Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan győzzem le az ítélkezés...

Hogyan győzzem le az ítélkezést adakozás közben?

Figyelt kérdés
Jó ideje többször is foglalkoztatott, de most megint felmerült bennem ez a gondolat. Talán először akkor, amikor megtudtam, hogy a hallássérült ember, akinek mindig szoktam adni pénzt, nem is hallássérült, és olyan telefonja meg órája van, ami nekem jópár havi fizetésem lenne. Gyakran önkénteskedem, sokszor ilyenkor is nehéz tiszta szívvel segíteni. Amikor a nagy nehezen összegyűjtött élelmiszer adományokra húzza a száját a részeg úr, hogy miért nem pénz meg hasonló. Azóta merült fel bennem újra a gondolat, mióta részt veszek a “fogadj be egy kollégistát programban”. (Budapesten, Szegeden, Debrecenben vagy egyéb egyetemmel rendelkező városban élő emberek felajánlanak egy szabad szobát azoknak a kollégistáknak, akiknek bezárások miatt másképp nem lenne hol lakniuk amíg tart a félév) Amikor hajnali 4-re megyek dolgozni, lehúzok 8-10 órát majd utána hazaérek, és a kollégista akit befogadtam még mindig alszik. Én a műszakjaim után elkezdek tanulni, takarítani, mosni stb. Nagynehezen készülök a saját vizsgáimra, miközben fizetem a lakbért. Megint elfognak ezek a gondolatok, hogy: “Ha ő is dolgozna, tudna fizetni lakást” , “Ha nem ebben a helyzetben lennénk, fizetnie kellene azért, hogy itt lakjon” stb. Borzasztóan idegesítem ezzel magam. Van esetleg bátorító ige arra, hogy ezek ellenére tovább csináljuk ami helyes? Van valakinek tapasztalata hasonló helyzetekből? Ti hogyan léptek túl ezeken a rossz gondolatokon?

2021. jan. 15. 05:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%

"hallássérült, és olyan telefonja "

Az unokahúgomnak szerzett hallássérülése van, tehát nem úgy született.

Az élő beszédet nem jól hallja meg, főleg, nagyobb térben, ahol nincs

mögötte valamilyen fal, ami visszaveri a hangot.

Viszont a felerősített hangú mobiltelefonon nagyjából megérti a beszédet.

De az sms, internet segíti őt a legjobban a kommunikációban.

.

Az órát akár örökölhette is, de nem tudni, hogy milyen egyéb, egészségügy i szempontú funkciókra képes.

Természetesen az ember nagyon megválogatja, hogy kinek ad, kinek nem.

Jézus azt mondta: "Ne halat, hanem hálót adj az elesettnek".

Vagyis ne tartsd el adományokkal, hanem juttasd hozzá munkához, munkahelyhez.

2021. jan. 15. 06:04
 2/12 anonim ***** válasza:
82%

Ingyenélőt befogadni, eltartani NEM HELYES!

Már eleve ajándék adomány, hogy beengeded az otthonodba.

Ráadásul több fogy vízből, villanyból, gázból, egész nap

fűtesz, holott, ha egyedül élsz, akár le is vehetnéd a fűtést,

míg dolgozol.

Tehát effektíve költesz egy idegenre.

Aztán ott van a másik alapvető szempont: ha már annyi ideje van, akkor köszönje meg a gesztust azzal, hogy naprakészen kitakarítja a lakást.

.

Kötelessége munkát keresni, hazugság, hogy aki akar,

nem talál valamilyen átmeneti munkát, míg vége nem lesz.

Állítsd választás elé: vagy elmegy dolgozni, vagy kidobod.

2021. jan. 15. 06:07
 3/12 anonim ***** válasza:

"Jézus azt mondta: "Ne halat, hanem hálót adj az elesettnek"

Te így tudod, én viszont így ismerem:

"Ne halat adj, hanem tanítsd meg halászni!"

.

Egy-két esetből nem szabad általánosítanod.

Igen, vannak olyanok, akik srban állnak segítségért, ám nem szorulnak rá, vagy pedig nem úgy használja a segítséget, ahogy elvárható lenne.

.

"Részeg úrnak" nem élelmiszer kell, hiszen a szesz helyett megvehetné. Ha pénzt kér élelem helyett, akkor semmit neki.

.

Az egyetemista befogadásáról: a leírt esetben te is hibás vagy, mert mielőtt befogadok valakit lakásomba úgy, hogy neki nem kell részesedni a rezsiből sem, előtte részletesen tisztázom a feltételeket.

A te mulasztásod, hogy erre nem gondoltál - és ezért nem is tetted.

(Az pedig, hogy egyetemista semmit nem jelent, mert lehet a szegénységből kitörni akarás érdekében sokra hajlandó, ugyanakkor lehet dolgozni nem akaró, szülein élősködő alak is.)

2021. jan. 15. 08:24
 4/12 anonim ***** válasza:
16%
"Gyakran önkénteskedem, sokszor ilyenkor is nehéz tiszta szívvel segíteni." Hát akkor ne csináld. Így -ismerd be- csak képmutató vagy.
2021. jan. 15. 09:19
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszi a sok választ!

A hallássérült ember 100% hogy nem volt hallássérült. Egy bevásárló központban kéregetett mindig, és ott dolgozók mondták, hogy pontosan tudják, hogy ki az és folyamatosan problémát okoz, többször elkapták, de mégis visszajár. Most viszont nem ez a fontos, hanem az, hogy le tudjam küzdeni azt az érzést, hogyha egy rászorulón segítek, azon gondolkozzak, hogy vajon megérdemli-e. Szerintem ez a lelkület borzasztó. Én is próbálom leküzdeni, de gyakran ott motoszkál a fejemben. Illetve, igevesret, aki írt igehelyet is tudnátok mondani hozzá? Utána olvasnék az egész történetnek.

2021. jan. 15. 10:05
 6/12 KZitus ***** válasza:
64%

Szia

Másokon segíteni, támogatni, megadni azt amire éppen szüksége van, az mindig nagyon kedves Isten előtt, hiszen a mózesi törvény is szinte kötelezte a a földel, termés betakarításával foglalkozó gazdákat erre: "Amikor learatjátok földetek termését, ne arasd le teljesen szántófölded szélét, és aratásod után a tallóznivalót ne szedd össze. Szőlődben se szedd össze, ami megmaradt, és ne szedd fel szőlődben a lehullott szőlőszemeket. Hagyd meg azokat a nehéz sorúaknak és a jövevényeknek. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek." 3Mózes 19:9,10

De azért figyeld meg, a szegény sorsúnak is meg kellett tennie (dolgoznia) a magát hogy hozzájusson az ennivalóhoz.

Azért lehet "ránézésre" is nagyjából látni, ki az akin segíteni kellene....az, akit befogadtál, talán meg kellett volna előre beszélned vele a "házirendet", esetleg azt, ő mivel tud hozzájárulni a költségekhez, pl. munkával. Szóval segíteni másokon belső indíttatásból jön, de azért előtte jó elgondolkozni, és következtetéseket levonva ésszerűen segíteni.....nem várva vissza semmit, sajnos olykor még hálát sem :-(

Amit 3/5 dubitus írt, olyat soha nem mondott Krisztus, de ha mégis, jó lenne ha a Bibliából idéznéd. Én úgy tudom, a „NE HALAT adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halászni.” Ez a mondás azt az igazságot tükrözi, miszerint ha valakinek csak a pillanatnyi fizikai szükségleteit elégítjük ki, annak talán csekély haszna lesz. Sokkal jobb, ha az emberek megtanulják megoldani a gondjaikat, és kielégíteni a saját szükségleteiket. Sokakat meg kell tanítani az élet dolgaira, vagy talán még arra is, hogy teljesen átformálják a szemléletmódjukat.

2021. jan. 15. 13:00
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ne légy olyan szigorú magaddal, emberi dolog, hogy felmerülnek ilyen gondolatok, akár hogy is, azért a pénzért te dolgoztál meg, s negatív tapasztalatok után még természetesebb, hogy elővigyázatosabb vagy.

Az még a tanácsom, hogy ne adj többet annál mint amennyit tiszta szívvel bírsz.

2021. jan. 17. 22:38
 8/12 1112 ***** válasza:

Ha rossz érzetet kelt benned; akkor te ne adakozz; többet érhet bizonyos esetekben a lelki nyugalmad azzal szemben, hogy másokon segíts.

A te lelki életed, a te világod rá fog menni erre (vagyis rá mehet)

Tehát nem teheted meg azt magaddal,hogy belerokkanj/roppanj mások segítésébe.

Meg pl azt nem tudom, hogy pl mennyi időre elég dologokat szoktál összeállítani; tehát lehet, hogy pl annyira nem is oszt, nem is szoroz; tehát amúgy ha teneked rosszul esik adnod, nehéz, kellemetlen rossz érzetet kelt benned az adakozás, bárkivel szemben akkor inkbáb ne csináld

Remélem, jól írtam le mindent, és bocsi,ha megbántottam valakit.

2021. febr. 10. 18:55
 9/12 anonim ***** válasza:
63%
Én azt tudom tanácsolni, hogy amíg nem késő fordulj Jézushoz és Neki engedelmeskedj, Ő jobban fogja tudni, hogy nekünk kin és mikor kell segítenünk.
2021. márc. 1. 09:53
 10/12 anonim ***** válasza:

Jo kerdes.

Egyetertek azzal, hogy ne legy ennyire szigoru magaddal. Sokkal tobbet teszel az embertarsaidert, mint a tobbseg, ahogy leirod, es ez nagyon tiszteletremelto.

Ha jol ertem, az kerdes, hogyan kuzdd le ezeket az erzeseket.

1. Ne kuzdj ellene, termeszetes gondolatok. Masok fejeben is megfordul, hogy mennyire hihet egy raszorulonak, es az, hogy kihasznaljak-e. Sot, ismerek olyan kereszteny csaladot (az apa reformatus lelkesz, otgyerekes csalad), akik ejszakara befogadtak egy hajlektalan romat, aki hajnalban felkelt, osszeszedte a hazban talalhato minimalis ertektargyakat es meglepett. Nyilvan nem mindenki az, akinek mondja magat es nem 100%-ban joszandeku. A gondolataid tehat jogosak.

2. Kerj bocsanatot Istentol az ilyen gondolatok miatt, ha nyomasztanak - o tudja, hogy igy erzel, es hogy nem rosszindulatbol erzel igy. Biztosan megbocsatja, es nyugodt lelekkel rabizhatod ezt (is).

3. A jovore nezve: esetleg ne kozvetlenul segits, hanem szervezeteken keresztul. Nem tudom, melyik felekezethez tartozol, biztos vannak kulonbozo segelyszervezeteik, felhivasaik, ahol nemcsak penzre, hanem ember munkaerore is szukseg van. Pl. onkenteskedhetsz beteg idosek apolasaban, raszorulo vagy fogyatekkal elo gyerekek tanitasaban vagy felugyeleteben, amihez van adottsagod. Vagy penzadomannyal. Ezeket tudod is szerintem.

4. Ha spontan adsz egy "hallasserultnek", akkor bizd az o lelkiismeretere, amit csinal. En is szoktam erre gondolni, de azt szoktam magamnak mondani, nem tudom felmerni, mi a valodi helyzete, felesleges talalgatnom. Lehet, hogy nem hallasserult, de nem biztos, hogy nem valodi okbol tetteti annak magat, valamilyen szempontbol raszorulo megis.

5. "Amikor a nagy nehezen összegyűjtött élelmiszer adományokra húzza a száját a részeg úr, hogy miért nem pénz"

Figyelj - nem minden raszorulonak elelmiszerre van szuksege elsosorban. Egy alkoholbetegnek szuksege van alkoholra, a drogfuggonek szuksege van drogra. A hosszutavo megoldas az elvonokura, de addig valahogy tul kell elnie az elotte allo 2 orat, es ezert nem iteljuk el azt, aki penzt ker es alkoholt vesz belole. Egy hajlektalan nonek pl. lehet, hogy mosdasra, intim betetre, fajdalomcsillapitora van szuksege. Vagy meleg ruhara, parnara, olyasmire, amire mi nem is gondolunk. Attol, hogy valaki elelmiszerre szorul, nem biztos, hogy mindent szeret, amit az emberek ilyenkor tipikusan felajanlanak (jo szivvel, tegyuk hozza).

Ezert fontos kommunikalni a raszorulokkal.

Ugyanez vonatkozik az egyetemistadra, (fantasztikus jo szived van). Ha egyebkent egeszseges, nyugodtan elvegezheti a hazimunkat, erre megkerheted. Mutasd meg es mondd el pontosan, mit kell csinalni (nem biztos, hogy tudja). Konkretan mondd, ne azt, hogy "hazimunka". Lehet, hogy ot is zavarja, hogy nem tudja, mik az elvarasok es szabalyok ebben a fura helyzetben. Vagy betett teged az "anyuka-hotel" kategoriaba, es ha nem szolsz, neki ez igy a legkenyelmesebb.

Azzal nem ertek egyet, hogy "aki akar, talal munkat".

Ez nem ilyen egyszeru. Hosszutavon, talan, de rovid tavon ez biztos nem igaz.

2021. márc. 1. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!