Hogyan találjam meg?
Úgy érzem, hogy szükségem van valamire, ami vezet az életben. Elveszett vagyok és nem tudok merre indulni. Sok embernek segített már a vallás, tartotta bennük a lelket, hogy van miért felkelni van miért fejlődni. Számomra a tudás és a személyiségem fejlesztése lenne a legfontosabb, viszont nem vagyok képben a vallásokkal, csak az alapokat ismerem. Szeretnék találni egyet, ami segíthetne és lenne miben hinnem.
Ti hogyan találtátok meg a tiéteket? Hol induljon el az ember?
Szia,
Pár évvel ezelőtt ugyanígy éreztem én is, de egy számomra kedves lány hatására megismerkedtem a hittel, és bár azóta a lánnyal szétváltak útjaink, én hívő maradtam, ő segített nekem felismerni az élet értelmét. Én katolikus vagyok. És biztosan tudom, hogy jó helyen vagyok. (Van egy ismerősöm, aki szintén katolikus lett, ő azelőtt kipróbálta a hitgyülit és más szektákat, de végül a katolikus hitnél telepedett le.)
Én vagyok a 3-as. Az utolsó zárójeles részhez még annyit szeretnék mondani, hogy a férfi most egy sikeres boldog családapa.
A katolikus egyház nekem első körben hitet adott, van értelme az életnek; segít mindenkinek felismerni, hogy neki személy szerint mi a küldetése, és hirtelen lesz egy tiszta célja az életnek, ami nagyon megnyugtató.
Ezen kívül közösséget is ad. Miután katolikus lettem, nagyon elkezdett fejlődni a személyiségem, sokkal jobb emberi kapcsolatokat tudtam kiépíteni, nem csak katolikus, hanem más emberekkel is. Ez jutott most hirtelen eszembe a saját életemről.
Jószívvel ajánlom neked a katolikus hitet, rajtam rengeteget segített. Javaslom, hogy keress fel egy katolikus templomot a településeden vagy környékén, és kezdj el misére járni, legalább vasárnaponta. Ez, hogy elmész misére, semmi elköteleződéssel nem jár. Aztán ha komolyan gondolod, egyik mise után megvárod a papot, és megismerkedhetsz vele, ő tud segíteni, például ha még nem vagy megkeresztelve, de szertnél megkeresztelkedni, akkor először megtanít a katolikus hit alapvető pilléreire, hogy ismerd, mire mondasz igent, és utána megkeresztel. Ez azért fontos, mert így leszel teljesértékű tagja a közösségnek.
Ha van bármi kérdésed a saját tapasztalataimmal kapcsolatban, vagy segítségre lenne szükséged, akkor szívesen válaszolok.
„Hogyan találjam meg?”
Úgy, hogy mélyen kutatsz önmagadban. Ne keress vezetőket rajtad kívül, az egyetlen megbízható vezetőd számodra benned van. Az nem más mint a saját isteni kiléted, a Krisztus benned. Az akiről Jézus azt mondta hogy: „Én vagyok a jó pásztor ...” Ezzel Jézus nem a saját személyére gondolt, saját magáról az „ember fia” kifejezés használta.
Azt ajánlanám tegyél szert helyes önismeretre, önbizalomra erős öntudatra, de légy óvatos, nehogy elbizakodj, és ne hasonlítsd magad össze senkivel. Vedd tudomásul, hogy Te Isten első- és egyszülött fia/leánya vagy! Belőled csak ez az egyetlen van!
Vallások, felekezetek adhatnak jó tanácsot, azokat elfogadhatod, de légy elővigyázatos, mert előbb utóbb igyekeznek behálózni.
Őszinte leszek, nem sértésnek szánom, de nekem vannak fenntartásaim a keresztény hittel kapcsolatban. Leginkább az eddigi negatív élményeim miatt van ez. Úgy érzem, hogy az alapja az egésznek a félelem. A másik negatívum, amit látok benne, hogy a múltban nagyon sokat hátráltatta az egyház a fejlődést. Ezek mondjuk úgy, hogy szálkák a szememben.
Tényleg nem sértésnek szánom, de én inkább valami olyat keresek, ami kevésbé félelmen alapuló és a hívőre magára fókuszál, ahol inkább a tudás és fejlődés az elsődleges szempont és nem a bűnbánás.
"Őszinte leszek, nem sértésnek szánom, de nekem vannak fenntartásaim a keresztény hittel kapcsolatban. Leginkább az eddigi negatív élményeim miatt van ez."
Őszintén sajnálom, hogy rossz tapasztalataid voltak.
"Úgy érzem, hogy az alapja az egésznek a félelem. A másik negatívum, amit látok benne, hogy a múltban nagyon sokat hátráltatta az egyház a fejlődést. Ezek mondjuk úgy, hogy szálkák a szememben."
Valamit meg kell értened, sajnos rengeteg a hamis tanító, akik felhasználják a félelmet, hogy ezzel térítsenek meg sok embert, pedig a Biblia is figyelmeztet, hogy lesznek majd hamis tanítók, akik félre vezetik az embereket, és akik miatt rossz színben lesz feltüntetve a kereszténység a kívül állók szemében. Kegyetlennek, gyarlónak tüntetik fel Istent, de nem ismerik Istent. Isten valóban mindig megbocsátó és irgalmas.
Igaz, hogy a katolikus egyház hátráltatta a tudományos fejlődést. Fontosabb volt nekik a saját tekintélyük megtartása, de meg kell értened, emiatt nem okolhatod kollektívan az egész kereszténységet emiatt.
"Tényleg nem sértésnek szánom, de én inkább valami olyat keresek, ami kevésbé félelmen alapuló és a hívőre magára fókuszál, ahol inkább a tudás és fejlődés az elsődleges szempont és nem a bűnbánás."
Talán csak a megfelelő felekezet vagy a megfelelő lelkészt kell megtalánod.
Én keresztény vagyok, de gyerek korom óta érdekel minden vallás, mert mindig is az igazságot kerestem elsősorban. Szerintem félreérted a kereszténységet. Főleg a keresztény hitrendszert. Nem a félelmen alapszik. Én úgy gondolom, minden vallásnál szét kell választani az embert, magától a hittől. Az ember gyarló, ráadásul minden ember különböző szinten érti és tartja a saját hitét, könnyen elképzelő, hogy az adott vallás szabályai szerint egyáltalán nem helyes, amit tesz. Ez fordítva is igaz, a kedvesség lehet belőle, nem a vallásából ered. Tehát, ha valaki az igazságot keresni, akkor elsősorban, első körben, nem az embereket kell nézni, hanem magát a tanításokat. Nézd, a kereszténységen belül igazából nem meglepő ami történik, hiszen maga a Biblia jövendöli meg, hogy így lesz. Jézus azt mondja Istenországa olyan, mint egy háló, ami mindenféle halat kifog és hogy az a hal jó-e vagy rossz, az később lesz kiválogatva. Tehát nem meglepő, hogy a történelem során mindenféle ember neveztetett keresztények. De, ne hidd, hogy ez kizárólagosan csak a kereszténységre igaz. Ez minden vallásra igaz, mivel minden vallást emberek gyakorolnak. Minden valláshoz kapcsolódik olyan esemény, amire mondjuk úgy, nem túl büszke senki, mivel bármely vallást fellehet használni visszaélésekre, de ez nem jelenti azt, hogy az adott vallás ezt valóban támogatja.
Ennyit általánosságban mindenről.
Hogy hol kezdj neki? Jó kérdés. Hát, sokat kéne olvasni és előadásokat hallgatni. Nem egyik pillanatról a másokra fog megvilágosodni minden. Ez egy hosszú út, amihez kitartónak kell lenni.
Szerintem hasznos lenne neked az [link] oldal olvasgatása, ott vannak más vallásokról is szó, persze keresztény szemmel, továbbá rengeteg írás, előadás a kereszténységről, de ajánl független olvasmányt is, ha egy adott vallással akarsz megismerkedni. Én is az oldal ajánlása alapján szereztem pl. A szent fonál című könyvet a hinduizmusról, ami több egyetemen is kötelező olvasmány.
Kezdőként, sőt nem kezdőknek is ajánlom, a Biblia projekt videókat a youtubon. Sajnos magyarul elég kevés van még, de az eredeti oldal, ha tudsz angolul, vagy bekapcsolsz hozzájuk feliratot, akkor nagyon hasznosak lehetnek. Bible Project néven találod őket. Rövid, érthető videók, amik viszont tükrözik a modern teológia gondolkodást, már amennyire én megtudom ítélni. Nem felszínes videók, csak nagyon tömörek.
Továbbá egyetemeknek vannak ingyenes ismeretet terjesztő kurzusaik, azokat is érdemes keresgélni, hallgatni. Ha tudsz angolul, akkor az edx.org oldalon van egy olyan sorozat, hogy World Religions Through Their Scriptures.
Kereszténységgel kapcsolatosan kezdetben érdemes elolvasni az Újszövetséget, vagy nézhetsz filmeket is, hátha úgy könnyeben átjön az üzenet. pl. A Názáreti Jézus filmet. https://www.youtube.com/watch?v=E3lMqioI1kU Máté evangéliuma: https://www.youtube.com/watch?v=hSdsZu_yEI0 stb. Vagy hallgathatod is, pl.: https://www.youtube.com/user/HolloMiki1970/videos
Keresztény témájú filmben én pl. nagyon szeretem az 1951-es Quo Vadist, bár lehet ez csak én vagyok.
Nagyjából ennyi jutott eszembe, ami talán segíthet elindulni valamerre, ha valóban érdeklődsz.
"Őszinte leszek, nem sértésnek szánom, de nekem vannak fenntartásaim a keresztény hittel kapcsolatban. Leginkább az eddigi negatív élményeim miatt van ez. Úgy érzem, hogy az alapja az egésznek a félelem"
Ez nem megérzés alapon megy. Sokan nem értik a törvény és a kegyelem közti óriási különbséget. Mivel Te érezhetően nem kutatod, értelmezed eléggé a Bibliat (különben nem mennél ennyire félre), így Te is leragadsz a törvénykezésnél, az ószövetségnél. Nem értem miért olyan bonyolult dolog elolvasni Pál leveleit, amiben mindent szépen elmagyaráz.
" Úgy érzem, hogy az alapja az egésznek a félelem. A másik negatívum, amit látok benne, hogy a múltban nagyon sokat hátráltatta az egyház a fejlődést."
Szintén bizonyítja, hogy semminek nem jársz utána, csak benyalod a "facebook maistream"-et. A kereszténység nemhogy hátráltatta, hanem megalapozta a mai tudományokat (természet-, filozófia-, logika, stb.). A mai hithű és a Biblia szavához alázatos keresztények egy csoportjának, a kreacionistáknak hála, akik szó szerint értelmezték a Teremtés könyvét, mára megbukott a törzsfejlődés is. Mára már tudjuk, hogy egy tarthatatlan, paradox mese. És milyen érdekes, a tudóstársadalom is kezdi belátni ezt. Egyre több biológus lesz ID-s, mert ők is rájöttek, hála ezeknek a keresztényeknek, hogy a törzsfejlődés egy nagy kamu.
És elköveted azt az óriási hibát, hogy középkori katolikus egyház=mindenkori egyetemleges kereszténység. Próbálj elgondolkozni ezeken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!