Kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. Hogy tudok
áldozni?
Vannak gluténmentes illetve csökkentett gluténtartalmú ostyák tudtommal. Illetve olyanról is hallottam, hogy bor helyett musttal áldoztatnak azoknak, akik nem ihatnak alkoholos italt, de ez utóbbi nem tudom, mennyire igaz.
2021. szept. 9. 23:33
Utóbbi biztos nem igaz, mert csak borral lehet, sőt csak szőlő borral.
Viszont olyan gyógyszerről még nem hallottam, amelynél 2-3 ml bor gondot okozna. Biztos van, de nagyon nem hétköznapi lehet.
Amúgy egy ostya lehet 2-3 gramm, ez azt jelenti, hogy a rendszeresen áldozók többsége heti egyszer vesz magához 2-3 gramm mennyiségű glutént tartalmazó ételt. Rendkívül extra érzékenység lehet, akinél ekkora mennyiség gondot okoz.
2021. szept. 10. 18:51
2
Akinek gluténmentesen kell ennie, annak a konyhai eszközöket is cserélnie kell. Meg a címkéket nézni. Nem lehet szennyeződés sem.
Amúgyvan gluténmentes ostja, lehet kérni.
2021. szept. 10. 18:54
A gluténérzékenységnek is vannak különböző fokai, a konyhai eszközök cseréjét pedig nem is értem.
2021. szept. 10. 19:37
5/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Sajnos autoimmun alapon van a gluténérzékenység, a fa konyhai eszközöket valóban cserélni kellett, semennyi liszt sem kerülhet az ételbe. De a 2-3 ml bor elgondolkoztatott, az valóban mehet. Köszönöm mindenkinek!
Ahova én járok templomban, oda jár egy férfi, akit mindig külön ostyával áldoztat a pap. Ha mindig ugyanabba a templomba jársz, beszéld meg a pappal! Ha egy helyen megoldható, akkor mindenütt. Azt nem tudom, hogy a külön ostya milyen.
2021. szept. 11. 08:49
7/17 A kérdező kommentje:
Igen, most kiderült, hogy van gluténmentes ostya, de az is tartalmaz 20 mg glutént. Az áldozáshoz használt ostya mindenképp búzalisztből kell, hogy készüljön.Tehát a gluténmentes ostya csökkentett gluténtartalmú, ez sokaknak megoldást jelent, sajnos nekem nem, az immunológiai reakciót már ez is beindítja. Kiderült az is, hogy ha se bort, se ostyát nem kaphatok, akkor a "lelki áldozásra" is van lehetőség, tehát ugyanazokban a kegyelmekben részesülök, ha az áldozáshoz szükséges feltételeket teljesítem. Megnyugtató, hogy az egyház ilyen rugalmas.
Köszi 7.
A lelki áldozásról nem is tudtam! Én is ezt fogom kérni legközelebb
2021. szept. 11. 13:30
9/17 A kérdező kommentje:
A "lelki áldozás"-t csak akkor engedélyezik, ha nagyon nyomós az egészségügyi indok. Ha van más mód, akkor azt alkalmazzák. Eddig nem is hallottam ilyet, nyilván nem véletlenül. Igaz, hogy a gluténmentes ostyát se hallottam, azt is csak orvosilag igazolt beteg kérheti.
A musttal való áldoztatás ebben a cikkben is szerepel, egészségügyi probléma esetén engedélyezhetik:
[link] Illetve itt említik a gluténmentes ostyát is, de benne van az, amit a kérdező írt, hogy nem 100% gluténmentes az sem.
2021. szept. 13. 10:30
Kapcsolódó kérdések: