Mit jelent a testvér és a felebarát a Biblia szerint?
Jézus a tömegnek: Bolondok és vakok! Képmutatók! Viperák fajzatjai! Farizeusok: Hát ez nem túl keresztényi tőled Jézus! :P
néha ezt is csinálom, néha azt is. A valóságban nagyon aranyos vagyok a legtöbbször.
Szia
Általában a testvér, egyazon szülő(k)től származó bármelyik gyermek egyike. A „testvér” kifejezés azonban nem csupán a közvetlen rokoni kapcsolatra korlátozódott. Ábrahám a testvérének nevezte az unokaöccsét, Lótot, és ugyanígy tett Lábán is az unokaöccsével, Jákobbal: 1Mózes 11:27; 13:8;
A „testvér” szót azokra is alkalmazták, akik egy ügy érdekében összefogtak, és akiknek hasonló céljaik és szándékaik voltak. A tíruszi Hírám király például a testvérének nevezte Salamon királyt, nem pusztán azért, mert ugyanolyan rangú és méltóságú volt, mint ő, hanem talán azért is, mert mindketten érdekeltek voltak abban, hogy legyen faanyag és más alapanyagok a templomhoz: 1Királyok 9:13; 5:1–12.
A keresztény gyülekezet tagjai olyan szellemi kapcsolatban vannak egymással, amely hasonlít a testvérek közötti kapcsolathoz. Jézus a testvéreinek nevezte a tanítványait: Máté 25:40; 28:10; János 20:17. Ennek a kapcsolatnak nagy jelentőséget tulajdonított, ami a következő szavaiból is kitűnik: „aki cselekszi. . . Atyám akaratát, az az én fivérem, nővérem és anyám” Máté 12:48–50
(Máté 12:47–50) . . .” 48 Ő erre ezt mondta annak, aki szólt neki: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” 49 És kinyújtva a kezét a tanítványai felé, ezt mondta: „Nézd, ők az én anyám és az én testvéreim! 50 Mert aki cselekszi égi Atyám akaratát, az az én testvérem és anyám.”
Jézus ezzel kifejezi, hogy bármennyire kedvesek is számára a rokonai, a tanítványaihoz fűződő köteléke még értékesebb. Ez azt mutatja, hogy Jézus nagyon szerette a tanítványait. Azt tanította nekünk, hogy a tanítványai olyanok neki, mint az igazi testvérek és anyák.
Felebarát pedig bárki lehet.
Mikor valaki megkérdezte Tőle ki az Én felebarátom, Jézus elmondott egy szemléltetést.
Ebben volt egy Zsidó származású ember akit félholtra vertek és ott hagyták az út közepén. Arra ment egy Pap is és egy Lévita is. Ezek kikerülték, nem segítettek rajta pedig hivatásuknál fogva megkellett volna tenniük. Arra ment egy Szamáriai származású ember, és az segítette, bevitte egy fogadóba, és még költött is rá, hogy egészséges legyen.
Tudni kell, hogy a Zsidók, megvetik a Szamáriaiakat.
A szamáriaiak elismerték a Törvényt, mely a Pentateuchusban (Mózes öt könyvében) volt feljegyezve, ellenben a zsidók nem mutattak feléjük felebaráti érzéseket
Valójában a Talmud azt tanította, hogy „egy darab kenyér, amelyet szamaritánus ad, tisztátalanabb a disznóhúsnál”.
Jézus ezzel kiemelte, hogy a szamáriai utánozta Istent aki nem személy válogató, és nem foglalkozott azzal, hogy a sebesült zsidó. Jobban betartották a törvénynek ezt a részét, mint a valamikori választott nép.
Tehát bárki lehet a felebarátom.
Testvér: hittárs
Felebarát: bárki. Több nagy nyelv a szomszéd szót használja. Nos, az én szomszédom állandóan az én kertemet nézi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!