Jézussal kapcsolatban ez igaz lehet?
A kérdésem kissé zavarba ejtő, bocsánat ha valakit felzaklatok. Előre elmondanám, hogy jól ismerem Jézus történetét és olvastam a Bibliából is több részletet, főleg az Újszövetségből, kisbaba koromban lettem megkeresztelve és végigkísérte a hit az életemet. Ma viszont meglepődve olvastam egy cikket, aztán többet is, ahol azt állítják vagy találgatják, hogy Jézus szexuális zaklatás, nemi erőszak áldozata volt. Egyesek abból következtetnek erre, mert a Biblia szerint a római katonák eltépték Jézus ruháját és meztelen volt emiatt (és szerintük ebből az következik, hogy meg is erőszakolták), bár arra nem emlékszem, hogy ez a keresztre feszítés előtt pontosan mikor történt. Mások pedig azt mondják, hogy a kínzás egyik módszere lehet a megalázás, ami megvalósulhat ilyen szexuális formában is.
Például egy cikkben ez van:
Based on what the Gospel texts themselves indicate, the sexual element in the abuse is unavoidable. An adult man was stripped naked for flogging, then dressed in an insulting way to be mocked, struck and spat at by a multitude of soldiers before being stripped again and reclothed for his journey . . . only to be stripped again and displayed to die whilst naked to a mocking crowd.
( [link]
Máshol több vélemény olvasható, valaki valószínűnek tartja, valaki kevésbé: Nicola Slee, for example, takes a hard line in her otherwise critical and nuanced article on “Christa” sculptures (i.e. sculptures that depict the crucified Jesus as a woman), stating at the outset: “There is a compelling body of evidence to suggest that the historical Jesus was sexually assaulted and very possibly raped as part of the state machinery of crucifixion.”
( [link]
Hogy őszinte legyek, nekem ez eddig eszembe sem jutott, ez nem következik a Bibliából, pedig szerintem ha így lett volna, le lenne írva mivel ez is az áldozat része lenne, legfeljebb kevésbé nyilvánvalóan, de azért annál pontosabban, minthogy el lett tépve a ruha.
Én ezt nem tartom valószínűnek, utalás sincsen erre sehol, az Ószövetségben sem és az Újszövetségben sem. A római történetírók sem írnak egy szót se ilyenről, amennyire én tudom.
Nem Jézus kigúnyolása a célom a kérdéssel, remélem nem ez megy át, keresztényként én tisztelem őt, de azért ha ezt komolyan el kellett szenvednie, a keresztre feszítés és ostorozás meg köpködések mellett, az azt jelentené, hogy még az eddig ismertnél is többet szenvedett miattunk.
Én ezt csak túl erős fantáziának tartom, szerintem nincs okunk ilyen következtetést levonni a Biblia alapján. De ha nem így volt, akkor miért jó néhányaknak ilyet kitalálni és terjeszteni? Azért Jézus szenvedése egy komoly téma, nem kellene viccelni vele és/vagy kiszínezni.
A "raped" nem a nemi erőszakot jelenti? "There is a compelling body of evidence to suggest that the historical Jesus was sexually assaulted and very possibly raped as part of the state machinery of crucifixion.” Gondolom azért van külön írva, hogy assaulted és raped, mert egyesek szerint megalázás és erőszak is történt.
De hadd ismételjem meg, hogy ezt nem én találtam ki, hanem az idézett cikkekben olvasható többet között, bár nem értem, miért találnak ki adalékinformációkat, miért vonnak le ilyen következtetéseket. Hisz ez nincs benne a Bibliában.
Köszönöm, hogy elmondtátok a véleményeteket. Egyébként igazat adok nektek, mert én sem tartottam igaznak, amit a cikkekben állítanak, viszont kíváncsi voltam mások véleményére.
Sajnos ma már elég sok mindent torzítanak és nem úgy mondanak el, ahogy valójában történt. Nemcsak Jézusról, hanem nagyon sokféle témáról.
4-es kommentelő írod, akkor még nem voltak melegek az emberek mint most.
Tanulmányozd kicsit az ókori Róma és az ókori Görögország történelmét, hogy mennyire nem igaz amit írsz.
( azt feltételezhetően tudod, hogy Jézus ebből a két korszakból melyikben élt )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!