A II. Vatikáni Zsinat előtt a római katolikus papok folyékonyan beszéltek latinul?
3 Vagyok
Bocs. Elnéztem a kérdést.
Nem csak ők. A tanult réteg mondjuk a reformkorban (de még a XIX. század második felében is) mind beszélt latinul. Olyan közvetítőnyelv volt, mint ma az angol. A reformkorban latinul ment az országgyűlés. Aztán magyar lett, de nem azért, mert buták voltak és nem értettek már latinul, hanem a nemzeti érzés miatt.
Dédapám a két világháború között a jogi egyetemen rendszeresen használta a latint, sőt ógörögöt is tanult. Nagyapám is 8 évig tanulta gimnáziumban. Azért ha valamit 8 évig tanulsz és utána is lépten-nyomon találkozol vele, nem kopik ki a nyelvtudás.
Nekem az a véleményem, hogy régen sokkal több nyelven tudtak beszélni az átlag értelmiségi réteg között, mint ma. Ezt magamra is értem, sehol nem vagyok egy 100 évvel ezelőtt egyetemi diplomát szerzett értelmiségihez képest nyelvtudást illetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!