Mária istenség? Vagy istennő? Vagy miért imadkoznak sokan hozzá?
Egyiksem, ő egy szent.
De az egyszerűség kedvéért hívjuk közvetítőnek.
Ez ket kerdes, 1. Maria es 2. altalaban az ismetelt imak.
1. A hivatalos allaspontja a katolikus egyhaznak az, hogy Maria nem istenno, hanem mint Isten anyja, kozvetitesre es kozbenjarasra lehet megkerni. Azt mondjak, ahogy a baratodat megkered, hogy erted imadkozzon, ugy megkerheted Mariat vagy a szenteket, kozbenjarasra.
A valosagban sok katolikus ugy imadkozik Mariahoz, mint amikor Istenhez imadkozik, "jaj, SzuMariam, most segits", "a SzuzMaria meghallgatta az imamat", es sok idot toltenek Maria dicsoitesevel, neki enekelnek stb. Ez elvileg talan nem lenne szabalyos, de az egyhaz hagyja.
Az "Udvozlegy Maria" egyebkent a Bibliabol vett szoveg.
2. "...bármilyen imádságot sokszor elmondogatni egymás után?"
Van nyoma annak tobb helyen a Bibliaban, hogy lehet ugyanazt ismetelni, sot maga Krisztus is tette. Kulonbozo felekezeteknek megint csak kulonbozo szokasaik vannak.
Pl. az ortodoxoknal a Jezus-ima ("Uram Jezus Krisztus, elo Isten fia, konyorulj rajtam bunoson") a klasszikus pelda, amit akar 50-100x is elmondanak, tobb szolamban elenekelnek. Ezt mar a korai egyhazatyak is csinaltak, tehat az egyhazzal egyidos szokas. Egyreszt a "szuntelenul imadkozzatok" bibliai parancsot igyekeztek betartani ezzel. Masreszt azt mondjak, akik csinaljak, hogy segit nekik teljes mertekben Istenre koncentralni, minden mast kitolni az agyukbol es igy jobban megerzik Isten jelenletet. Szemelyes es kozvetlen kapcsolatot teremtenek Istennel.
En nem szoktam sem Mariahoz imadkozni, sem imat ismetelni, de teljesen megertem, vagyis el birom kepzelni, hogy valakinek ez az imaéletében benne van. Anglikan vagyok, nalunk a Jezus ima ismetelgetese es a mariologia is lehetseges es tanitott, de nem kotelezo.
Viszont sok puritanabb protestans vallás kifejezetten eliteli, es elore megirt imakat sem mondanak a Miatyankon kivul.
Ezen veszekedni nem sok ertelme van szerintem. Mas felekezet, mas hagyomanyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!