Keresztelőnél mindenképp kellenek keresztszülők?
Butaságokat írnak itt többen. Nekem sincs keresztszülőm (római katolikus vagyok).
Hivatalosan "lehetőleg legyen" keresztszülő, ami azt jelenti, hogy nem kötelező. HA a szülők révén biztosított a gyerek keresztény nevelése, akkor igazából nem kötelező a keresztszülő. Gyakorlatban sokszor amúgy is keresztelési tanúnak anyakönyvezik a "keresztszülőket", mert hogy nem felelnek meg a kritériumoknak. Keresztelési tanú meg bárki lehet.
Nyilván le lettem pontozva, mert többen nem hiszik el, de legyen itt akkor a vonatkozó egyházjog:
"872. kánon: A keresztelendőnek, AMENNYIBEN LEHETSÉGES, adjanak keresztszülőt"
Magyarán, ha nincs rá alkalmas személy, DE a szülők gyakorló hívők és biztosítva van a gyerek keresztény nevelése, akkor nem kötelező.
Továbbá:
"875. kánon: A keresztség kiszolgáltatójának legyen gondja arra, hogy ha keresztszülő NINCS JELEN, legyen legalább tanú, akinek a segítségével a keresztség kiszolgáltatását bizonyítani lehet."
Gyakori az ilyen, hogy akiket a család kiválasztott keresztszülőnek, hivatalosan nem lehetnek azok, mert pl. nincsenek megbérmálva vagy nem is katolikusok. Ilyenkor nem állítanak oda "hivatalból" egy vadidegent keresztszülőnek, mert muszáj, hogy legyen, hanem egyszerűen a gyereknek nem lesz keresztszülője, hanem keresztelési tanú/k lesz/nek.
Ez persze a katolikus kánonjog, az ortodox és protestáns előírásokat nem ismerem. Nem derül ki a kérdésből, hogy melyik felekezet keresztségéről lenne szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!