Mit jelent a hármas angyali üdvözlet?
Sziasztok,
Akkor ezek szerint a Szentháromság is valamilyen "találmány" mert az a kifejezés sem található sehol a Bibliában?
Sok ilyen teológiai kifejezés van, ezeket nem felekezeti "találmányoknak" hanem teológiai kifejezések nevezzük.
Üdv. Péter
Mármint a Szentháromság?
Háromisteni személyben megnyilvánuló Istent. Atya, Fiú és Szentlélek. Jehova tanúin kívül talán mindenki így hiszi, aki a Bibliát fogadja el. Ők Jézust nem tartják Istennek.
Sziasztok,
Gondolom a Kérdező a hármas angyali üzenetre gondol. Ahhoz, hogy ezt megértsd el kell olvasnod a teljes Jelenések könyvét a Szentírásból. Itt meg tudod tenni: [link]
Jelenések könyve 14. fejezete a könyv negyedik un. vázlatpróféciájának a része. Ezek az un. vázlatpróféciák egymással páhuzamosan mutatják be az emberi történelmet különböző szempontok szerint. Tíz ilyen vázlatpróféciát ismerünk a Bibliából, abból 4 Dániel könyvében 4 pedig Jelenések könyvében található. Az utolsó nagy vázlatprófécia tartalmazza a három angyal üzenetét. Ha megnézed a 14. fejezetet Jelenések könyvében akkor ezt a fejezetet is 4 részre tudod osztani. Az első rész az első 5 vers a "Bárány" követőiről szól, őket mutatja be és őket jellemzi. A 13. fejezetben azt olvashattuk, hogy az emberi törénelem drámájának végső szakaszában "az egész föld csodálta a - tengerből feljövő - fenevadat" csak egy kisebbség marad meg aki nem imdája a fenavadat és annak képmását. Rólunk olvashatunk itt az első 5 versben. Ezután következik a 6-12 versekben a három angyal üzenete, mint ellenüzenet az előző fejezetben bemutatott két fenevad követelésével szemben. Majd a 13. versben egy rövid de jelentőségteljes utalást olvashatunk a további fejleményekre, végül egy leírást az Emberfia megjelenéséről az ég felhőiben - az aratást és a szüretet a 14-20. versekben.
Nem véletlen, hogy ezt az áttekintést leírtam - mert szövegösszefüggésében érthető csak az, hogy mit is jelképeznek ezek. Minden szakasz összefügg az előzővel. Ahogyan írtam - a hármas angyali üzenet, csak mint ellenüzenet érthető a két "fenevad" követelésével szemben. Az is nyilvánvaló, hogy a kettő közötti leírás mutatja be a három "angyal" azonosítását tekinettel arra, hogy az előzőleg bemutatott hívő nép fogja hirdetni azokat az üzeneteket, amelyekről itt szó van. A Bibliából már megszokhattuk, hogy Isten nem természetfeletti úton, hanem az általa kiválasztott embereken keresztül közli kegyelmi hívását, ígéreteit, intéseit. Példaképpen Keresztelő János (Mal. 3:1) - a követem a héber mal'ak szó, ami szó szerint angyalt jelent. Maga az Úr Jézus Krisztus azonosította ezt Keresztelő Jánossal (Mt. 11:10). Azért is hoztam ezt a példát, mert a Malakiás próféciája ugyanúgy szól Jézus első, mint második eljöveteléről, amit félreérthetetlenné tesz a Mal. 3:2, amely úgy szól az Úr eljöveteléről, hogy "olyan lesz az, mint az ötvösök tüze és mint a ruhatisztítók lúgja." Ez egyértelműen a Megváltó - igazságszolgáltató ítéletet is magában foglaló - második eljövetelére utal.
Érdemes a tartalmát is megvizsgálni a három üzenetnek, "az örök evangélium", az "ítéletének órája", "Babilon" a "képmás" a "bélyeg" és a "szentek" jellemzése. Ennek a hozzászólásnak a keretei nem engedik meg ennek kifejtését, de ha elolvastad az egészet -ahogy kértem - akkor beszélgessünk... :-)
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!