Hinni Istenben? Kapcsolat kialakítása?
Sziasztok!
Nem nagyon hiszek Istenben, főleg nem egészen úgy ahogy azt hinném "kéne".
Leírom a gondolataim, megkérlek, hogyha tudsz nem sértő véleményt, segítséget nyújtani akkor írd le, mert szívesen várom.
Én a világot teljesen tudományos szemmel nézem. Vagyis szerintem. Hiszek az ősrobbanásban, abban hogy hogyan keletkeztek a bolygok, a Nap, vagy bármi. Van rá tudományos magyarázat és az úgy nekem hihető, kézzel foghatóbb. Ugyanúgy evolúcióban is hiszek és minden hasonló dologban. Ezt tanultam, erről vannak tények, források.
Jártam ilyen vallásos helyre, hogy hátha hallanék valami mást, de azt hallottam, hogy de ez a világ annyira tökéletes, hogy ez Isten műve lehet csak. Vagy például a vallás tanárnőm szerint nem is evolúciós folyamat eredménye az ember. Számomra ezek nem kielégítő válaszok.
Például egy jó évig, úgy voltam vele hogy Isten az maga egy energia, energia által jött létre az ősrobbanás. Ádám és Éva csak maga a kezdet, vagy szinte bármely bibliai történet szimbólikus és inkább tanítói jellege van. Nem tudom hova tenni Jézus csodatetteit sem például. A másik dolog ami nagyon erős volt bennem a lélek. Úgy gondoltam, hogy persze hogy van lélek. Ez energia. Nem veszik és nem múlik el semmi, csak átalakul. Vagyis nem lesz se több se kevesebb igazából. Meghalunk és az megmarad, valamilyen formában (például száll, de nem szellem formájában, hanem mint az energia, mint az áram...). Aztán beszéltem erről egy emberrel és ő is elmomdta a hitét. Szerinte nincsen olyan, hogy lélek, vagyis örök lélek. Halálunk után eltűnik, mert igazából nem is lelkünk van, hanem az agyunk reakciója építi ezt fel. Olyasmiről mesélt mintha, hogy az is energiát fejt ki, az a reakció, de halálunk után az agyunk leáll és akkor nyilván annak is vége. Ez is hihető volt akkor számomra, csak nem tudom pontosan visszaadni, mert nem vagyok ebben (sem) otthon. És ez a nézet teljesen összeroncsolta az addigi elképzeléseimet.
Nem tudom milyen ember olvassa ezt, de borzalmas hitetlennek lenni. Úgy élni, hogy ez van és kész, vége. Befolyásolt két dolog az életemben:
1. az a mondás hogy a vallás az csak nyugtatás annak az embernek, aki fél. (pont ezt érzem, nem is félek pont most, csak egyszerűen vagyok)
2. voltam egy nagyobb püspöki összejövetelen, szertartáson. Meghívtak az ebédre annyi pap közé. Annyira műveltek voltak, annyira intelligensek, kedvesek. Néztem és mondom ők tudnak valamit. Valaki ennyire okos és ebben hisz ? Valamit tudnia kell.
Szóval csak szeretnék hinni, úgy élni, hogy Istenben higyjek, higyjek abban hogy van élet a halál után, hinni abban amit a pap prédikál.
Szerintetek ez lehetséges, hogyan? Mit tudtok ehhez hozzáfűzni.
Köszönöm előre is.
"Pontosan a bizonytalanság miatt nincsen meggyőződésem. Vannak dolgok amikre több valószínűséget látok."
Ez egy becsületes agnosztikus hozzáállás, ami nekem nagyon szimpatikus. A lényeg az, hogy magaddal szemben mindig őszinte legyél! Se hitet ne próbálj meg hazudni magadnak, de a másik végletbe se ess bele: a tudományra hivatkozva ne söpörd félre az alapvető egzisztenciális kérdéseket!
"Nagyon kevés az olyan hely, ahol minőségi tudást s adatokat szolgálnak."
Ez sajnos így van, ezért javaslom, hogy a vallások tradicionális tanításaival foglalkozz csak, az nem vihet nagyon félre.
"Viszont vannak materiális és morális dolgok a világban."
Jól látod, hogy ezt a két dolgot el kell különíteni, a materiális dolgokból nem következik morál. Viszont a morálhoz nem kell feltétlenül hit, de a hitből mindig következik a morál.
"De az nem zárja ki, hogy megcáfoljak pár dolgot, elmondjam a véleményem, mivel nincsen semmi amihez kössem magam."
Ha esetleg lesz majd, amihez kötöd magad, tehát csatlakozol valamilyen egyházhoz vagy közösséghez, akkor is tartsd fenn magadnak a saját vélemény jogát, és azt a szokást, hogy mindent végiggondolsz, és amit meg tudsz cáfolni, azt meg is cáfold! Az erős és egészséges hithez ez is hozzátartozik.
A lélek halhatatlanságáról egy érvelés olvasható Platón Phaidón c. írásában (Platón összes művei I.). Ajánlom elolvasásra.
Keresőként egy vékony könyvet ajánlanék John Maisel: Isten-e Jézus?
Mindenkinek érdemes lenne életében elolvasni legalább egy Újszövetséget. Hiszen az európai kultúra keresztény alapú. Nem mások véleménye, hanem saját olvasatod alapján alkoss véleményt Jézusról, a kereszténységről.
Ezt a kiadást ajánlom:
Újszövetség/Zsoltárok könyve
(a kiadónál úgy látom elfogyott)
A kereszténység mellett szóló érv a beteljesült próféciák, erről egy jó könyv:
Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz)
a szerző szerint a Bibliát kevésbé ismerőknek is szól a könyv, de szerintem, hogy igazán élvezni lehessen, minimum érdemes ismerni egy Újszövetséget, az ószövetségi sztorikat pedig elolvasni egy gyerekbibliából, előtte.
Gyermekbibliát is tudok ajánlani, felnőtteknek is simán jó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!