Lehetek Isten híve attól még, hogy nem értek egyet minden tanításával?
Nem sokat tudok Istenről és nem sűrűn olvasok Bibliát. De annyit tudok, hogy Isten egyik legfőbb "tanítása" (elnézést, ha valamit nem megfelelően írok), a megbocsátás/mindig meg kell bocsátani.
Csakhogy én ezzel nem igazán értek egyet. Persze tudni kell megbocsátani, de személy szerint olyan ember vagyok aki először megbocsát "az ellene vétkezőnek", de másodjára már nem, sőt inkább bosszút áll rajta.
Tehát így már nem lehetek Isten híve? Nem hihetek benne?
Elnézést, ha egy kicsit össze-vissza írtam, de azért remélem a lényeg lejött.
Szia kérdező, azért kérdezel ilyeneket, mert kevéssé ismered a keresztény tanításokat. Olvassál Újszövetséget. Jézus a következőt mondja:
",14 Mert ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok.
6,15 Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.
Egyszerűen a szellemiségéből következik a megbocsátás a kereszténységnek. Eljött a Megváltó, aki miatt Isten nem veszi számba a bűneidet, elengedi a tartozásod.
A megbocsátás és az igazságszolgáltatás két külön dolog. A Biblia az írja, hogy a megbocsátás (hogy ne dédelgessük a sérelmeinket, ne tápláljunk ellenséges vagy keserű érzéseket, ne akarjunk magunk bosszút állni) a mi dolgunk, az igazságszolgáltatás pedig Isten dolga.
Róm 12:19 "Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr."
Nyugodtan Istenre bízhatod az igazságszolgáltatást, mert ő mindent tud, és bizpnyos szempontból "kívülálló", nem érintett, azért teljesen igazságos és korrekt ítéletet tud hozni, te meg nem, mert érintett vagy, elfogult vagy. A való világban sem ülhet senki bírói székbe a saját ügye tárgyalásán, mert elfogult. Isten ítélni fog, legkésőbb a föld utolsó napján, az ún. utolsó ítéletkor. Akkor mindenki el fogja ismerni, hogy Isten minden emberi igazságosságot felülmúlóan végzi ezt a munkát.
A saját bosszúvágyadat tehát le kell építeni, nem szabni feltételeket, hogy hányszor vagy hajlandó megbocsátani (Mt 18:21-35). Mindig szívből meg kell bocsátani, ahogy már mondták előttem, különben Isten sem bocsát meg neked. De hogy szívből megbocsátotál, az nem jelenti azt, hogy kötelezően el kell tekintened attól -- ha az ügy olyan jellegű --, hogy sértettként jogod van bírósághoz fordulni, pl. kártárítésért vagy a vétkes megbüntetéséért. Ha viszont keresztények között van peres ügy, azt a keresztény gyülekezeten belül kell rendezni, nem hitetlenek előtt. Lásd 1Kor 6:1-6.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!