A Katolikus vallás azért népszerűbb, mint a Református, mert a katolikusoknál "jobb a műsor? "
Ateista vagyok, tehát a felekezetek teológiai oldala annyira nem hat meg, viszont tudom értékelni a művészi, igényes, teátrális dolgokat.
A YouTube-on időnként szoktam kíváncsiságból miséket megnézni, a katolikus templom a sok díszével, szobrával, festményével, meg maga a mise hangulata a dallamossággal, a szép papi ruhákkal, az érdekes szertartásokkal még számomra, ateista számára is élvezhető élmény, különösen ha régi rítusú tridenti latin misét, vagy görög katolikus misét látok. Már-már vetekedik, sőt időnként túl is szárnyalja az István a Király rockopera papos részeit (Veni lumen cordium!) meg ilyesmi.
Viszont ott vannak a Reformátusok. Ez elvileg egy kevésbé szigorú, de érzelemmentesebb vallás, mint a katolikus. Ott a hívek bemennek egy "tárgyalóterembe", szól pár nem túl dallamos orgonaének, a lelkész darál, azt vége. Még sosem bírtam végignézni a YouTube-on egy református istentiszteletet, 10-15 perc után kénytelen voltam kikapcsolni, de a katolikus mise nézését egyszerűen nem bírom abbahagyni. Mintha valami fantasy-világ elevenedne meg előttem, mint a Warcraft vagy a Narnia.
Van még az Ortodox liturgia, az még a katolikusnál is "szuperebbnek" tűnik.
#1, oké, de ma szabadon válthatunk vallást. :)
Nem hinném, hogy manapság a "műsor" miatt lennének katolikusok az emberek, engem például idegesít a sok szobor, meg a sok dísz, régebben át is akartam térni evangélikus vagy református vallásra. Az, amiért maradtam, és örülök, hogy maradtam, az a katolikus teológia. Szerintem pl. az Eucharisztia katolikus ertelmezese sokkal inkább megfelel a Bibliában leírtaknak, mint a protestáns. Meg könyörgöm, ez a predesztináció dolog annyira nem biblikus. De abban igazad van, hogy a református istentisztelet, és úgy a református felekezet sokkal mereveb, ridegebb úgymond. :)
Mindig a Katolikus Egyház volt a nagyobb összességében. Csak néhány területen volt protestáns többség.
Inkább azt kéne vizsgálni, hogy melyik felekezetben van több felnőtt megtérő, akik mondjuk korábban semmilyen vallási nevelést nem kaptak és ismeretlen számukra a kereszténység, illetve mely felekezetből van a legkevesebb "elhagyás".
A szertartásokról: a liturgia nem önmagáért van. Nem a látvány és a szórakoztatás a célja. Az ortodox és a katolikus liturgia (akár a mai, akár a trienti) komoly tartalommal bír. Ha a szentmisében nem lenne jelen valóban Krisztus, akkor az egész nem lenne más, csak színház.
Magyarországon elterjedőben volt a reformáció és sok katolikus át is tért, mert a reformációban benne van az 'eleve elrendeltetés' tana, ami 'felmentést' ad a katonáknak a harccal járó ellenség lemészárlásáról, így mivel itt háborús helyzet volt (törökök), népszerűbb lett, szemben a katolikussal, ami szerint ezek a katonák a poklon égtek volna el.
Aztán az ellenreformációban a katolikusok változtattak a dolgon, és a harcban elkövetett gyilkolás elfogadott lett (elvégre ez a katona munkája), így sokan visszatértek a katolikushoz. Továbbá, ahogy felül is írták, a katolikus Habsburgok nem igazán szerették a protestánsokat (akárcsak a többi abszolutizmusra törekvő uralkodói dinasztia), mert a protestánsoknál nem 'bűn' megbuktatni egy rossz uralkodót, míg a katolikusoknál a hagyomány szerint az uralkodók "Isten kegyelméből" uralkodnak, így nem is szabad(na) nagyon lázadozni.
Legalábbis mi így tanultuk töri órán.
Magyarországon elterjedőben volt a reformáció és sok katolikus át is tért, mert a reformációban benne van az 'eleve elrendeltetés' tana, ami 'felmentést' ad a katonáknak a harccal járó ellenség lemészárlásáról, így mivel itt háborús helyzet volt (törökök), népszerűbb lett, szemben a katolikussal, ami szerint ezek a katonák a poklon égtek volna el.
Tehát például a Hunyadiak azzal a tudattal mentek háborúba, hogy ha elesnek, akkor a kárhozat vár rájuk? A katolikus egyház nem tanított ilyet, a középkorban még fegyvereket is megáldottak a papok a pogányok elleni háborúra.
Hm... igazad van. Akkor nem tudom mit kavartam össze...
Köszönöm a javítást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!