Van-e különbség a megvilágosodás és a nirvána között és ha igen, akkor melyek az eltérések? Magyarázattal.
Az, hogy te valamit nem értesz, nem egyenlő azzal, hogy nincs értelme. Inkább azzal egyenlő, hogy nem értesz a témához...
Bármennyire is azt hiszed magadról, hogy milyen sokat tudsz a Buddha tanításairól, nagyon látszik, hogy nincs így.
És mint már írtam, Gautama Buddha nem alapított vallást.
Én nagyon keveset tudok Buddha tanításairól. A halálának körülményei alapján egy buta beképzelt embernek tartom, aki belehalt saját vallásos ostobaságába (azt hitte, hogy meg tudja emészteni a mérges gombát, de nem).
Egy buta és beképzelt ember vallásos tanításai - ne haragudjanak meg a buddhisták ezért - nem érdekelnek. Kicsit sem.
Érdemes lenne úgy olvasnod a hozzászólásaimat, hogy fel is fogod azokat.
A haláláról sincsenek tények.
De te mindenáron tényként akarod kezelni.
A megvilágosodásról és a nirvánáról, ha nem tudsz semmit, akkor kár volt egyáltalán a kérdéshez írni.
Könnyű valamint butaságnak kinevezned, csak azért mert te nem érted, de azért itt látszik, hogy pont fordítva van a dolog. Nem a Buddha tanításai a butaságok, hanem egyszerűen te nem érted azokat.
Ami önmagában csak egy dolog, de a rosszindulatúságod az rosszindulatúság.
Buddha egy buta ember volt, aki a saját butasága áldozata lett. A buddhista iratok erről szólnak, tehát nem én találtam ki.
Én befejeztem, tanulmányozhatod a vallásos katyvaszt, lehet még benne némi jártasságod is, attól még az ugyanolyan értéktelen katyvasz marad. Sajnos. És ezt tényleg nem rosszindulatból, vagy indulatból írom, hanem segítő szándékkal.
A megvilágosodottak tudják elérni a nirvánát. A nirvánáról viszont nehéz beszélni mert nem lét és nem is nem lét. Fel nem fogható, talán a legjobb szó a tudatállapot de ez a szó sem tökéletes rá. Képzeld el egy piramis rajzát egy papíron. Középen vannak a miénkhez hasonló világok. Fentebb az egyre magasabb rendű (értsd: egyre kevesebb szenvedés) isteni világok. Lefelé haladva az egyre alacsonyabb rendű (értsd: egyre szenvedéstelibb) pokoli világok. A Buddha kezében van a papír.
A megvilágosodásról pedig azt tanította a Buddha, hogy az a szenvedés megszűnése. A végig égett, kialudt mécses, a hamu. Törekedni kell a bölcs együttérzés fejlesztésére és magadnak rájönni. Ha megvan majd tanítsd meg nekünk is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!