Mi a legszabadelvűbb, legszadabb, legliberálisabb, leghaladóbb és legpuhább vallás?
Arra gondolok ez alatt, hogy nagyon toleráns sok mindennel szemben (homoszexuális, házasságon kívüli szex, önkielégítés, alkohol, bulik, egyéni gondolkodás a vallás lényegéről, egyéni szabadság stb.), szabadelvű, liberálisan gondolkodik a magánéletéről (tiszteli a szexet, az érzelmeket, a nőket, az egyéneket, a természetet, a művészetet, a képzeletet, a természetfeletti lényt vagy lényeket is szabadon imádják, nincsenek szigorú kötések), ellenzi szigorú önmegtartóztatást, a böjtöket, a monogámiát, ellenben támogatja az emberek és a természet örömszerzését, nem szigorú és kötött, nem hisz rossz kamrában, Pokolban vagy egyéb rosszban nem gyűlölködik stb.
A kereszténység eléggé szigorú, hasonlóan az iszlámhoz és a zoroasztrianizmushoz, márcsak a túlvilágról alkotott kép miatt is, a judaizmus sok ága is eléggé szigorú, sok keleti vallásról, például a buddhizmusról, a taoizmusról, illetve ezek által befolyásolt sintó és hindu közösségekről, nem is beszélve, ahol egyes elszigetelt szekták néha semmit sem esznek, csak meditálnak és imádkoznak, amivel a meditációt mélyítik el.
Természetesen olyan vallást írjátok, amiről azért hallani is lehet, tehát nem pár fő követi, még akkor is, ha nem a 10 legnagyobb vallás egyike.
Létezik ilyen vallás? Melyik ez? Hol és kik gyakorolják?
Köszönöm a válaszokat!
Olyan vallást akarsz ami valós dolgokra alapszik vagy olyat ami szimpatikus.
Azok alapján amit írtál miért kell neked vallás? Ha hiszel egy vagy több istenben és abban amit te hihetőnek és jónak tartasz az nem elég?
Egyébként beszéltem régebben itt az oldalon olyannal aki azt mondta hogy ő "anglikán" azonbelül is "liberális anglo- katolikus" változatát gyakorolja. Én talán azt tudnám még mondani hogy ennek néz utána. Elég felvilágosult és nyitott gondolkodásúnak ismertem meg őt is és azt is amiben hitt. Egy próbát megér.
Ezenfelül még tudtommal van valami olyan is akik materiálisan gondolkodnak de nem mondják azt hogy nincs isten. Csak hogy nincs az ilyen pokol, menny és isten segít és egyebek.
De erről csak futólag hallottam és nem tudom már hogy hogyan nevezik.
Azt hiszem pontatlanul fogalmaztam. Nem én keresek magamnak vallást. :-D Én már megtaláltam a hitem és vallásos vagyok elég mélyen (de nem begyöpösödötten). Egyszerűen érdekelnek a vallástudományok és a teológiák.
Az 1., a 2. és a 4. válaszolónak köszönöm! Írhatna egy keveset a vallások jellemzőiről és magukról a vallásokról, amit írtak (nyilván az 1. válaszoló által írt vallásokról a legáltalánosabb dolgokat mindenki tudja). De megpróbálok utánuk olvasni.
Egyébként jöhetnek még válaszok és példák!
Van olyan, hogy "ateista vallás", de azok nem épp a legszabadelvűbb, legliberálisabb hitek... Például ilyen a buddhizmus is.
De kategorikus értelemben, a vallástalan ateizmus nem vallás, hanem az istenhit és a vallásosság hiánya.
Úgy szintén az antiteizmus, ami nem csak az istenhitet, hanem általánosan mindennemű vallást elvet.
A buddhizmus azért nevezhető bizonyos értelmezésekben "ateistának", mert nem hisz kimondott istenkép(ek)ben, hanem erőkben, a természet erejében hisz. Viszont, ha úgy vesszük, hogy az erők, természet és az élet is istenség, akkor a buddhizmus sem ateista.
Az viszont teljes mértékben biztos, hogy nem épp a legliberálisabb hit... Elég csak a rengeteg dologról lemondó, szinte (de nem teljesen) aszkéta szerzetesekre gondolni.
A GYK 3/4-e megbukna általános iskola alsóban szövegértésből. Világosan leírtam, hogy miért érdekel. A kedvedért nem teszem meg még egyszer:
"Azt hiszem pontatlanul fogalmaztam. Nem én keresek magamnak vallást. :-D Én már megtaláltam a hitem és vallásos vagyok elég mélyen (de nem begyöpösödötten). Egyszerűen érdekelnek a vallástudományok és a teológiák.
Az 1., a 2. és a 4. válaszolónak köszönöm! Írhatna egy keveset a vallások jellemzőiről és magukról a vallásokról, amit írtak (nyilván az 1. válaszoló által írt vallásokról a legáltalánosabb dolgokat mindenki tudja). De megpróbálok utánuk olvasni.
Egyébként jöhetnek még válaszok és példák!"
Ez a 6. kommentem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!