Ugye csak a katolikus halott mellett kell gyertyát gyújtani ?
Ha nem valami egyházban/egyháznak dolgozol, honnan tudod hogy a munkahelyen veled dolgozó milyen vallású?
A gyertya pedig a mi kulturánkban az emlékezés jelképe.
Izraelita temetőben nyugvó halotthoz ne vigyél élővirágot, de legyen nálad egy kavisc, amit emléked jelképeül ott hagysz.
Konkrétan éppen most egy haláleset történt?
www.miateendo.hu (lakáson történő elhalálozás esetében adnak információkat, milyen hatósági szervet kell értesíteni.)
Elképzelhető, hogy ez a katolikus egyházi hívek egyik spirituális alapvető szertartási szokása - annyira nem vagyok már "képben", mint amikor még Édesanyám élt. (Kicsit régen hunyt el, közel 17 hónapja.)
Ui: Édesanyám meg tudta volna most mondani nekem - ha beszélhetnénk egymással itt a földi világban - hogy A NAGYPAPÁJÁT Ő hogyan temette el, amikor én még totyogó korú pici lány voltam. Valószínűleg találó a tipped Kérdező.
Édesanyám REFORMÁTUSKÉNT üdvözült - elküldte a római katolikus egyház papjait - hiába próbáltam eredeti "vallása" szerint megbékéltetni a múltjával.
Azóta én is eléggé kiábrándultam a római katolikus egyházból - és csak ERŐSZAKOLOM magamra azt, hogy "szavahihetőek". Na mindegy, annyira összetett a történet, hogy inkább nem magyarázkodom tovább.
Csak spirituális szempontból tudom megközelíteni a dolgot, - a tűz mindenképpen energiával tölti fel, erőt ad a távozó léleknek, hogy átjuthasson a "túlvilágra" és ne ragadjon a köztes létben. Jelképesen meg is tisztítja őt a bűneitől, ezáltal megkönnyítve a távozását.
Legjobb, ha a gyertyát a szeretet érzésével a szívedben gyújtod meg, esetleg gondolatban is megfogalmazol egy üzenetet, amivel elbúcsúztatod az elhunytat.
Keresztény mind kettő mi bajod van azzal, ha az Istenfélő, bibliaolvasók a Mennybe akarnak jutni?
+Az összes a katolikusból ered, s azért "váltak" le mert nem volt tiszta. pl Reformáció.
ez vallástól függetlenül egy szép megemlékezés, tisztelet adás az elhunyt felé. A temetés meg a búcsúzó, mikor a szerettek az utolsó útjára elkísérik a már üres porhüvelyt.
De ha neked ez valláshoz kötött, beszélned kéne a pappal. Vajon ő is 'ízléstelennek' tartja e a megemlékezést. a nem katolikusok körében.
+Ha urad és Istened valóban a Mennyek Ura lenne, akkor számodra ez nem lehetne kérdés, szóval egy gyónás is rád fér.
"a friss katolikus halott mellett gyertyát gyújtanak, azért hogy a lelke a menyországba jusson."
Nem csak a "friss" mellett és nem a gyertyától fog a mennybe jutni. A gyertya számunka a Feltámadt Krisztust jelképezi, aki a Világ Világossága. Ezért gyújtjuk meg.
Én sokszor láttam már teljesen ateistákat is, ateista hozzátartozó sírjánál gyertyát gyújtani. Ahogy írták: a mi kultúránkban ez az emlékezés jele. Én nem ismerek olyan reformátust, aki a gyertyagyújtáson megsértődne.
"A gyertya számunka a Feltámadt Krisztust jelképezi, aki a Világ Világossága."
Igy van.
Azon kivul (nemcsak katolikusoknal) a meggyujtott gyertya felett elmondott imat a gyertya langja "tovabb imadkozza" a nevedben, amikor mar elmentel.
Ha a munkahelyen vagy a lakasa mellett gyujtanak mecsest, az vallastol fuggetlenul az emlekezes es a gyasz jele Magyarorszagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!