Katolikus vallás elismeri a protestáns keresztséget?
(Bemerítés, konfirmáció stb.)
A keresztséget azonban azt hiszem írásan igazolnia kell a keresztelő egyháznak, de a felnőttkeresztség esetén lehet, hogy mégsem szükséges. Mindenesetre létezik a feltételes keresztség, vagyis egy olyan "biztos, ami biztos" keresztség, ami csak akkor érvényes keresztség, ha előtte nem volt érvényes keresztelkedés.
2021. jan. 23. 16:46
Hmmm jó kérdés, szerintem attól is függ, hol kereszteltek. Például a református, evangélikus, anglikán, metodista keresztségeket minden gond nélkül elfogadják, hiszen a Hitvallásban is benne van az egy keresztség. Ez oda vissza igaz. Tehát egy katolikust se fognak újra megkeresztelni, ha reformátusnak térne át. Viszont azokét, akikkel nincs meg ez a közösség, már lehet nem. Például a jehovások újra keresztelnek, s ez viszont is igaz, mert ők nem a Szentháromság nevében lettek megkeresztelve, hanem az őrtorony szervezetre.
2021. jan. 23. 17:04
13/19 A kérdező kommentje:
Értem. Én bemerítve lettem, és akkor ezek szerint elismeri a katolikus egyház ezt. És akkor ez a bérmálással egyezik meg. Viszont elsőáldozni mindenképpen szükséges, mert anélkül nem vehetem a szentségeket, ugye?😇
Még mindig nem érted, pedig többen, többször leírták:
1. keresztség rendben van, azt nem kell felvenni
2. Nem, nem egyezik meg a bérmálással. A bérmálással/konfirmációval annak a felekezetnek a tanítását fogadod el, ahova csatlakozol. Tehát az kell. Utána leszel katolikus, és végezheted el a szentgyónást, majd veheted a többi szentséget.
2021. jan. 23. 18:11
15/19 A kérdező kommentje:
Rendben. Így értem. Köszönöm!
"Értem. Én bemerítve lettem, és akkor ezek szerint elismeri a katolikus egyház ezt. És akkor ez a bérmálással egyezik meg."
Nem, a keresztség a keresztséggel egyezik meg. :)) A Katolikus Egyház elfogadja, mindegy hogy bemerítettek vagy "leöntöttek", mindkét forma rendben van. Az is mindegy, hogy hány éves korodban történt. Az a fontos, hogy a Szentháromság nevében történjen.
A bérmálás a Katolikus Egyházban a keresztséget erősíti meg, ezzel lesz a felnőtt teljes jogú tagja a közösségnek. Ezt mindenképp fel kell venned, ha katolikus akarsz lenni. Az elsőáldozás pedig felnőttként egyszerre fog történni a bérmálással.
2021. jan. 25. 10:40
Én arra vagyok kíváncsi hogy az ortodox vallás elfogadja e a református keresztség. Ugyanis az ortodoxok azt vallják hogy a Szentlélek csak az Atyától ered, mondjuk én is ezzel érték eggyet mert így logikus.
2021. jún. 29. 21:46
Természetesen elfogadják. Semmivel se logikusabb, hiszen így pont a Szentlélek lényegének értelme vész el.
2021. jún. 29. 21:55
Nem akarok orti lenni de arra kíváncsi vagyok hogy a református keresztség elfogadja e vagy ujra be kell keresztelkedni? Meg ha úgy tartják hogy az Atyától származik a Fiú meg a Szentlélek akkor lehet nem is hiszik el a Szentháromságot az ortodoxok? Az ortodox túl konzervatív hogy elfogadja a református keresztséget. De a reformátusok se tudom hogy a Szentharomság nevében keresztelnek vajon? A saját keresztelésemre nem emlékszem. Volt hogy a templomban keresztelték idegen gyereket de nem figyeltem oda minek anevebe keresztül a pap, vegigrohogtuk az unokatestvéremmel meg vegigdumaltuk mindig. Haagyonutnenek se tudnám elmondani mi nevében keresztel egy olyan pap mert mióta az unokanoverem nem jár én se voltam keresztelom és annak 8 éve.
2021. júl. 26. 22:18
Kapcsolódó kérdések: