Jézus mi alapján választotta ki a tanítványait?
Ha azt vesszük, hogy MINDENÜKET hátrahagyva követték Jézust, akkor szerintem óriási bizalom és megismerni vágyás volt bennük. A többi pedig iskola. Egyik se volt tökéletes, sőt éppen a jellemformálás és a megszentelődés volt a tanitványság velejárója. Mikor sok tanitványa elhagyta Jézust a "kemény beszédei" miatt, akkor is a tizenkettő ragaszkodott hozzá. Nekik ugyanis volt egy belső bizonyságuk, egy kijelentés az Atyától, hogy Ő Krisztus az Isten Fia. Ez a hit különbözteti meg a vallásosokat az igaz hittől. Szerették Jézust akit nem embernek láttak hanem Uruknak aki Istentől jött ki.
Ján 16:27 Mert maga az Atya szeret titeket, mivelhogy ti szerettetek engem, és elhittétek, hogy én az Istentől jöttem ki.
Ján 16:28 Kijöttem az Atyától, és jöttem e világba: ismét elhagyom e világot, és elmegyek az Atyához.
Szia
Az is fontos szerepet játszott, hogy azok az emberek akik a tanítványai lettek, zsidók voltak, akik közül sokan várták már a Messiást. Nagy segítségükre volt a felismerésben keresztelő János, aki szüntelenül hirdette a Messiás megjelenését. Ő volt az, aki előkészítette az "utat" Krisztus megjelenése előtt.
"Azokban a napokban eljött Keresztelő János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: „Bánjátok meg a bűneiteket, mert már közel van az egek királysága.” Ő az, akiről Isten Ézsaiás próféta által a következőket mondta: „Valaki ezt kiáltja a pusztában: »Készítsétek elő Jehova útját! Tegyétek egyenessé az ösvényeit!«” Máté 3:1-3
Amikor Krisztus megkeresztelkedett a Jordánban, maga a körülmény, ahogyan történt, teljesen bizonyos, hogy elterjedt az egész környéken. Ezért sokan amikor hallották a tanítását, vagy felismerték benne a Messiást, vagy követték ahova ment, és hallgatták a tanításait. Amikor odament a halászok és azt mondta nekik:"„Jöjjetek utánam és emberek halászaivá teszlek titeket” szó nélkül követték Krisztust. Ehhez alázatosságra, szelídségre és Isten ígéreteibe vetett hitre volt szükség, amit Krisztus tanításai még inkább erősített bennük.
Ma is csak az alázatos, szelíd emberek hajlandóak elfogadni Isten irányelveit. Miért?
Krisztus ezt mondta: „eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban (szellemmel és igazsággal), imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul. Az Isten lélek (szellem): és a kik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban (szellemmel és igazsággal) imádják” János 4:23, 24. Úgy imádhatjuk Istent „szellemmel”, ha az ő szelleme van rajtunk, és ez a szellem vezet bennünket. „Igazsággal” úgy lehetséges imádni Istent, hogy tanulmányozzuk Szavát, a Bibliát, és feltárt igazságával összhangban imádjuk őt. Égsz a vágytól, hogy ezt tedd? Ehhez az alázat és szelídség nélkülözhetetlen.
Többségében egyszerű emberek voltak, nem magas iskolázottságúak, és a társadalmi ranglétrán nem magas szinten. Nem ezen múlnak ugyanis a dolgok. Persze volt köztük valószínűleg iskolázottabb , írni-olvasni tudó is, pl. Máté.
Nyitottság, taníthatóság, alázatosság alapján.
Pál apostol ugyanakkor (aki nem volt tanítványa, csak a feltámadott Jézussal találkozott), teológiailag magas iskolázottságú volt, és őt is tudta Isten használni.
Elég sokmindent elmondtak az előttem válaszolók, csak még egy szempont az eddigiekhez.
Mire Jézus elkezdte gyüjteni tanítványait, akikből a későbbi
apostolok is lettek, addigra túl volt sok próbálkozáson.
Először írástudókat, papokat, tehetséges zsidókat próbált tanítani. Nem követték.
Keresztelő János a királyi család erkölcstelenségeinek bírálataiért a fejével fizetett.
Nem volt Jézus mellett senki, aki támogatta volna, még a testvérei sem.
Ebben a nagyon magányos időszakban talált egyszerű és bűnös, de benne hinni tudó embereket. Tehát, ahogy a példázatai egyikében fogalmaz, a mennyegzőre hivatalosak nem voltak méltók. Ehelyett a társadalom kevésbé megbecsült és nem igazán hiteles tagjait volt kénytelen a kiválasztottak helyére meghívni. Ők nem ragaszkodtak az Ószövetség betű szerinti magyarázataihoz, annál is inkább, mert nem is ismerték olyan behatóan, mint a farizeusok vagy a papság. Jézus személyes tanúságtétele és tettei győzték meg őket.
Kimerítő válaszokat olvashattunk. Én Anjutca kérdésére válaszolnék.
Iskariót Júdás Simon fia Júdából származott. Egy ideje már tanítvány volt mikor Jézus apostollá tette. Ez azt mutatja, hogy Isten és Jézus kegyét is élvezte. Különböző megbízásokat kapott mert megbízható, rátermett és képzett volt. A 12 apostol közös pénzét kezelte. Máté mint adószedő, a szakmában az egyik legjobb , mégis Júdás kapta a pénzzel és a számolással kapcsolatos feladatot.
A Biblia nem írja le a becstelensége mögötti indítékot, de egy bizonyos estén a történtekből sok mindenre rá lehet jönni. A beszámolót a Máté 26:6-12 részben olvasod. A gondolkodása már elindult a romlás, kapzsiság felé mert kezdett engedni a tökéletlen bűnös hajlamainak. Amikor Jézus megdorgálta, alighanem elevenébe talált.
Ahelyett , hogy kiigazította volna a gondolkodását, a Mesterétől kapott tanács helyett véghez vitte a saját elképzeléseit ,ami örök pusztuláshoz vezetett.
Ez is egy tanítása a Szentírásnak , hogy az indítékainkat és a gondolatainkat kordában kell tartani. Ki kell igazítani mégpedig Isten elvárása szerint, nem a magunk elképzelése szerint.
Fény kellett hozzá.
Remgeteg jó tulajdonság van, a lényeg, hogy minden ami benned van, az közel legyen az istenszolgálathoz.
Olyan jókat írtatok, egyik kedvencem kérdésem ez.
Szerintem (de csak szerintem) nem Jézus választotta ki őket, hanem ők attól lettek tanítványok, hogy követték őt, hátrahagyva mindent.
Jézus sok mindenki másnak is megadta volna a lehetőséget, de amazok nem jöttek a hívásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!