Mikor alakult ki a római katolikus egyház? A reformátusok teljesen mást mondanak. És össze vagyok zavarodva.
Azt sem értem a reformátusok miért nem hiszik el.a Szenthagyományt. Az is a Bibliához tartozik és még kéne nekik tanítani meg rávezetni hogy a Bibliában.eggyutt használják.
De azt nem hiszem hogy Péter alapította az egyházat és az sem hogy püspök volt, azt tudom hogy járt Rómában ahol prédikált. Simon Péter vértanuhalált halt és úgy hogy keresztre feszítettek. Péter azt kérte hogy fejjel lefelé feszitsek keresztre mert azt mondta nem méltó rá hogy úgy haljon meg mint Jézus mert háromszor megtagadta.
[ma 01:24]: A keresztvetés iránya bonyolultabb dolog, és nem köthető az egyházszakadáshoz. A háttal misézést a római katolikus papok is megtartották egészen a II. vatikáni zsinatig (1962-1965), annak sincs köze az egyházszakadáshoz. Az igaz, hogy ezek az ortodoxiába nem tudtak átmenni, éppen a szakadás miatt.
A liturgia mindig is változott, az ortodoxok sem úgy miséznek, mint a korai keleti egyházatyák (noha az tény, hogy ők hagyományőrzőbbek, jobban hasonlít a liturgiájuk a régire). És hát azt se felejtsük el, hogy a szentmise az utolsó vacsora emlékezete, tehát az "eredeti" az lenne, ahogyan Jézus "misézett". És egyetlen keresztény felekezet sem úgy csinálja. Nem is tudjuk, hogy az pontosan hogy volt, hiszen az evangéliumok, páli levelek leírása nem teljesen egyforma.
Jézus minden valószínűség szerint kovásztalan kenyeret adott át saját testeként az apostoloknak, hiszen ünnep volt akkor a zsidóknál. Az ortodoxok kelesztett kenyeret használnak, a nyugati katolikusok használnak keletlen kenyeret (ostyát), tehát ebben az értelemben még éppen a nyugati az autentikusabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!