Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen magyarázatokat ismertek...

Munyamunya kérdése:

Milyen magyarázatokat ismertek az alábbi igehelyhez? "Az észak földére menők lecsendesíték lelkemet északnak földén."

Figyelt kérdés

Zakariás próféta könyvében szerepel a látomás négy szekérről, különböző színű lovakkal.

"Az angyal felele, és mondá nékem: Ezek az égnek négy szele, jőnek az egész föld Ura mellett való szolgálatukból. Amelyben a fekete lovak vannak, észak földére mennek, és a fehérek mennek utánok, a tarkák pedig a dél földére mennek; Az erősek is mennek és kivánják eljárni a földet. És mondá: Menjetek, járjátok el a földet; és eljárák a földet. Majd híva engem, és beszéle velem, mondván: Lásd! Az észak földére menők lecsendesíték lelkemet északnak földén." (Zak.6:5-8)

Érdekelne, hogy mi történik északon, egyáltalán mi a jelentőssége a bibliai jelképek között északnak?

2021. okt. 21. 10:57
 1/4 anonim ***** válasza:

Ezt a részt én sem igazán értettem. Észak általában az északi országok fenyegetését jelentette, főleg Babilonét.

"Mert ímé, elõhívom én az északi országok minden nemzetségét, mondja az Úr, és eljõnek, és kiki felállítja az õ királyi székét Jeruzsálem kapui elõtt, és köröskörül minden kerítése ellen, és Júdának minden városa ellen." Jeremiás 1:15

"Ímé, kiküldök én és felveszem északnak minden nemzetségét, azt mondja az Úr, és Nabukodonozort, a babiloni királyt, az én szolgámat, és behozom õket e földre és ennek lakóira és mind e körül való nemzetekre, és elveszem õket és csudává és szörnyûséggé teszem õket és örökkévaló pusztasággá." Jeremiás 25:9

De máshol is megjelenik észak. Vagy arra is utalhat, hogy Izrael északra volt Júdától, Zakariás idejében pedig már egy volt a két nemzet, mint ahogy az Újszövetségben is megszűnt a választófal a pogányok és a zsidók kzöött.

Ajánlom az ilyen oldalakat, ahol utána lehet keresni szavaknak: [link]

2021. okt. 21. 11:48
 2/4 A kérdező kommentje:

1-es

Köszi, igen, szoktam használni értelmező-szótárazó oldalakat, de ez esetben nem jutottam előrébb. Északról valóban veszedelem, romlás, támadó nép szokott érkezni, de ez javarészt Jeremiás könyvére korlátozódik (néhol Ezékiel is említi). Egyéb helyeken viszont pozitív jelentést is hordoz. A Zakariási látomásban egyáltalán nem tudom hovatenni az idézett mondatot.

2021. okt. 21. 12:11
 3/4 anonim ***** válasza:

Az észak földére menők lecsendesíték lelkemet északnak földén." (Zak.6:5-8)

Érdemes megvizsgálni a történelmi hátteret ez ügye akkor mondja az Úr amikor véget ér a fogság, és elkezdenek hazatérni Jeruzsálembe. Ha tovább ok olvasod a fejezetet akkor ki is derül, hogy Isten ígéretet tesz a templom újra építésére.

Egyébként érdekesség, ha megfigyeled az angyalok lovainak színét meg egyezik az apokalipszis lovasainak színével. Plusz miután kilovagolnak a jelenések könyvében, akkor utana következő fejezetekbrn olvassuk hogy a 4 angyal ott áll a négy égtájon hog feltartsa a négy égtáj szelét hogy ne fújjon amíg a valasztottakat elpecsételik.

2021. okt. 21. 12:45
 4/4 A kérdező kommentje:

Kérdező közlegény,

Ezek szerint te úgy érted, hogy az "észak"ra menő angyalok valamit elvégeztek ott, ami megszűntette az Örökkévaló haragját Izrael felé, így már nem jön veszedelem északról, azaz megszűnik az elnyomatás, és hazatérhetnek?

A Jelenésekben szereplő lovasok (nem szekerek) hogy kapcsolódnak ide?

2021. okt. 21. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!