Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A tizparancsolat azt mondja...

A tizparancsolat azt mondja atyadat es anyadat tiszteld.....itt a szulokre gondol (apa es anya) vagy az Istenre mint atya?

Figyelt kérdés
Masik kerdesem is lenne, megpedig az, hogyan tudjam tisztelni az apamat, ha rasszista, gyuloli a feketeket a migransokat (egyet se ismer mert egy unalmas faluban lakik ahol nincs egy kulfoldi sem), allandoan zsidozik meg ilyenek. Nem birom hallgatni!!!! Hogyan tiszteljek egy ilyen embert?

#tízparancsolat #Szulok tisztelete #Rasszizmus, fasizmus
2021. jan. 4. 08:22
 1/10 anonim ***** válasza:
74%
A szüleidre vonatkozik, az Istenre az első három parancsolat vonatkozik. Ha az apád rasszista, alkoholista vagy pedofil, akkor... akkor is tisztelned kell a tízparancsolat szerint.
2021. jan. 4. 08:40
 2/10 A kérdező kommentje:

Nem, nem alkoholista es nem pedofil, egy munkasember..mondhatjuk hogy otthonulo, mindig dolgozott, most nyugdijas...de rasszista es en ezt nem fogadom el. Hogyan fogadjam el ezt. Zsidozik es nagyon durva beszedje van ellenuk. Ilyen nalam ki van zarva!!! Maximum annyit csinalhatok, hogy kerulom a tarsasagat, hogy ne kelljen hallgatnom, mert irrital! Nem tudom ot tisztelni! Nem tudom hogy oldjam ezt meg.

Peldaul ha a szulo Isten ellenes mig a gyereke vallasos azt a szulot a gyerek (jelen esetben felnott gyerekrol van szo onallo felnott gondolatokkal) hogy tisztelje ha allandoan Istent ocsmarolja, aki szerintuk nem is letezik?

Bologassak, hogy igen igazad van?

Vagy jatszam meg magam, hogy nem zavar?

Keruljem a kapcsolatot vele, hogy ne halljam?

Nekem ez igy kepmutatasnak nezne ki, ez nem tisztelet.

En oszinten nem tudom benne ezt tisztelni, inkabb kerulom, zavar a beszede. Nem tudom betartani a parancsolatot!

2021. jan. 4. 08:51
 3/10 anonim ***** válasza:
30%
Az alkoholizmust és a pedofíliát csak példának mondtam. Különbséget kell tenni az ember és a cselekedetei között. A rosszat, a bűnt sohasem kell tisztelni, sőt, el kell ítélni. Attól még az embert tisztelheted. Persze ha valaki nem csak egyszer-egyszer téved meg, hanem megrögzött rasszista (vagy bűnöző), akkor nem tisztelni kell, hanem elhatárolódni tőle. De ez már az én véleményem, a negyedik parancsolat 4 szóval elintézi a kérdést.
2021. jan. 4. 08:56
 4/10 anonim ***** válasza:
73%

A szülőkre vonatkozik az a parancsolat.

A "tiszteld" az nem azt jelenti, hogy egyetértesz vele. Tiszteled, mert fölnevelt. Akkor is ha vannak, hibái, gyengeségei (neked is vannak, legföljebb nem tudsz róluk).

Ez természetesen a normál esetre vonatkozik. Aki eldobja a gyerekét magától, vagy otthagyja, azt én se tudom, hogyan lehetne tisztelni.

2021. jan. 4. 08:58
 5/10 anonim ***** válasza:
60%
Ő ledolgozta az életét, hogy téged felneveljen. Ezért csak érdemel egy kis tiszteletet...
2021. jan. 4. 10:39
 6/10 anonim ***** válasza:
37%
a tiszteletnek sose kéne feltétlennek lennie. azt ki kell érdemelni
2021. jan. 4. 12:21
 7/10 anonim ***** válasza:
68%
ha igy beszel nem lehet nagy hivo meg ha azt is mondja. aki megtalalja az utat Istenhez annak nincsenek eloiteletei, bunosnek erzi magat ha igy gondol embertarsaira. szerintem probalj hatni ra olyan ervekkel, hogy ez nem kereszteny ahogy viselkedik. amugy az en apam is vmennyire ilyen. nezi az m1en a propagandahiradot es latom rajta h nem a kedvesseg ul ki ilyenkor az arcara. ja meg minden masodik szava ha karomkodik hogy bsza meg az isten... probalom neki magyarazni hogy ne beszeljen mar igy, de attol meg tisztelem meg szeretem.
2021. jan. 4. 13:10
 8/10 anonim ***** válasza:
60%

Mint ember és mint a szülőd tiszteletet érdemel. Ha tetszik neked, ha nem. Amennyiben nem tiszteled, akkor a Szentírással mész szembe, Isten szavával. Nem a bűneit és hibáit kell tisztelned, hanem az embert benne és az apát, aki élete verejtékes munkája által felnevelt.

„Tiszteld apádat és anyádat, amint az Úr, a te Istened parancsolta neked, hogy hosszú életű légy és jól menjen a sorod azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked!”

2021. jan. 4. 14:15
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem a gyengeségeit vagy a bűneit kell tisztelned. Ha az apád meggyilkol valakit, neked nem kell fölötte szemet hunynod. A többi bűnnel is ez a helyzet.

A lényege a parancsolatnak (mint amúgy az összes parancsolatnak) a társadalom integritásának fenntartása. Ebben az esetben az, hogy ne felejtsük el azt, hogy honnan jöttünk. A szülőkben testesül meg az a civilizációs örökség, amit hordoznunk kell. Ez az, aminek köszönhetjük, hogy nem a vadonban kell boldogulnunk. A család a társadalom alapja és kicsinyített mása, amiben a szülők hordozzák azt a tudást, aminek segítségével az emberi lét gyökeret tud verni.

Persze, mindegyik parancsolatra lehet olyan példát hozni, amikor betartása nonszensszé válik. Léteznek olyan diszfunkcionális családok, ahol a szülő csak pusztít. Előfordulhat, hogy valakit meg kell ölnöd. Előfordulhat, hogy valakit meg kell lopj a nagyobb jó érdekében. Ha a tízparancsolatot egy mindenre tökéletesen illeszkedő szabályrendszerként fogjuk fel, akkor ami megvalósul, az egy embertelen, totalitárius rendszer, nem Isten királysága. A másik ember méltósága csak annyiban vehető figyelembe, amennyire azt az adott személy engedi.

A parancsolatok irányelvek, amik mentén egy jól működő szociális közegben tudunk érvényesülni anélkül, hogy szétrúgnánk azt magunk körül. De egy diszfunkcionális közeg nem feltétlenül az, amihez ragaszkodnunk kell. Ezért nincs értelme betű szerint követni a parancsolatokat. Kiindulásnak jó, de azért van értelmünk, hogy felfogjuk a helyzetek komplexitását, és nem azért, hogy lecseréljük néhány egyszerű utasításra, amit mérlegelés nélkül követünk.

2021. jan. 4. 15:33
 10/10 anonim ***** válasza:

Hallgasd meg ezt a történetet, hogy legyen egy kis viszonyítási alapod!

[link]

2021. júl. 27. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!