Baj ha nem olvasom a Bibliát?
Ritkán szoktam csak olvasni általában inkább csak disznek van.
Ha érdekel Isten szava akkor Youtuben meghallgatom és figyelek kb ennyi.

"Hát ez igaz nehezen értelmezhető mit akar mondani ez is zavar engem egy kicsit ha mostani hétköznapi nyelven íródott volna akkor szívesebben olvasnám"
Mostani, hétköznapi nyelvű bibliafordítás is létezik, olvasd azt. Megveheted könyv formában (Egyszerű fordítás - EFO), vagy olvasd a neten, vagy töltsd le appként:
Érdemes olvasni a Bibliát, jobban megismered Istent, személyes üzenetet is kaphatsz.

Gyerekbibliaból ugyanazokat megtudod mint egy felnöttbibliaból csak egyszerű a nyelve. Van az a vaskos kék borítójú Ó meg Újszövetség abban elég sok történet benne van. Elsős koromban kaptam,kiolvastam és mikor vallásorán tanultuk a történetet, mindig tudtam előre. Kilencediktöl már baromságokat kezdtek el tanítani mint a kettős predesztináció amit nem értettem és nem is hittem. Az az egyetlen eretnek tanítása a reformátusoknak mert Isten Mindenkit Szeret és nem kivételez
Meg a Heinderbergi Játékban a 80- As és a 92- és kérdés amiben hazudnak.a római katolikusokrol. Nem is értem miért nem törődik ki azt a 2 kérdést, most 100 vagy 98 kérdés van abban a játékban nem mindegy? Meg nálunk Nagyváradon 2 év a konfirmaciora felkészülés. 2 év alatt mennyi hülyeséget tömnek a fiatalok fejébe, lehet azt is ami nem bibliai. Én csak 1 évet jártam és akkor is elég sok hülyeséget tanultunk. Az volt a jó hogy falun laktam és nem.annyira teológiai témák voltak hanem a falu történelme volt még a templomának a történelme,kik voltak a papok.

#Aurelia: Szerintem a Heidelbergi kátéra gondolsz, de amúgy egyetértek, én is nagyon kedvelem a gyerekbibliákat 🙂
A Biblia értelmezéséhez nem véletlen vannak egyetemi kurzusok, meg könyvtárnyi irodalom. Veszélyes dolog csak úgy felcsapni a Bibliát, és olvasni mindennemű előképesítés nélkül. A gyerekbibliák elég jó kivonatot adnak, de ha hangoskönyvben vagy youtube-on hallgatod, Kérdező, az is teljesen rendben van.

"Veszélyes dolog csak úgy felcsapni a Bibliát, és olvasni mindennemű előképesítés nélkül."
Ezzel nem értek egyet, bár gondolom, katolikus vagy. A katolikus egyház üldözte, kínozta és ölte meg azokat egy időben, akiknél Bibliát találtak, meg persze a bibliafordítókat is. A Biblia Isten szava, azért íratta le, hogy olvassuk.

Most eltekintve a történelmi pontatlanságtól, bibliai alapja van annak, hogy a Biblia értelmezése nem egyedül az egyén feladata. Jézus idejében is az írástudók értelmezték az írott hagyományt, és nem kovácsok meg a pásztorok meg tisztviselők.
Ha azt várjuk, hogy az emberek egyénenként maguktól felismerjenek minden mintázatot és hivatkozást a Szentírásban, akkor egy elviselhetetlen terhet akasztunk a nyakukba, mert ennek a tudásnak az elsajátítása hosszú évekbe telik. Miközben nem is kell olvasni a Bibliát ahhoz, hogy valaki akár szent legyen. Az első századokban (amikor nem igazán vádolhatod még a keresztény egyházat korrupcióval) még nem is létezett újszövetségi kánon, és a gyülekezetben max a Septuagintából olvastak fel és hirdették az igét, az ezt a szerepet betöltő gyülekezeti vezetők, presbiterek. A hagyomány értelmezése mindig is közösségi, és nem egyéni feladat volt, ezért is alapított Jézus egyházat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!