Vannak olyan emberek, akik saját bevallásuk alapján valamilyen mára kihalt vallást követnek?
Az a vallás aminek van követője az nem halt ki.
'kik az ősmagyar pogány vallást követik'
- amiről gyakorlatilag semmit nem tudunk, mert semmilyen írásos emlék nem maradt fel róla. 'ősmagyar pogány' = 'szerintünk kb ilyen lehetett, de amúgy csak tippeltünk, lehet hogy tök más volt'
Én keresztény vagyok, de a manicheizmus szimpatikus számomra, bár nem halt ki teljesen, mert az ujgurok között vannak még bőven követői, de manicheus templom, szentély vagy kápolna, sajnos már csak egy van a világon (Fucsienben, Kínában) és ahhoz képest, hogy régen világvallás volt, ma már csak néhányan követik (én nem követem). Mani egy bölcs tanító, próféta volt, kortársai Zarathusztra, Krisna, Buddha, Lao-ce, Mózes, Jézus utódját látták benne, majd a középkorban Mohamedet Mani utódjának tekintette több közösség is. A kor egyik legrészletesebben kidolgozott gnosztikus, szinkretista vallása volt, ami minden másik vallástól függetlenül, egy önálló vallást alkotott.
Egyébként vannak újpogányok, akik a régi pogány vallásokat élesztették újra, Skandinávia egyes részin még egész népszerűek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!