Mit jelent/jelképez az eukarisztia?
10
Oh, akkor ez amolyan "coming out" féle, láthatja mindenki, ki katolikus hívő, nem kell templomba bemenni megnézni a mise résztvevőit, vagy megvárni, kik jönnek ki.
4-es vagyok
"Ezzel a "tanúságtétellel" még zavarban vagyok, az ostya jelentené Isten testét, a misebor a vérét, vagy mindez Jézusé, és az ünnepségen megjelent hívek hiszik mindezt az ostyát szájukba véve, ez volna a tanúságtétel?"
Az ostya Krisztus testévé, a bor a vérévé valtozik akkor, amikor a pap a mise soran egy ritualeban atvaltoztatja. Nem latszik, ranezesre, izre stb. ostya marad, de Krisztus teste.
Krisztus olyan ertelemben Isten, hogy Krisztus Isten egyik megjelenesi formaja (aki Atya, Fiu es Szentlelek, es Jezus Krisztus a Fiu).
Amikor megeszik az ostyat, akkor Krisztust eszik, aki halala elott azt mondta "egyetek ebbol [kenyeret ad nekik], ez az en testem, amely erettetik adatik (vagyis miattatuk fognak engem megolni). Ezt tegyetek az en emlekemre."
A tanusagtetel es ostyaeves nem coming out-olas, bar nyilvan aki magahoz veszi ("áldoz"), az hivo katolikus. Viszont nekik ezt hetente egyszer a misen amugy is csinalniuk kell, es altalaban nem szokták eltitkolni a vilag elol. Ebben az az elmeny, hogy ennyien vannak es unnepelnek egyszerre. Szerintem a tanusagtetel nem maga az eucharisztia.
Az a tanusagtetel, ha valaki masoknak elmondja, hogy hogyan tert meg, hogyan, miert kezdett hinni vagy milyen csodalatos dolgokat vitt vegbe eleteben Isten / Krisztus. Ez lehet egy embernek, egy pohar bor mellett, lehet egy nyari taborban szinpadon 50 ember elott, vagy egy kongresszuson 1 millio ember elott.
En amugy nem katolikus vagyok.
A 7-esrol meg annyit, hogy a reformátusok valoban balvanyimadasnak tartjak az aldozast, es az eucharistiat (oltariszentseget) bálványnak.
Tehát o itt roviden megvallotta a hitet es a katolikusokkal szembeni ... lenézését. Te ateistakent sokkal nagyobb tisztelettel beszelsz az egeszrol - nincs is nagyobb orom, mikor a kulonbozo felekezethez tartozo keresztenyek szettepik egymast...
Igen, innen ered pontosan, sok helyen még ma is hasonló tisztelettel bánnak a kenyérrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!