Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Jehova tanúi fiatal...

Kedves Jehova tanúi fiatal fiúk/lányok, esetleg édesapák/édesanyák! Ti mikor látjátok elérkezettnek az udvarlást?

Figyelt kérdés

Szeretném ha csak a kérdésem címzettje írnának első sorban.

Tisztában vagyok a Biblia tanításával és a tanúk álláspontjával. Egyet értek azzal, hogy csak az udvarolhat, aki szabad a házasságra és aki túl van már azon a pedióduson, amikor a nemi vágyak irányítják.

Azzal is tisztában vagyok, hogy minden ember érettsége változó, más korban érkezik el a pillanat és a vélemény is egy szubjektív dolog. De kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok erről?

Egy 18 éves fiú udvarolhat egy vele egy korú lánynak, ha a szándékai komolyak és istenfélő?

Vagy szerintetek mikor érdemes "elkezdeni"? Örvendenék személyes tapasztalatoknak is.

Megragadnám az alkalmat ugyanakkor, hogy mindenkit megkérlek, ne indítson vitát. Ha nem tud érdemben a témához szólni, akkor kérem ne tegye. A kérdés nem provokatív és nem is szeretnék senkit megbántani vagy befolyásolni.

Én magam nem vagyok tanú, a nagyszüleim voltak azok és a testvérem lett az nemrég. Én is ismerkedek ezzel a vallással, hogy sok másikkal, hisz nem vagyok megkeresztelkedve és keresem az utamat. Bízom benne, hogy majd megtalálom. Viszont a kérdés szigorúan elméleti, nem bántó jellegű. A kíváncsiság az alapja. (Onnan jutott eszembe, hogy a nagyszüleim 17 illetve 23 évesek voltak, amikor összeházasodtak).

Kíváncsi vagyok több ember véleményére. Szép estét addig is mindenkinek! És köszönöm előre is a válaszokat!

2021. jún. 21. 21:47
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

10

Szia! Köszönöm szépen a választ! Olvastam ezt a linket, ebből értettem meg sok mindent.

Személy szerint te mikor tartod elérkezettnek, hogy valaki urvaroljon/udvaroljanak neki? (értem ezalatt, hogy 18 év körül, 20 év körül, vagy jóval azután, stb)

Esetleg tapasztalat?

Persze ha nem vagyok túl tolakodó.

2021. jún. 22. 16:27
 12/14 KZitus ***** válasza:

Szia

személyes tapasztalatról nem tudok beszámolni, de több évtizedes gyülekezeti tapasztalatról igen.

Nem tudok olyan lányról, aki 18 éves kora előtt férjhez ment volna, és olyannal sem találkoztam, hogy a fiú 20 évestől fiatalabb lett volna. De azt látom, hogy inkább jellemző a húszon éves kor a házasodásra. Viszont vannak olyanok is, akik 30 év fölött házasodtak. Tehát nincsen erre kötött szabály. Olyanokról is tudok, akik 5-6 évet vártak egymásra.

De látom téged a fiatalabb korosztály érdekel.

A személyes meggyőződésem és tapasztalatom, nagyon ritka az a lány, aki 18 évesen tudatában van a házassággal járó nehézségeknek, és ez sokat ronthat a házasság minőségén. Kell ahhoz egyfajta érettség. Talán ugyan ez mondható el általánosságban a fiúkról is. Persze itt is vannak kivételek.

2021. jún. 22. 20:49
 13/14 anonim ***** válasza:

Volt egy időszaka az életemnek,amikor nagyon egyetértettem Jehova Tanúi tanításának nagyobb részeivel.Volt,amivel egyetértettem,de volt,hogy kritikákat fogalmaztam meg.Én voltam a gyülekezet Qui-Gon Jinn-je,aki ugyan Jedi lovag volt,de erősen is bírálta a tanácsot.Jártam ugyan az összejövetelekre,hozzászóltam,előadásokat tartottam,de én nem voltam megkeresztelkedve.A házasságról viszont mindig ugyanaz volt a véleményem.Sok mindenkit láttam a testvérek közül,akik elhamarkodottan döntöttek,mert nem ismerték a másikat és ez engem taszított.Ismerek olyat,aki 15 évesen már el volt jegyezve és 16 évesen szülői beleegyezéssel hozzáment egy nála 3-4 évvel idősebb fiúhoz.Ugyanakkor láttam olyat is,aki 45 évesen házasodott.Ez nincs kőbe vésve.Viszont szerintem ahhoz,hogy megismerd a másikat és dönts-és,mint,ahogy az előttem szóló is írta,ha ezt a vallást követed akkor a döntésed halálodig tart-és,hogy jó döntést hozz alaposan meg kell ismerned a másikat,amire ezek a vallási szabályok nem adnak lehetőséget.Biztosan ismered azt a mondást,hogy lakva ismered meg a másikat.Ha nem laksz együtt az illetővel legalább egy picit sem,nem tudod meg,hogy milyen is valójában.Csak annyit tudsz meg amit az udvarlás alatt magából mutat.Nem azt mondom,hogy 1 hónap után már összekell bútorozni,de érzi azt az ember,hogy mikor komoly egy kapcsolat és,ha évek után is együtt vagytok,akkor az komolynak tekinthető.Rengeteg sikertelen házasság megelőzhető lett volna,ha ez legális lenne.A szexualitás megint egy más kérdés,de szintén ismerek olyanokat,akiknek azért nem működött a házasságuk,mert nem működött a szex.Házasságig vártak és ki is derült hamarosan,hogy nem egymásnak valók ilyen téren.Sajnos ez is benne van a pakliban.Nagyon alaposan ismerni kell a másikat,hogy egy ilyen döntést hozzon az ember.Hogy mikor látom elérkezettnek? Ez nincs kőbe vésve.Amikor az ember éretten tud gondolkozni.De ez lehet 16 évesen,de lehet 40 évesen is.A lényeg,mint mondottam az alapos megismerés.

22/F

2021. jún. 27. 12:05
 14/14 anonim ***** válasza:
Amikor az természetesen jön. 10-12 évesen.
2021. júl. 22. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!