csak úgy ülni egy misére?

Figyelt kérdés
Sosem voltam még templomi misén, csak misén kívül mentem be templomokba, megnézni, milyen szépek. Elmehetek meghallgatni egy misét? Mit kell csinálni egy misén? Nem akarok senkivel sem beszélni. Sem énekelni. Félek, hogy majd valaki beszélni akar velem.

2021. nov. 9. 00:11
1 2 3
 1/27 markopolo021 válasza:
92%
Nem fog senki hozzádszólni 99%-ban, nem kell félni énekelned beszélned nem kell, ülnöd kell, és a papot hallgatni, közbe próbálni hinni, ennyi a történet nem nagy kunszt
2021. nov. 9. 00:35
 2/27 anonim ***** válasza:
95%

Persze. Senki nem akar majd erőszakosan beszélgetni veled :) A legkisebb falvak templomait leszámítva mindig, minden misén vannak olyanok, akik nem járnak oda rendszeresen. Nem fogsz feltűnni senkinek, mint "idegen".

Ha az érdekel, hogy mit kell csinálni, akkor nézz ki magadnak egy jó karban lévő nyugdíjas nénit, és ülj mögé. Állj fel, amikor ő feláll, ülj le, amikor ő leül stb.

2021. nov. 9. 00:49
 3/27 anonim ***** válasza:
100%
Persze. Én is úgy csinálom reformátusként. Üljél jobb oldalt szélről és akkor látod hogy a melletted lévő padsorban mikor vetnek keresztet a jobb kezükkel, terdelnek, felállnak. Hogy mit kell mondani a papnak meg az imadsagokat hanem tudod, akkor nem érted ahogy egyszerre mondják de 10 mise után rájössz, megszokodves a többivel.egfyutt tudod mondani. Én is úgy tanultam meg a Szent József meg a Most segíts meg Mária imát. Magamba nem tudnám mondani de valakivel.eggyutt igen.
2021. nov. 9. 01:06
 4/27 anonim válasza:
66%

Elmehetek meghallgatni egy misét?

El.

Mit kell csinálni egy misén?

Nézd, hogy mit csinálnak a többiek. Ha felállnak, állj fel, ha leülnek, letérdelnek, csináld te is. Ha nem akarod ezeket, akkor lehetőleg ne a legelső sorba ülj, hanem hátra. Ne nyomkodd a mobilod és vedd le róla a hangot.

Nem akarok senkivel sem beszélni.

Nem kell beszélni senkivel.

Sem énekelni.

Azt sem kell.

Félek, hogy majd valaki beszélni akar velem.

Nem valószínű. Ha ettől félsz, ne ülj közel másokhoz. Van egy rész, ahol a körülötted lévőkkel kezet szoktak fogni, de ha nem ül melletted senki, akkor ez nincs. Lehet, hogy körbemennek persellyel, a pénzéhes katolikusoknál ez sok helyen szokás.

2021. nov. 9. 04:59
 5/27 anonim ***** válasza:
11%

Hátul jó eséllyel nem zavarsz senkit.

Velem is csak egyszer fordult elő, hogy egy kedves hívő a mise után megátkozott.

2021. nov. 9. 08:14
 6/27 anonim ***** válasza:
100%

Persze.

Tartsd be az alapvető illemszabályokat és akkor nem zavarsz senkit, főleg ha hátul maradsz és ott leülsz. Ha szeretnél valamennyire bekapcsolódni, akkor csináld azt, amit a többiek.

Nem kell énekelni. :)) Nagyon sok hívő sem énekel.

Ha mindenképp el akarod kerülni, hogy megszólítsanak, akkor válassz vasárnap egy viszonylag nagyobb templomot. Nálunk (40 ezres város) egy vasárnapi misén fel se tűnne egy idegen. Ismerősökkel, barátokkal szoktunk utána beszélgetni.

Viszont lehet, hogy érdemes előtte kicsit utánajárni, hogy mi a szentmise, mi miért van, mert nem valószínű, hogy érteni fogod. Ha kíváncsiságból elmennék egy zsidó imára, én is előtte utánanéznék, mert sokkal érthetőbb, érdekesebb úgy, hogy nagyjából tudom, hogy mi zajlik.

Javaslom a misevlogot. Több rész is van, de itt van egy pl: https://www.youtube.com/watch?v=DKIRYMeQnHo

2021. nov. 9. 08:59
 7/27 anonim ***** válasza:
0%
Hétköznap kell menni délután 6 órára. Akkor nem ülnek minden padsorban még nincs a kézfogás se és rövidebb is. Habár nem tudom mennyivel rövidebb mert én meg a nagyváradi Szent József templomban vasárnap nem voltam. De hétköznapi a Szentmise után van 3* Üdvözlégy meg a Szent József ima, Most segíts meg Mária, valami eszéki ima meg euharisztikus ima, közben mondja a pap hogy boldogságos szuzsanyank meg égi királynőnek meg a halottakról is mond amikre felelni kell, azután mindenkit locsol szenteltvizzel. Azután még megvarod hogy a pap imádkozik a tabernákukumnál meg meghajol és aztán mész el. Úgyhogy nem olyan rövid az a rövid.
2021. nov. 9. 10:41
 8/27 anonim ***** válasza:
0%

Megjártam a minap.

Van nálunk ez a Szent József doboz amibe az imádságot kell tenni amit mondanak.Szent Józsefnek. .nem találtam a perselyt csak a dobozt, hirtelen eszembe se jutott hogy ez a József persely és betettem.1 lejt. Aztán jutott eszembe hogy oda imádságot kell tenni nem pénzt és aztán láttam meg hol.a persely mert én oda nem adtam pénzt abba a templomba eddig és nem figyeltem. Attól félek ha decemberben kibintjak a Szent József perselyt és észreveszik az imádságok közt a pénzt mi lesz és a püspök bontja fel.

2021. nov. 9. 10:44
 9/27 anonim ***** válasza:
90%

7-8 butaságokat ír. Misék és egyéb programok mindenhol eltérő időpontban vannak.

Kézfogás pedig másfél éve egyáltalán nincs a pandémia miatt.

2. voltam.

2021. nov. 9. 12:16
 10/27 anonim ***** válasza:
100%

Nagyobb templomban elég, ha azt betartod, hogy amikor a többiek nem ülnek, akkor felállsz, lehetőleg hátul.

Ha maszkot viselsz, szinte biztos,hogy nem szólnak hozzád. 30 éve járok ugyanoda, csak a szemben lakó szomszéd szólt hozzám, pedig kertvárosban lakom.

2021. nov. 9. 17:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!