Féltetek, vagy izgultatok gyónás előtt?
Holnap megyek gyónni, lelkipásztori elbeszélgetésre, de nagyon izgulok, hogy nem fogom tudni elmondani, amit szeretnék.
Volt, hogy valaki nem tudta elmondani, amit szeretett volna?
Írd meg előbb nekem privátban. A mi tikunk marad 🤫
Amúgy miért nem tudod elmondani? Mi benne a ciki?
"Például egy káromkodásért nem szükséges igénybe venni."
Azért az istenkáromlás rendkívül súlyos bűn, ezt nem szabad félvállról venni. Ha csak csúnyán beszéltél, az valóban más.
Amúgy van úgynevezett lelkitükör, ami segíthet jobban felkészülni. Igaz ez katolikus, de a bűn minden felekezetben bűn és jó segítség lelkiismeret vizsgálathoz.
Ha már megbántad, nem utállak 😊
A kérdés, hogy tényleg megbántad-e és mekkora a kár...
"Az evangélikusoknál bármilyen bűnt meg lehet gyónni, csak Istennek is, és ő megbocsájt."
Ez biztos így van? Mert sok éven át voltam evangélikus közösségben és bizony van gyónás, noha csak közösségi, és nem személyes. Ilyenkor elhangzik pár általános kérdés, majd végén feloldozással zárul. Vagy változott azóta az evangélikus gyakorlat?
Ha annyira nem szeretnéd, hogy kitudódjon, akkor érdeklődd meg, hogy az evangélikusoknál van-e gyónási titoktartás, mint a katolikusoknál. Mert itt nem szentségi gyónásról van szó, nem biztos, hogy erre is olyan súllyal vonatkozik.
Közösségi gyónás van igen, az a gyakoribb, és az elég minden fajta bűn megbocsátására, nem úgy, mint a katolikusoknál a misén a bűnbánati rész.
Egy lelkész azt mondta nekem, hogy itt a gyónás nem szentség, de a szembegyónásra ugyanúgy vonatkozik a titoktartás, erősebben, mint a pszichológusoknál. A lelkésszel arról is próbálok beszélni, hogy pszichológusoknál derítse majd ki, hogy az esetemben mennyire vonatkozik a titoktartás náluk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!