Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Szombat napot magyar naptár...

A Szombat napot magyar naptár szerint vasárnap kéne megtartani?

Figyelt kérdés
Szeretném ha nyílja 1 vita a Szombat napról mert szerintem vasárnap kéne megtartani. Hétfő mint 1. nap és a Szombat magyar naptár szerint a 6. A 7. nap valamiért vasárnap-nak van hívva de vasárnap van tartva az egyházaknál a mise is ami ha jól hiszem de nézzetek utána a törvény szerint kérve van hogy a sz. gyülekezet és a mise Szombat napon tartassék meg. Az új testamentomban is a mise az evangeliomok szerint ha jól hiszem Szombat napján voltak megtartva. Az óta szerintem minden 7. napon misézett az egyház az apostoli idők óta mikor a mise Szombat on volt megtartva de olvassátok meg ha úgy van-e az evangeliomok valamelyike szerintem ír valamit mint hogy "Szombat vala és mise vala" vagy valami hasonlót. Szerintem minden 7. napokon misézett az egyház kb. i.u. 30 ban és sokkal régebben mind a mai napig de valamikor a magyar naptárban áttnevezték a 6. napot szombatnak de az egyház tovább misézett minden 7. napokon ami az igazi Szombat azért vasárnapi misének hívattatik hibásan. Talán azért nevezték át az eredeti Szombat napot vasárnapnak /régen úgy-mond vásárnapnak/ mert a sötét oldal ügynökei úgy vették volna rá a hitetlen tömegeket hogy akkor menjenek vásárolni /pl. disznóhúst/ amikor pont misére kéne menni és a Szombat napot megtartani? Ne érezzetek iróniát a szövegben mert komolyan írom /a sötét oldal ügynökei szavak miatt/. Az ünnepeknek a vonatkozásában is írjátok meg ha a Mózesi törvények valami ünnepeit szöveg szerint SZOMBAT napon kéne megtartani de vasárnap vannak tartva. A mise szerintem Bibliai szöveg szerint régen Szombat napon volt de a modern időkben vasárnap tartatik. Szerintem nem az egyház a hibás és a Szombat napot mint dolgot tenni tilos napot vasárnap kéne megtartani de ha rosszul hiszem írjatok érveket mert szeretném kideríteni az igazságot. Dicsértessék!!!
2021. ápr. 2. 17:52
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
A Szombat nap a 7. nap 6 napokon teremtés és a Szombat pihenőnap. Sabbat vag hasonló zsidóul mint hét vagy hetedik vagy hasonló - seven angolul. A Törvén szerint is a Szombat a 7. nap nem a 6.
2021. ápr. 2. 18:12
 2/20 A kérdező kommentje:
Törvény*
2021. ápr. 2. 18:12
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem teljesen értem, mi a kérdésed,, van szombat és van vasárnap is. A keresztények számára vasárnap az ünnep, ekkor támadt fel Krisztus. Nem történt semmilyen átnevezés.
2021. ápr. 2. 18:45
 4/20 A kérdező kommentje:
A Szombat nap tartásáról kérdeztem hogy szerintem vasárnap tilos dolgot tenni. A Törvény kéri hogy a 7. nap ne legyen munka. A magyar naptárban a szombat a 6. nap a hétfőtől számítva és a vasárnap a 7.
2021. ápr. 2. 18:54
 5/20 anonim ***** válasza:
45%

Szia,

Rosszul hiszed. A magyar keresztény naptárakban is a vasárnap a hét első napja. Ahogyan a másik hozzászóló írta: a keresztények a hét első napján tartják az ünnepet Krisztus feltámadása napját ünnepelve. Az egyház helyezte át ezt a napot a IV. században. Krisztus és az apostolok a hét hetedik napját ünnepelték a tízparancsolatnak megfelelően. A zsidók mind a mai napig ezt tartják. Illetve vannak olyan keresztények is akik szintén: a teremtés emlék ünnepe napját a 4. parancsolat szerint (lásd pl. Hetednapi Adventisták, hetednapi baptisták... stb)

A hétfővel kezdődő hét modern találmány, az ISO szabványnak megfelelően.

Üdv. Péter

2021. ápr. 2. 19:04
 6/20 A kérdező kommentje:

És miért rakják a vasárnapot az 1. napról át a 7. nek hazudva azért hogy ne legyen könnyű rájönni hogy szombat vagy vasárnap? Azért inkább minden bűneik mindenkiknek akik esetleg az olyan férgek miatt rossz napon tartanak Szombat napot legyen az újítóké és inkább tetéztetne meg. ÁTKOZOTT VALAKI TÉVELYGÉSRE VISZI A VAKOT AZ ÚTON

Nem a 7. napon kéne sz. gyülekezetnek és misének lenni a Törvény és az Evangeliom-ok szerint? Akkor miért misézik az egyház vasárnap? A gyülekezet akkor van. Péter ha van bővebb olvasnivaló írd le válaszban vagy küldd meg privátban. A történeti dokumentációkról a vasárnap 1. helyett 7. napnak hazudásának a vonatkozásában. Szeretnék többet olvasni a témában mert nekem nem mind egy mint a hipokrata hívőknek.

2021. ápr. 2. 19:12
 7/20 anonim ***** válasza:
55%

"Az egyház helyezte át ezt a napot a IV. században."

Ez azért kicsit téves, mert például Szent Jusztinosz írása alapján már a 2. század közepén vasárnapot tartottak a keresztények, s ezt még magyarázza is, hogy miért:

"Azért a Nap napján tartjuk mindannyian összejöveteleinket, mert ez az első nap, melyben az Isten a sötétség és az anyag megváltoztatásával alkotta a világot, és Jézus Krisztus, a mi Megváltónk ezen a napon támadt fel a halottak közül"

Sőt már Szent Ignác is ezt írta több évtizeddel korábban:

"Ha tehát azok, akik a régi életrendben nevelkedtek, eljutottak a remény újdonságára, ne a szombatot tartsák, hanem éljenek az Úr napja szerint, mely napon felkélt életünk és halála által"

De már az apostoloknál is megjelenik, hogy ekkor gyűltek össze kenyértörésre:

"A hét első napján összegyűltünk kenyértörésre. Pál másnap el akart utazni, ezért beszélt hozzájuk, egész éjfélig kinyújtotta a beszédét."

2021. ápr. 2. 19:19
 8/20 anonim ***** válasza:
5: a HÉTFŐ név nyilván ezt mutatja... biztos az is ISO szabvány
2021. ápr. 2. 19:30
 9/20 A kérdező kommentje:
Mi? De a Torveny szerint 7. napon Szombaton kene lennie a gyülekezetnek.! Es ha jol hiszem a misenek is! Valami pontos linket irjatok honnan van idezve? Az nem ok hogy akkor legyen a gyulekezet. "Azért a Nap napján tartjuk mindannyian összejöveteleinket, mert ez az első nap, melyben az Isten a sötétség és az anyag megváltoztatásával alkotta a világot, és Jézus Krisztus, a mi Megváltónk ezen a napon támadt fel a halottak közül" És akkor mi van? A törvény 7. napot kér mi köze a teremtés 1. napjának és Jézus föltámadásának a törvény szerint kért gyülekezet megtartásának az idejéhez? És ha volna köze is milyen alapon meri valaki megváltoztatni az időpontot ha akár érintőleges köze van? Az nem indok hogy meg volna változva az időpont mert a Törvény 7. napot Szombatot kér. Kérek valami forrásokat hogy régen a vasárnap az 1. nap volt. Ha úgy van hogy tényleg kitalálta valaki hogy 1. nap volna a mise és gyűlés nem a 7. nap mint a Törvény kéri ÉS KÖZBEN A 7. NAPNAK IS HAZUDJÁK MEGTÉVESZTŐ MÓDON akkor az illetőt halálra akarom kövezni.
2021. ápr. 2. 19:38
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Feküdj le kicsit, pihend ki magad, látom nagyon felizgatott, sőt felzaklatott most téged ez a téma. Majd ha már tudsz higgadtan és értelmesen írni, akkor lehet értelme folytatni :)

Bár egyértelműen csak trollkodsz, csak sajnos nem túl vicces, elég gyenge :(

2021. ápr. 2. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!