Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol merítkeztetek be?

Hol merítkeztetek be?

Figyelt kérdés
2021. szept. 9. 09:38
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A múlt évtized elején keresztelkedtem ott meg, homályosak az emlékek, de úgy emlékszem, hogy volt egy keresztségi lapom. Ezen a lapon rajta voltak az adventista hittételek, talán 17 darab. Mielőtt megkereszteltek volna, a lelkész felolvasta azokat a gyülekezet előtt. Én pedig igennel feleltem.

Ezért mondtam, hogy ha az 1-es is hasonlóan keresztelkedett meg, és nem értett egyet a hittételekkel, akkor a gyülekezet és a lelkész élőtt hazudott, úgy ment a keresztelő medencébe.

Ez pedig nem etikus.

2021. szept. 9. 11:56
 12/20 anonim ***** válasza:
11# Köszi. Én ezt el nem tudtam képzelni, hogy van ilyen. Nálunk csak keresztelő szöveg van. De akkor téged végül is nem megkereszteltek, hanem bemerítettek az adventista egyházba.
2021. szept. 9. 12:03
 13/20 anonim ***** válasza:
34%

"Nálam nem volt ilyen. A lelkész csak pár dolgot sorolt, amikkel egyetértettem. Ellen White-ot sem kellett elfogadnom, mint próféta, csak Jézust, mint Megváltót."

Ha a HNA-ban voltál, akkor lelkész feltehetően NEM pár dolgot sorolt, hanem a h.n. adventista egyház hitvallását olvashatta fel a keresztségi lapodról, amin rajta volt az is, hogy elfogadod-e Ellen G. White-ot!

De ha a KERAK-ban voltál, akkor a Vankó Zsuzsa által szerkesztett zöld könyvből tanulhattál, amiben White-ról egy külön lecke van. Már itt el kellett volna mondanod, hogy nem értesz egyet velük.

A KERAK-ban a tanulás után van egy elbeszélgetés is, ahol a gyülekezet néhány tagja megállapítja, hogy alkalmas vagy-e a keresztségre. Tehát ha a KERAK-ban nem olvastak keresztségi lapot, mindenképp ellenőrizték, hogy egyetértesz-e a felekzettel vagy sem.

Tehát bizony hazudtál, elhallgattál dolgokat!

2021. szept. 9. 12:05
 14/20 anonim ***** válasza:
34%

Még valami:

Más kommentedben azt írtad, adventista tanító voltál.

Tehát nem elég, hogy a keresztségednél nem voltál őszinte, még tanítást is mertél vállani, és tanítottad azt, amivel nem értesz egyet?

2021. szept. 9. 12:12
 15/20 anonim ***** válasza:
46%

"Isten megsegített, nem kellett hazudnom. Még a bizottság, akik jelen voltak, ők is csodálkoztak, hogy tőlem nem a szokásos kérdéseket kérdezték."

Tehát Isten megsegített téged, hogy keresztelkedj meg egy olyan gyülekezetbe, aminek a hitvallásával nem értesz egyet, és ezzel kelts a hívek előtt azt a látszatot, hogy lett egy igazi hittestvérük. Milyen érdekes, hogy Istent is ilyen sunyi, alattomos személynek állítod be. Nem hinném, hogy a keresztény Istennek (ha létezik egyáltalán) ez az egy megoldása volt a keresztségedre, hogy épülj be egy olyan felekezetbe, amit hamisnak tartasz.

Az adventista teológia a 2300 napos próféciára, a szombatünneplésre, a historikus próféciaértelmezésre, a felekezet küldetésére, szombatünneplésre, Ellen White szolgáltatára erősen épít. Úgyhogy nehezen hihető, hogy amíg készültél, ne kellett volna valamilyen jelét adnod annak, hogy ezekkel egyetértesz.

2021. szept. 9. 12:26
 16/20 anonim ***** válasza:
62%

Ugyanúgy kamzol, minthogy neked "természettudományos diplomád" van.

Még arra sem vagy képes, hogy megmondd, hogy az BSc vagy MSc diploma-e, csak úgy állítod be magad, mint egy értelmiségi polihisztort, közben meg sehol semmi. A tévedés lehetőségét fenntartom magamnak, viszont inkább egy hazudós, szarházi alaknak tűnsz.

De jó, hogy otthagytam ezt az egészet vallásos maszlagot.

2021. szept. 9. 12:36
 17/20 anonim ***** válasza:

Nincs mit. De a félreértések elkerülése végett, én már nem vagyok keresztény.

2021. szept. 9. 12:37
 18/20 anonim ***** válasza:
17# Nem meglepő
2021. szept. 9. 12:55
 19/20 anonim ***** válasza:

Mit mond Péter apostol pünkösdkor a 3000 ember keresztelője előtt? "Szabaduljatok meg ebből az elfajult nemzedékből!" (ApCsel 2:40b) Vagyis mire keresztelkedtek meg akkor az emberek? Krisztus nevére, de a gyakorlatban, hogy Isten szent népe lesznek. A Bibliában a "szent" azt jelenti, hogy a világtól elkülönítettek, a világból kiválasztottak, kihívottak (görögül "ekklészia"). Erről a görög szóról kapta nevét az egyház, van is ez a régies magyar szó, eklézsia. Tehát igenis fontos, hogy milyen egyházba keresztelkedik meg valaki, mert a különböző kereszténynek mondott egyházak (SAJNOS!) nagyon különböző istenképet hirdetnek, és sokszor a legalapvetőbb hittételekben is különböznek. Az egyház nem választható el attól a hatalomtól, ami uralkodik felette. Ha minden kereszténynek mondott egyház felett Krisztus uralkodna, akkor ugyanaz lenne mind a tanításuk (teológiájuk), mind a gyakorlatuk a különböző egyházaknak, és akkor nem lennének különállóak, hanem egyesülnének.

Az pedig miért nem egyértelmű, hogy bármilyen fogadalom, amit akár ember, akár Isten előtt tettél, az kötelez? Nem lehet következmények nélkül megszegni az adott szót. Ha például arra tettél fogadalmat, hogy életed végéig az adott gyülekezetnek adod a jövedelmed 10%-át, akkor ebből nem léphetsz ki, ha később rájössz, hogy Isten nem parancsolt ilyet az újszövetségben. Persze szabad vagy arra, hogy megszegheted ezt az adott szavadat, de jobban jársz, ha nem szeged meg. Mert ha megszeged, az Isten ítéletét vonja maga után, amivel sokkal rosszabbul jársz, mintha elvesztenéd a jövedelmed 10%-át életed hátralevő részében. (Lásd 1Tim 5:12.)

2021. szept. 9. 22:59
 20/20 anonim ***** válasza:

#19-es vagyok. Talán túl erősen fogalmaztam az előbbi írásom végén. Mondjuk inkább úgy, hogy az 1Tim 5:12 alapján Isten (vagy más hatalom) ítéletét vonHATja maga után a fogadalmad megszegése.

Vegyük a példát, amikor egy bankkal kölcsönszerződést kötsz, valamit ad a bank (pénzt), te meg vállalod a kölcsön feltételeit, hogy hogyan fizeted azt vissza. Ha nem tájékozódsz körültekintően, pl. nem olvasod el az apróbetűs részeket, és úgy írod alá a kölcsönszerződést, akkor is hatalma lesz a banknak behajtani a tartozást rajtad, ha egyébként jogszerű volt a szerződés.

Amikor megkeresztelkedsz egy egyházba, ők is vállalnak valamit, pl. általában azt ígérik, hogy elvezetnek téged az üdvösségre, vagy megtartanak az üdvösségben, és te is tájékozódhatsz, hogy neked mi lesz a kötelességed, akár úgy is, hogy elolvasod azt a 17 vagy 273 pontot, amit elvárnak tőled. A lényeg az, hogy ha te önhatalmúlag megszeged, ami fogadalmat tettél, nem leszel túl jó pozícióban, hogy visszkapd a szabadságodat. Természetesen, ha történetesen ők (pl. az adott egyház vezetése) is megszegték az ígéretüket, mert pl. nem az üdvösség felé vezettek téged, akkor jobb lehet a helyzeted, de akkor sem az a megoldás, hogy szó nélkül elmégy, és megszeged a fogadalmadat, hanem akkor beszélned kell az adott egyház vezetőivel, és elmondani a panaszodat, hogy ti. ők nem teljesítették az ígéretüket, ezért te sem tudod tovább vállani a fogadalmadat.

Mindenesetre az a lényeg, hogy elhamarkodottan, hiányos információkra építve, vagy hirtelen érzelmi felindulásból sosem jó olyan súlyos kötelezettségekkel járó döntést hozni, mint egy keresztelő.

2021. szept. 10. 20:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!