Mit jelent a "menedékvétel" a buddhizmusban?
Buddha hajléktalan koldus volt, fa alá beült, gombát evett, stb.
A legenda szerint nem 32 foga volt, hanem vagy 50, több sorban, mint a cápáknak, de szerintem ez kamu legenda csak.
Amikor valaki menedéket vesz az ún. három drágaságban (avagy a három menedékben), ami Buddhát, a dharmát ( = tan), és a szanghát ( = közösség) jelenti. Ha ilyen menedékvételt szertartásszerűen elvégzel, azzal válsz "hivatalosan" is buddhistává, illetve ekkor az öt fogadalmat is szokás letenni.
Persze ez nem jelenti azt, hogy amíg nem volt menedékvétel, addig nem gyakorolhatnád a buddhizmust, meg nem tanulmányozhatod és tesztelheted a tanításokat, hiszen máskülönben hogyan jutnál arra az elhatározásra, hogy elkötelezed magad a buddhizmus mellett. Ezért sem kötelező (egy világi gyakorlónak).
Mit jelent a Buddha-dharma-szangha hármas? Egy egyetemi jegyzetből idézem: "A menedék részei a kis és nagy úton a Buddha (a tudat teljesen kibontakoztatott állapota), a Dharma (a tanítások, melyek ehhez vezetnek) és a Szangha (a megvalósított gyakorlók közössége, akik a segítők az úton). A gyakorló ezekre támaszkodik, másra (mint egó, pénz, hírnév, Micike szerelme stb nem)."
Bővebb magyarázatért (illetve hogy milyen értelmezései vannak), itt egy videó (3:54-től kezdi mondani):
https://www.youtube.com/watch?v=4uLIvx_5SIg&t=3m54s
illetve egy másik videó (9:47-től), amiben mond még más dolgokat is a menedékvételről:
https://www.youtube.com/watch?v=-bRTuFHOOHs&t=9m47s
Azt tudom, hogy az ilyen videókból talán átjön, mi is lehet a menedékvétel, de mellé sok más "szakszó" meg koncepció is elhangzik, ami megnehezíti a megértést és újabb kéréseket vet fel, de azért belinkeltem, hátha segít :D
Zárásként: természetesen amit leírtam, az a buddhista megközelítés, biztosan van kritikája másik oldalról, de ilyenekről nem szólt a kérdésed és nem is tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!