A judaizmus/zsidók a Bibliából miért csak a tórát (Mózes 5 könyvét) fogadják el?
Azt értsd meg, hogy a zsidók számára nem létezik az a fogalom, hogy "egész Biblia". Nyilván, ha a kereszténységről beszélnek, akkor igen, de a saját vallásuk vonatkozásában nem, még a Biblia megnevezést sem használják.
És az előbb írtam, hogy nem csak a Tórát fogadják el, hanem a próféták könyveit és többi iratot, mint a Zsoltárok, a Példabeszédek könyvét, az Énekek énekét, a Prédikátor könyvét, stb. Számukra ez az EGÉSZ Tanakh, tehát a szent iratok TELJES gyűjteménye.
Ha az a kérdésed lényege, hogy az Újszövetséget miért nem fogadják el, arra az az egyszerű válasz, hogy azért, mert nem fogadják el Jézust messiásként.
"
A 3-as tökéletesen leirta. Az Ószövetség nem csak a Tórából áll."
Nem ez volt a kérdés, és köztudott, hogy a zsidók csak a Tórát fogadták el
7, tévedsz, a judaizmus/zsidók nem csak a Tórát fogadják el, hanem az EGÉSZ Bibliát, sõt, a Mishnát és a Talmudot is.
A tévedésed onnan eredhet, hogy van egy nagyon kis (néhány ezer fõnyi) irányzat, a karaiták, akik CSAK a Bibliát fogadják el, a Mishnát és a Talmudot nem. De õk is elfogadják az EGÉSZ Bibliát, nem csak a Tórát.
(A judaizmus/zsidók számára az EGÉSZ Biblia az, amit a keresztények "Ószövetségnek" neveznek.)
"a judaizmus/zsidók nem csak a Tórát fogadják el, hanem az EGÉSZ Bibliát, sõt, a Mishnát és a Talmudot is"
Tévedsz. És a történelem nem csak az elmúlt pár évtizedből áll. Olvasd már el a Bibliát, egyértelmű, hogy a zsidók miért nem fogadják el pl. a próféták könyveit.
"A judaizmus/zsidók számára az EGÉSZ Biblia az, amit a keresztények "Ószövetségnek" neveznek"
Azért, mert nagybetűvel írod:
1. nem lesz igazad
2. rámutat, hogy nem tudod védeni az álláspontod
3. A Bibliát nevezzük Bibliának, nem az ószövetséget. Te "Írások"-ra gondolsz, de az is a Tóra
9, röviden: minden állításod téves.
Ha kétségeid vannak, kérdezz meg egy rabbit, bárkit, aki rabbi.
Egyébként a Mishna is, a Talmud máginkább nagyon sokszor hivatkozik a TaNaKh külöpnbözõ helyeire, az érveket mindig onnan veszi. A Tórai helyek és az egyéb helyek aránya kb ezek terjedelmének aránya.
Megjegyzem, én zsidói vagyok és nem csak sábeszkor járok zsinagógába, hanem külnbözõ tanulási programokra is, melyek során nemcsak a Tórának, hanem olykor a TaNaKh egyéb könyveinek, mákor a Talmudnak egyik-másik fejezetét dolgozzuk fel.
Az viszont igaz, hogy az un Hertz-Biblia ("Mózes öt könyve és a haftárák Szerkesztette: dr. Hertz J. H.a Brit Birodalom főrabbija" - [link] legújabb kiadásának az a címe, hogy "Zsidó Biblia", de ez nem jelenti, hogy akár az a közösség, mely ezt kiadta, csak a Tórát fogadná el. Onnan tudom, hogy elég sokat fordulok elõ különbözõ foglalkozásaikon (az istentiszteleket is beleértve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!