A Reformátusok hogyan vélekednek a katolikus csodatételekről, csodákról?
pl mikor az ostya hússá változik, Mária jelenések, Szent emberek pl Pió atya bilokációs képessége?
reformátusokkal is történik csoda?
de akk náluk tényleg nincs csoda?
azért akk ez elég árulkodó rájuk nézvést
A csodák fontosak, de az is fontos, hogy Istentől származó csodák legyenek, ne emberi hamisítványok, pláne ne ördögtől való csodák, mint némely "Mária" jelenés.
Idézetek a Bibliából:
"Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává."
"
Szeretteim, ne higyjetek minden léleknek, hanem próbáljátok meg a lelkeket, ha Istentől vannak-é; mert sok hamis próféta jött ki a világba.
Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van;
És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, amelyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.
"
Karizmatikus keresztények hisznek az Istentől származó gyógyulásban:
részlet:
"
„Kértem beutalót, és az ortopéd orvos rögtön azt mondta, hogy azonnal műteni kell a kisfiam lábát, annyira súlyos az állapota. Még öt orvos megnézte, végül a Heim Pál Kórházban a főorvos azt mondta, hogy nem is tudja, hogy létezik-e egyáltalán olyan gyógymód, ami erre a lábra jó lenne… Ízületi gyulladás, kopás volt a csípőjénél, a combcsont csúcsa egyszerűen lekopott, három hónap alatt… Most utólag, amikor megnéztem a papírokat, most kezdtem csak felfogni, milyen súlyos volt a helyzet, akkor én csak arra tudtam gondolni, hogy nincs olyan betegség, amit Jézus ne gyógyítana meg!
A kisfiam akkor ötéves volt. Ő hitte, hogy ha megtér és megkeresztelkedik, akkor meg fog gyógyulni. És amikor ez megtörtént, attól fogva indult el a gyógyulás! Jártunk gyógytornára, kezelésekre, és közben folyamatosan fájt neki, nemegyszer sírva jött át éjszaka, annyira fájt a combja. Járógépet kapott, ami tehermentesítette a lábát, felnyomta a csípőjét. A gyülekezetben is azt mondták a gyerekorvosok, hogy vegyük nagyon komolyan, mert ez valóban súlyos betegség.
"
"pláne ne ördögtől való csodák"
Ez is ilyenre példa:
https://www.youtube.com/watch?v=dVlvtKHw1qc
Szerencsétlenek, itt már nem is egy ördög szállta meg őket, hanem egy egész Légió.
Nem hisznek a katolikus értelemben vett csodákban, nincsenek szentjeik. A hitük Istenre, Jézusra és tanításaira fókuszál, sok "csodát", mint tanmesét fognak fel, sokkal szimbolikusabban kezelik a Biblia tanításait.
Más kérdés, hogy vajon mit tekintünk csodának, mert én nem hívőként nyilván nem gondolom, hogy a szűznemzés vagy a feltámadás lehetséges, de ezekben a reformátusok is hisznek. Így a szememben ők is hisznek csodákban.
Ugyanakkor köznapi értelemben még én is hiszek a csodákban, vagy még inkább úgy fogalmazok, hogy a csodálatos dolgokban. Például hiszek abban, hogy egyes esetekben a hit segíthet az embereknek meggyógyulni. Csak ebben én nem az isteni csodát látom, hanem annak a csodáját, hogy milyen nagyszerű dolgokra képes az emberi szervezet, hogy a mentális állapotunk kihathat a fizikai állapotunkra.
12es Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává."
Ezt a Páli idézetet hoztad a katolikus csodák ellenében. Persze ez is kiragadás, a prédikátorokrol szól, akik a híveit elragadhatják rossz irányban. Ez szimbolikus így, átvitt értelmű.
Ről ismered me
Hiszen Pál is egy világosság csodájára tért meg a damaszkuszi uton. Ezért erre a kérdésre, hogy mi a csoda és mi nem ugyancsak Krisztus ad választ: gyümölcséről ismered meg a jót vagy a rosszat. Nekünk nem maga a csoda bírálja el most mit tapasztaltunk, hanem az amit a csoda kiáltott. Ha Németh Sándor állítólagos szentlélek adománya igaz, úgy egészen különleges ajándékot kellene kapjanak Istentől, mint az apostolok a különböző nyelvek ismeretét, amivel el tudták kezdeni apostoli hivatásukat különböző népek között. De én nem halottam ilyet a hitgyülekezetről. Pál ilyen emberektől óvott minket.
Ha viszont Lourdest nézzük, amit azért fogadtak el mert a kislány, nem ismerhette azt a fogalmat, hogy szeplőtelen fogantatás, aminek dogmáját csak néhány éve hirdetett ki a pápa nem tudhatta a kislány mi az, mégis ezt mondta a papnak, amikor megkérdezte kivel találkozott. Ezek után megtért apáca lett, és felépült egy templom ezeknek hatására. Ez a lány később ugyan meghalt, de testét tisztaságában megőrizte, romolhatatlanul fekszik hirdetve Isten dicsőségét. Ha Krisztus az igaz út, akkor Lourdes gyümölcsei jók. Lourdot nem lehet a Sátán számlájára írni.És ezidáig senki sem tudta Lourdest a Sátán számlájára írni.
A bibliai keresztények számára Jézus Krisztus az egyedüli közbenjáró Isten és ember között. Nem kell nekik egy "örök szűz" istennő közbenjárása. Akkor sem, ha ennek az "örök szűz" istennőnek a szobrai könnyeznek, véreznek, kaccsintanak, megszólalnak, és hasonló csodákat tesznek.
A bibliai keresztények tudják, hogy nem minden csoda származik Istentől, hanem van olyan csoda, amely a rossz oldalról származik, a sátán a forrása. Amikor Mózes csodát mutatott be az egyiptomi fáraó előtt, akkor az elején még az egyiptomi varázslók is mutattak be hasonló csodákat. Ez nem jelenti azt, hogy Isten az egyiptomiak oldalán volt. Ez azt jelenti, hogy a sötét oldal is képes csodákat cselekedni.
Református teológiában az eucharistia nem változik át. Lelki közösséged van Jézussal a szentségben, nem szó szerint veszed magadhoz a testét.
Csodákat nem mondják ki hamisnak, inkább csak nem foglalkoznak vele. De azért meglehetősen szkeptikusak ezekkel kapcsolatban.
Az ostyát nem hiszem el. Ha atlényegűlne azt mindenki látná. Voltam már szentmisén és egyszer se láttam Jézust amikor az embereknek adta a pap az ostyát.
A Mária jelenések ez meg a szentek katonaságot elhiszem. Azt is elhiszem hogy tavalyelött tavasszal egy Szűz Mária szobor vagyis Mária sírt az egyik magyarországi templomban. Ezt olvastam a meglepetés magazinban. Azután jött a világjárvány.
Szerintem Szűz Mária azért sírt mert előre látta hogy jön a koronavírus és annak következményeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!