Miért vagyok rosszul ilyen dolgoktól?
A bűntudat jó dolog! Az a szerepe, hogy elriasszon attól, hogy ugyanazt a hibát még egyszer elkövesse az ember.
A pánik, félelem viszont a meg nem értéstől alakul ki. Ér bennünket egy hatás (akár közlés formájában), nem értjük meg, nem tudjuk miként reagáljunk, és az zavaró. Mégpedig amiatt, mert a helytelen reakció ősi, ösztönös félelmet kelt, hogy ez rendkívül hátrányos lehet számunkra. A pánik e jelenség végletekig fokozása. Ellene egyetlen szer létezik, a megismerés, közkeletű nevén tanulás.
Ha pánikrohamod van, akkor orvoshoz kell menned.
Én vallásos vagyok, katolikus, tudom bűnös vagyok, de nincs pánikolásom, teljesen egészséges vagyok.
mert belül tudod, hogy nem igaz és ez megijeszt
szóval ajánlom, hogy nézz utána mennyire valós dolgokban hiszel, hogy meg tudd erősíteni, sok a kétség benned ez úgy hangzik nekem
"Miért vagyok rosszul ilyen dolgoktól?"
Mert egy troll vagy
A bűntudattal (ha ugyanazt értjük bűntudaton) való motiváció szerinem alapvetően nem Istentől van, de maga a bűntudat (szomorúság, gyötrő érzés) egy ok-okozati összefüggésben van a bűnnel, tehát eléggé kikerülhetetlennek tűnik. Van úgy, hogy a bűn elkövetése után nagyon hosszú idővel jön a bűntudat, de egy biztos: előbb-utóbb megérkezik, ugyanis amit vetett az ember, azt fogja aratni is.
Namármost a hosszú ideig, hetekig hónapokig tartó bűntudat már betegség lehet, tehát ilyen esetben jó lehet pszichológust is felkeresni. De amellett Isten tudja használni a bűntudatot: 2Kor 7:8-12. Az idézet kulcsmondta szerintem a 2Kor 7:10 "Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre, a világ szerinti szomorúság pedig halált szerez."
Vagyis kétféle bűntudat létezik egy önző típusú, a saját fájdalmamra összpontosító, meg egy önzetlen típusú, a bűn sértettjére összpontosító. (És akárki ellen követsz el bűnt, Isten is a sértettek közé tartozik.) Vegyünk példának egy gyorshajtást lakott területen, ahol elkap a rendőr. Szép kis summát kell kifizetned. A világ szerinti szomorúság (bűntudat), hogy magadat sajnálod, mennyi pénzed elveszett. Ez a fajta hozzáállás nem fog megtérést eredményezni, adandó alkalommal újra túlléped a sebességkorlátozást. Ha azonban arra gondolsz, hogy mások testi épségét vagy életét veszélyeztetted, akkor ez az Isten szerinti megszomorodás (bűntudat), pozitív változásokat hoz a vezetési stílusodban, nem fogsz újra néhány perc előnyért emberi életeket kockáztatni.
Valószínűleg ez a kétfajta bűntudat vagy "szomorúság" volt a különbség Péter apostol és Júdás között, akik mindketten elárulták Jézust. Péter meg tudott térni, és egy kiváló ember lett belőle, aki vértanúhalált halt Jézusért. Júdás ellenben a saját gyötrő fájdalmának a gravitációjából nem tudott szabadulni, amikor beütött nála a bűntudat. Az ő esetében a világ szerinti szomorúság szó szerint is halált szerzett, hiszen Júdás öngyilkos lett.
És a félelem és pánik jó dolog, amit érzel?
Te már pokolban élsz. Ennél csak jobb lesz. Ahogy haladsz előre, a pokol egyre kisebb lesz az életedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!