Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hitték el sokan 1844...

Miért hitték el sokan 1844 után, hogy Ellen G. White igaz próféta?

Figyelt kérdés
2021. jan. 25. 07:54
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
46%

Kedves Kérdező,

Az adventista alapítók egyáltalán nem jósoltak meg világvégéket. Érdemes elolvasni az egyház rövid történetét. William Miller baptista farmer egyébként nem tartozott az egyház alapítói közé.

Egy kis segítség: [link]

"...egyértelműen felismerték, hogy Jézus második eljövetelének közelsége bár továbbra is történelmi realitás, de annak pontos ideje emberi számítás szerint nem határozható meg, hiszen Isten erről soha nem adott kinyilatkoztatást népe számára"

Az alapítók neve:

-Joseph Bates

-Ellen G. White

-James Springer White

Egyikük sem jósolt meg világvégéket...

Üdv. Péter

2021. jan. 25. 12:00
 12/30 anonim ***** válasza:
39%

Te vagy az, 32%-os, a két csillaggal? Mert akkor mégis igazam volt korábban abban, hogy adventista voltál, és most felekezet nélküli vagy. :P

Ebben az esetben az evolúciótagadást részben White asszonytól tanultad. A mentalitást viszont nem. White nem gyűlölködött az evolúcióval kapcsolatban.

2021. jan. 25. 12:01
 13/30 A kérdező kommentje:
Az a gond, hogy adventistáknál szombatot tartanak vagy micsodát, és nem vasárnap, miközben a Biblia világosan leírja, hogy vasárnap van a pihenés vagy mi. Utána pedig az adventista nem 2000 éve alakult ki, hanem kb 200 éve, mint a JT-k.
2021. jan. 25. 12:05
 14/30 anonim ***** válasza:
74%

#Péter

De, Ellen White is világ végét jósolt. :)

Ugyanis az egyik konferencián elmondta, hogy kiknek a holttesteit látta, akikkel a 7 csapás végzett, (valami ilyesmi, nem szó szerinti idézet). A 7 csapás azonban - amely az adventista teológia szerint a végidő előtt, közvetlenül Krisztus visszatérése előtt hullik az emberekre (kivéve persze az adventistákat) - nem jött el.

Ezt az adventisták azzal magyarázták, hogy ők nem készültek fel Krisztus visszatérésére, ezért maradt el. :)) Az 1888-ad üzenet visszautasítása, gondolom tudod miről van szó!

Ellen White azt is mondta, hogy a régi Jeruzsálem nem épül fel soha. Adventista magyarázat szerint (ha jól emlékszem) White itt valami lelki dologról beszélt. Azonban Jeruzsálem felépült, és ez a jövendölés sem teljesült.

Az adventista magyarázat ilyenkor Jónás könyvére, illetve talán Nátán prófétára hivatkozik, amikor White beteljesületlen jövendöléseit igyekszik megindokolni. :P

2021. jan. 25. 12:08
 15/30 anonim ***** válasza:
65%
Még valami: az adott konferencia tagjait név szerint ismerjük. Természetesen egyikük sem a 7 csapás ideje alatt halt meg.
2021. jan. 25. 12:09
 16/30 anonim ***** válasza:
62%

A nyugalom napja továbbra is a szombat, ettől függetlenül a kereszténység 2000 éve a vasárnapot ünnepli, mint az Úr napját, ugyanis Krisztus ekkor lett úr a halálon, ekkor győzedelmeskedett az Élet a halál felett.

2021. jan. 25. 12:11
 17/30 anonim ***** válasza:
47%

Kedves Kérdező,

Szerintem ezek nem gondok, sokkal inkább alaptalan vádak.

Gondolom nem ismeretlen előtted a Tízparancsolat. Abban ezt olvassuk:

"Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt.

Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;

De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van;

Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt." (I.Móz. 20:8-11)

Szóval a Biblia egyértelműen leírja, hogy szombaton van a pihenés.

Az adventista egyház valóban kb. 150 éve alakult. De pl. az evangélikus vagy a református sem több 500 évesnél. Akkor szerinted az is baj?

Üdv. Péter

2021. jan. 25. 12:12
 18/30 anonim ***** válasza:
35%

Sziasztok,

Nagyon szeretem a "valami ilyesmi nem pontos idézet"-eket, mert ezekből aztán lehet ilyen hülyeségeket kitalálni. Az 1888-as üzenet egy generálkonferenciai ülésszakon hangzott el, amelyet abban az esztendőben a

Minnesota állambeli Minneapolisban tartottak, és két fiatalember - A. T. Jones és E. J. Waggoner mondta el, és nem másról szólt mint a hit általi megigazulásról!

A másik, szintén egy hülyeség. Nyilván White a Jeruzsálemi új zsidó templomról beszélt, hiszen Jeruzsálem akkor is megvolt már, de a templomhegyen azóta is a sziklamecset áll...

Üdv. Péter

2021. jan. 25. 12:24
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

#Péter

Akkor menjünk bele a részletekbe. A forrásom a hivatalos adventista oldal:

[link]

Így kezdődik az egyik szakasz, a nagybetűs kiemelés a könyvből van:

"ELLEN WHITE AZ Ő NAPJAIRA VÁRTA KRISZTUS VISSZATÉRÉSÉT"

Ez már árulkodó cím, de lássuk Wihite kijelentéseit:

"A társaságot konferencián láttam jelen. Az angyal mondta: "Némelyek a férgek eledele, némelyek a hét utolsó csapás áldozatai, némelyek életben maradnak és megmaradnak a földön, és Jézus jövetelekor elváltoznak. - 1T 131, 132 (1856)."

Erről beszéltem! Lehet tudni, hogy ki volt az a társaság, az egyik kritikai oldalon fent volt a névsor. De annak hiányában is megmondhatjuk, hogy White kortársai közül senki sem lett a 7 csapás aldozata.

Hogy White mennyire hitt abban, hogy hamarosan vége a világnak, azt jelzi az is, hogy a sem a tanulást, sem a gyermekvallalást nem javasolta. Tessék:

"Mivel az idő rövid, szorgalmasan és kettőzött erővel kell dolgoznunk. Gyermekeink soha sem mehetnek főiskolára. - 3T 159 (1872)."

"Valóban nem bölcs dolog, hogy gyermekeink legyenek. Az utolsó napok veszedelmei rajtunk vannak és a kisgyermekek ezek előtt elsodortatnak. - Letter 48, 1876."

Sőt, szerinte házasodni sem kell annyira:

"A világ e korszakában, amikor a föld történetének jelentei nemsokára lezáródnak és itt a nyomorúságos idő, amilyen soha nem volt, minél kevesebb házasságot kötnek, annál jobb a férfiaknak és nőknek. - 5T 366 (1885)."

A hetednapi adventizmus White-or prófétaként tartja számon. A fenti tévedések vajon származhatnak egy prófétától? Döntse el mindenki maga. De lássuk az adventisták magyarazatát:

"A KÉSÉS MEGMAGYARÁZÁSA" - vagyis következik az adventista hitvédelem:

"A szomorúság hosszú éjszakája megpróbál, de a reggel kegyelemből késlekedik, mert ha a Mester eljönne, sokan készületlenek lennének. - 2T 1984 (1868)."

Ém ezt úgy értem, hogy White szerint Krisztus meggondolata magát, mert sokan (=adventisták?) nem készültek fel. Na itt jön be az a bizonyos 1888-as üzenet. Úgy tudom, hogy ez volt Krisztus késésének az oka, mert az advent nép azt nem fogadta el (ha jól tudom, az üzenet lényege a hit általi megigazulás volt). A fenti linken vannak még magyarázatok, akit érdekel, nézze meg

Lássuk most a Jeruzsálemről szóló kijelentést. A forrásom ez:

[link]

"Azután olyanokra lettem figyelmessé, akik abban a tévedésben vannak, hogy nekik a régi Jeruzsálembe kell menniük s ott feladat vár rájuk, mielőtt az Úr eljön. Az ily felfogás arra alkalmas, hogy a figyelmet elterelje Isten jelenkori művétől, - a harmadik angyal üzenete alatt; mert akik azt hiszik, hogy Jeruzsálembe kell menniük, gondolataikat és figyelmüket odairányítják s a rendelkezésükre álló javakat elvonják a korszerű igazságtól, hogy maguk is és mások is odajuthassanak. Láttam, hogy az ilyen missziómunka nem sok jóra vezetne, hogy sok időbe kerülne, amíg néhány zsidó elhinné Krisztus első eljövetelét; mennyivel kevésbé hinné második eljövetelét. Láttam azt is, hogy Sátán ebben a tekintetben sok lelket nagyon megtévesztett. Láttam, hogy körülöttük sok lelket nyerhetnének meg és vezethettek volna az Isteni parancsolatok útjára; azonban veszni hagyták őket. Láttam azt is, HOGY A RÉGI JERUZSÁLEM SOHASEM ÉPÜL FEL TÖBBÉ; és Sátán minden erejével arra törekszik, hogy Isten gyermekeinek figyelmét most az egybegyűjtés ideje alatt ezekre a dolgokra terelje. Ezzel visszatartja őket, hogy figyelmüket és érdeklődésüket az Úr jelenlegi munkájába fektessék; befolyásolja arra, hogy elhanyagolják az előkészületet az Úr nagy napjára."

Szándékosan idéztem a bővebb szövegkörnyezetet. Úgy látszik, White abban hitt, hogy Jeruzsálem sohasem épül fel.

2021. jan. 25. 13:44
 20/30 A kérdező kommentje:
2021. jan. 25. 13:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!