Tisztelt muszlimok, imámok gondolkoztak azon, ha lehetne ábrázolni az iszlámban akkor nem lenne olyan idegen a keresztény (katolikus) kultúrától?
Nem istenre gondolok. Bár szeretném megjegyezni hogy az ismert ábrázolás istenről az csak metafora. Legalábbis nekem az.
Illetve nekem személy szerint nagy vágyam, hogy a vallásos emberek együtt ünnepeljék a földön Jézus születését.
A fanatikus válaszokat előre szólok hogy jelentem a moderátornak, ezért kérek minden hozzászólót normálisan és tisztelettel válaszoljon, nekem csak sejtéseim vannak erről a kultúráról azok is elég régiek.
Katolikusként nem gondolom, két okból:
Egyrészt nem minden muszlim irányzatban tilos az ábrázolás, pl. az iráni művészetben sem (persze, Istent ott sem, de embereket simán).
Másrészt: az ábrázolás engedése/nem engedése csak egy nagyon kis szelete a vallásnak. Nem ezt érzem elválasztónak, hanem sokkal inkább azt, hogy mit vallunk Jézus Krisztusról.
Az iszlám azért tiltja élőlények ábrázolást vallási vonatkoztatásban, mert idővel ez bálványimádáshoz vezethet. Simán lehet hogy a keresztények először csak tiszteletből ábrázolták Jézust a templomokban, majd hozzá is imádkoztak, végül isteníteni kezdték.
A protestáns keresztények is kerülik az ábrázolásokat a templomaikban.
Az iszlámban a születésnap nem ünnep. Még Mohamed próféta születésének a napja sem ünnep. Megemlékezések vannak, de az ünnep az más kategória. Ettől függetlenül szerintem lehetne egy közös megemlékezés Jézus születése alakalmából de nem karácsonykor. Ez kizárt, mert a karácsony egy pogány ünnep, tudjuk hogy Jézus nem akkor született.
Ahogy írták előttem, azért idegen az iszlámtól a keresztény vallás mert Jézus istensége a keresztény vallás alapja, az iszlámban viszont egy teremtmény istenítése sirk vagyis társítás ami a legnagyobb bűn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!