Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol lehet apokrifnek nyilvánít...

Hol lehet apokrifnek nyilvánított biblia-részeket olvasni?

Figyelt kérdés
lehetőleg magyarul
2010. aug. 15. 13:37
 1/10 anonim ***** válasza:
14%
Majd ha tudsz olvasni görögül és héberül...
2010. aug. 15. 13:41
 2/10 A kérdező kommentje:

Épp ezért kérdeztem, hogy van-e valami olyan forrás, ahol nem csak ógörög/héber/arámi nyelven lelhetők fel ezek az iratok.

A legjobb magyarul lenne, de angol, német vagy mandarin forrás is több lenne a semminél.

2010. aug. 15. 13:44
 3/10 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
72%
2010. aug. 15. 13:57
 4/10 anonim ***** válasza:

Angolul:

újszövetségi apokrif iratok

[link]

ó- és újszövetségi apokrif iratok

[link]

Jó böngészést.

2010. aug. 15. 13:59
 5/10 anonim ***** válasza:

Neten nem tudom, fent vannak-e, de nagyobb könyvtárakban megtalálod az Apokrifeket. Itt egy felsorolás:

[link]

2010. aug. 15. 14:04
 6/10 anonim ***** válasza:
36%
13:44 Megértelek, de ezen nyelvek ismerete nélkül, hiába pontoztak le 0-ra, nem tudod tökéletesen értelmezni a szövegeket, mert ezek a nyelvek eléggé gazdagabb és szintetikusabb kifejezőképességgel rendelkeznek, mint akármilyen német-angol fordítás, szerintem, ha komolyabban bele akarsz kezdeni, alapvető filológiai és korrajzi ismeretek nélkül bele se kezdj.
2010. aug. 15. 14:54
 7/10 A kérdező kommentje:

Nem én pontoztalak le nullára, nyugi. De attól még belekötnék kicsit.

Nem akarok én biblia-kutató lenni, sem vallástörténész. Engem az érdekel, hogy mi a tartalma azoknak az iratoknak. Azt pedig akármilyen nyelven le lehet írni, magyarul, svédül, kambodzsaiul, a jelentése - pár irodalmi/nyelvi eszköztől eltekintve - attól még ugyanaz marad.

Ilyen hozzáállással egyetlen irodalmi művet - mert végső soron a Biblia is az - sem fordíthatnának le idegen nyelvre.

Szóval száz szónak is egy a vége: ahogy magát a Bibliát is meg lehet érteni magyarul, úgy ezeket az iratokat is.

2010. aug. 15. 15:47
 8/10 anonim ***** válasza:
55%

"pár irodalmi/nyelvi eszköztől eltekintve"

Ez igaz a modern nyelvekre, de az ókori nyelveken gondolkozni kell, mivel ott eléggé érdekes szerkezetek jönnek ki. A Bibliában is van számos hiba, ami azért nem mindegy. (pl. az, hogy féltőn szerető, vagy féltékeny Isten vagyok-e vagy sem)

2010. aug. 15. 16:14
 9/10 anonim ***** válasza:
84%

No, tekintsünk el ettől, egy MAGYAR forrást találtam:

[link]

2010. aug. 15. 16:15
 10/10 anonim ***** válasza:
78%

Szia!

Úgy tűnik kicsit keveredés van nálad az apokrif fogalmában! Ugyanis azok az iratok tartoznak ide, amelyeket általánosan nem fogadtak el kanonikusnak, egyesek vagy egyes zsinatok azonban igen. (Az "apokripha" görög kifejezés jelentése: elrejtett. Arra utal, hogy ezeket az iratokat nem volt szabad olvasni a zsinagóga, illetve a keresztény gyülekezet istentiszteletein.)

Ezeket megtalálhatod a mai katolikus Bibliákban! Szerintem amire te gondoltál azok a Biblia pszeudoepigráf iratai. Azok az írások tartoznak ide, amelyeket egyöntetűen mindenki elvetett, mint a prófétai, apostoli iratok utánzásával próbálkozó hamisítványokat. (A "pseudoepigrafo" kifejezés jelentése: álírások, hamisítványok.) Ezek Kb. i. e. 200 és i. sz. 200 között keletkeztek, bibliai szerzők művének tüntetik fel magukat. Sok közülük álmokat, látomásokat tartalmaz Ezékiel, Dániel és Zakariás stílusában. Jellemző rájuk a messiási királyság dicsőségének érzékletes leírása, úgyszintén élénk fantáziával írnak a teremtésről, az angyalokról stb. Az igaz, hogy a katolikus egyházban apokrifoknak nevezik ezt a csoportot, de protestáns körökben, és általában a teológiában apokaliptikus irodalomnak...

Üdv. Péter

2010. aug. 17. 14:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!