Elvágnád gyermeked torkát Isten parancsára?
Pár megjegyzés:
- Csak az érintettek (vallásos zsidók, keresztények, muszlimok) válaszoljanak lehetőleg, cinikusokra, ateistákra, hindukra... stb. nem vagyok kíváncsi.
- Kifogásokat sem kérek :) Tudom, hogy ilyen durva próbatételek csak a különleges embereknek jutnak. Nem ítélkezni akarok, csak kíváncsi vagyok. Legyetek őszinték :)
Én vallásos vagyok, de nem hiszem, hogy képes lennék rá.
@ "Tudom, hogy ilyen durva próbatételek csak a különleges embereknek jutnak."
Teljesen félreérted a Ábrahám történetét, ha azt gondolod, hogy elvileg Isten ma is kérhetne ilyet. A történet ugyanis éppen arról szól, hogy Isten biztosan nem fog ilyet kérni senkitől. Ábrahám esetében is pusztán csak azért kérte, hogy ilyen drámai módon adja az értésére, hogy erre ilyen formán nincs szükség, sőt tilos ilyet csinálni.
Ábrahám idejében ugyanis még egyáltalán nem volt evidens, hogy a gyermekáldozatok tilosak. Az akkori közfelfogás szerint az embereknek időnként, főleg nagyon súlyos helyzetekben akár ilyen módon is meg kellett mutatniuk az istenségeiknek, hogy mindennél többre becsülik őket, még a saját gyerekeiknél is.
Ábrahám története pontosan arra világít rá, hogy az igaz Isten szeretete és tisztelete bár valóban mindennél előrébb való, de még sincs szükség arra, hogy ezt ilyen brutális módon is kifejezzük. Ábrahám története valójában a zsidó hit válasza a pogány népek szemrehányására:
- Ti nem szeretitek az Isteneteket mindennél jobban, mert még erre sem vagytok képesek!
- De igen, s meg is tennénk, ha a mi Istenünk ilyet kérne, de a mi Istenünk nem kér ilyet.
@ "Elvágnád gyermeked torkát Isten parancsára?"
Tehát Isten ilyet biztosan nem kér. Azonban adódhatnak olyan helyzetek, amikor valamilyen formában fel kell áldoznod a gyermekedet Istenért. Például keresztényüldözéskor megtagadnád-e a hiteted, ha azt mondanánk különben elvágják a gyermeked torkát? Nos ez már egy értelmesebb kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!