Mit jelent ez az idézet? Biblia, Jézus Krisztus. Lent.
Szerintem pont azt jelenti, amit mondott, helytelen lenne átértelmezni Jézus szavait és beleképzelni más dolgokat.
"A kenyér, amelyet adok, a testem a világ életéért."
Az utolsó vacsorán nyer igazán értelmet:
"Vegyétek és egyétek, ez az én testem!"
Ez gyakorlatilag, a második szentségnek az elrendelése.
(Három dolog alapján lehet valami szentség: 1.:Jézus Krisztus rendelte el 2.: Látható jelen van 3.: Örök élet ígérete tartozik hozzá)
Aki ezt cselekszi az életében, kijelenti, és hiszi, hogy Jézus Krisztus, valóságos ember és valóságos Isten, testet öld a kenyérben és a borban, ez által nem csak testi, hanem lelki táplálékká is válik számunkra.
Ehhez az egészhez pedig szorosan kapcsolódik, az örök élet ígérete.
Röviden a kérdésedre a válasz: azt jelenti, hogy Jézus Krisztus az Úrvacsorában üdvösséget ad számunkra.
Jn.6,53. Monda azért nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Ha nem eszitek az ember Fiának testét és nem iszszátok az ő vérét, nincs élet bennetek.
Jézus hagyott számunkra egyfajta misztériumot, az "Úrvacsorát"! Gyakorlatilag egy ünnepi (Húsvéti) vacsorát követően fogta a kenyeret és a bort:
Lk.22,19. És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nékik, mondván: Ez az én testem, mely ti érettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.
Lk.22,20. Hasonlóképen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: E pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik.
Ez egyfajta szertartás ami gyakorlatilag nem csak Jézus megemlékezéséről szól, hanem a bűnöktől való megszabadulásról (megtisztulásról) is! Ugyanis az "Úrvacsora" együtt jár a bűnbánattal és a bűnvallással is! Az első századi keresztények, szinte naponta "Úrvacsoráztak" immádkozással, hálaadással és őszinte alázatos bűnbánattal, bűnvallással.
Csel.2,42. És foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben.
Csel.2,46. És minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesednek vala eledelben örömmel és tiszta szívvel.
Tehát az "Úrvacsora egy nagyon fontos dolog az igaz keresztény ember mindennapjaiban. Imádkozás, hálaadás és bűnbánat, bűnvallás, ahogy az mindig is volt a kezdetektől fogva!
Aki ezeket nem cselekszi meg és nem tart őszinte alázatos megtörtszivű bűnbánatot, hanem csak szinből, képmutatásból vagy vallási megfelelésből "Úrvacsorázik" az itéletet eszik és iszik!
1Kor.11,29. Mert a ki méltatlanul eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik magának, mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét.
Ezért erőtlen a kereszténység és ezért oly kevés az "Úrvacsora", mert a bűnbánat és bűnvallás nagyon keveseknek tetszik és fekszik!
1Kor.11,30. Ezért van ti köztetek sok erőtlen és beteg, és alusznak sokan.
Nyilvánvaló, hogy az itt említett evés és ivás jelképes értelmű. Máskülönben megszegték volna Isten törvényét (Cselekedetek 15: 29).
Jézusnak ezek a szavai nem az Úr Vacsorájának bevezetésével kapcsolatban hangzottak el. Azért mert ez az elrendezés csak kb 1 évvel később lett bevezetve, és a János 14. fejezetében olvashatunk róla.
A 40. versben megmagyarázza, hogy az Aya akarata szerint, mit kell tenniük az embereknek, hogy örök életük legyen:
"Mert az én Atyám azt akarja, hogy mindenkinek, aki elismeri a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen" (János 6: 40) Azt ígéri, hogy mindenkinek aki hisz Jézusben, örök élete lesz.
Ezért ésszerű, hogy az ő testét enni és a vérét inni, jelképes értelmű.
A lényeg tehát, hogy hitet kell gyakorolni Jézus feláldozott testének és vérének megváltó erejében. Ez követelmény mindazoktól akik az élet teljességét akarják elnyerni, akár az égi, akár a földi örök életről legyen is szó.
"Ezért ésszerű, hogy az ő testét enni és a vérét inni, jelképes értelmű."
Hol írja, hogy jelképes értelmű? Ez inkább tűnik utólagos félremagyarázásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!