Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi célból gyújtanak gyertyát...

Mi célból gyújtanak gyertyát a katolikusok mise előtt?

Figyelt kérdés
Ez egy felajánlás bármilyen célból? Esetleg íratlan illemszabály? Milyen imát mondanak a gyújtásnál?
2021. febr. 7. 17:14
 1/5 anonim ***** válasza:
92%
Úgy tudom így emlékeznek az üldözésük ideje alatt a katakombákba kénysszerült időkre.
2021. febr. 7. 17:34
 2/5 anonim ***** válasza:
A gyertya a világosságot jelképezi amit (állitólag) az Istenbe való hit, elfogadni higy Jézus az üdvözitő s megtérést hoznak a szivünkbe ha őszintén kérjük. Azért gyújtanak gyeryát hogy ezáltal mélyebben megértsék amit írtam fenntebb. Biztos igaz a katakombás emlékezés de nem csak az az oka.
2021. febr. 7. 17:58
 3/5 III. A nagy károly ***** válasza:
19%
ne érződjön a fingszag
2021. febr. 7. 21:45
 4/5 anonim ***** válasza:

Egyreszt Jezusra emlekeznek igy, aki azt mondta:

"En vagyok a vilag vilagossaga, aki engem kovet, nem jar sotetsegben, hanem ove lesz az elet vilagossaga." (Janos 8:12)

Masreszt a gyertya langja imadsagot jelent. Maga a gyertyagyujtas imadkozasi forma, es amikor az ego gyertyat otthagyod pl. egy oltar elott, akkor a langja tovabb imadkozik a nevedben.

Oszovetsegi idokre nyulik vissza egyebkent, mar az okori zsidok is gyujtottak gyertyat a szertartasaikhoz.

Szerintem ahitatos hangulatot is teremt onmagaban a gyertyafeny, es vannak, akik amikor otthon imadkoznak, akkor is gyujtanak gyertyat.

2021. febr. 7. 22:17
 5/5 anonim ***** válasza:

A gyertya nálunk a Feltámadt Krisztust jelképezi, aki a világ világossága. Az Ő jelenlétére emlékeztet minket.

A katakombákra én speciel kevésbé szoktam emlékezni, ettől függetlenül egy izgalmas korszaka a történelemnek.. :))

Egyébként nem feltétlenül szokás mise előtt gyertyát gyújtani a hívőknek. Az oltáron gyújt meg a sekrestyés vagy ministráns két gyertyát a mise előtt: ez liturgikus előírás. Hívőként inkább halottak sírjainál gyújtunk: templomban az urnatemető mellett az erre kihelyezett mécsestartón.

Az ortodox keresztényeknél gyakrabb a gyertyagyújtás, ők ilyen hosszabb gyertyát használnak, amit az ikonok előtt, homokba szúrnak: [link]

2021. febr. 8. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!