Miért nem próféta az, aki prófétál?
Szia,
Értem a kérdést. A különbség a következő. Vannak ma olyan felekezetek akik azt tartják, hogy az alapítójuk próféta volt. Ilyen pl. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza - ismertebb nevén a mormonok, akik egy új kinyilatkoztatást tettek a Biblia mellé Mormon könyvét, amit a Szentírással egyenrangú kinyilatkoztatásként kezelnek.
Az adventisták ezzel szemben hangsúlyozzák, hogy Sola Scriptura, egyedül a Szentírás az igaz kinyilatkoztatás, minden más csak ennek magyarázata, pl. E.G. White írásai csak segítenek mélyebben megérteni az Isteni kinyilatkoztatást, de nem érnek fel azzal. Ilyen értelemben tehát E.G. White NEM VOLT próféta.
Természetesen bárki kaphat az Istentől ma is kinyilatkoztatást, útbaigazítást, de ezek nem egyenrangúak a Biblia kinyilatkoztatásaival, ilyen értelemben tehát nem próféta az aki prófétál.
Remélem így érthető.
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Köszönöm szépen a válaszod. Annál a kérdésnél azt is láttam, hogy valaki odamásolta az adventista egyház állásfoglalását, miszerint Ellen White próféta.
Nem a szavakon akarok lovagolni, de ez esetben velük értek egyet, hogy ha profétál, akkor próféta. Miért nem egyezik adventista és adventista között ez a dolog?
Azt figyeltem meg, hogy egyes adventisták kicsit visszafogottabbak, próbálva ezzel is szépíteni gyenge lábakon álló, kétes hírnevüket. Míg vannak "harcos" adventisták is, akik legalább egyenesek, s leírják, hogy aki nem tartja a szombatot, az elkárhozik. Aztán van úgy, hogy a visszafogott adventistáknál is felszínre tör az adventizmus valódi arca, s a pápa hirtelen maga lesz az antikrisztus, meg hasonló hülyeségeket írnak.
Sziasztok,
Én pedig azt figyeltem meg, hogy egyes katolikusok kicsit visszafogottabbak, próbálva ezzel is szépíteni gyenge lábakon álló, kétes hitüket. Míg vannak "harcos" katolikusok is, akik leírják, hogy aki adventista az szektás. Aztán van úgy, hogy a visszafogott katolikusoknál is felszínre tör az katolicizmus valódi arca, s a középkori inkvizícióhoz hasonló módon támadják a többi keresztény felekezetbe tartozó keresztényeket, meg hasonló hülyeségeket írnak.... ;-)
Üdv. Péter
Kedves Kérdező,
Én nem tereltem, én válaszoltam. Az 5-ös kommentemben a 4-es kommentelő felvetésére reagáltam.
Úgy gondolom a 2-es kommentemben kielégítő választ adtam, sajnálom ha ez neked nem elég. Nyilván vitázhatnék a 3-as kommentedben leírtakkal, de nem teszem, hanem tiszteletben tartom az álláspontodat. Az adventista hívők elég toleránsak egymással van aki többet lát E.G. White-ban, van aki kevesebbet, de ezért nem bántjuk egymást, ebből nem csinálunk üdvösség kérdést. 28 hitelvünk van, ebben 1 tesz említést White-ról, de az is csak annyit, hogy a prófétaság lelke megvalósult az ő életében. Mindenki számára első a Szentírás, és ez jól is van így...
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!