Van itt olyan akinek sikerült megtérnie a bűnös életéből?
07:00-ás vagyok
Úgy látom, kedves Kérdező, te nem vagy valami okos. A keresztény kifejezés több vallás gyűjtőneve. Melyikben halálos bűn a lopás (azt is a példaként említetted)?
Kedves kérdező!
A megtérés lényege nem a bűnök elhagyása, az csak az egyik következménye a megtérésnek. Hadd próbáljam a lényeget megmutatni.
A megtérés jóval inkább azt jelenti, hogy megértem Isten szeretetét, ami abban nyilvánult meg, hogy Isten a saját egyszülött Fiára rótta ki az én bűneimnek büntetését. Nekem kellett volna felmennem a keresztre, de Isten ettől megóvott, és az igazságos büntetést a Fiában magára vállalta. Ennek megértése oda vezet, hogy az ember megtér, azaz életének imádata, ura megváltozik. Bármi is volt az életeben, amit vagy akit eddig imádott, szeretett, ami vagy aki uralta az életét, a megtérés után Jézus Krisztust teszi az élete uráva. Csak így lehet békét kötni Istennel, Isten pedig azon az alapon köt békét, hogy Jézus Krisztus minden tulajdonod felett rendelkezni fog. Vagyis szíved, lelked, időt, energiád, pénzed stb. minden az övé. Aki nem hajlandó, hogy minden tulajdonáról lemondjon, és Isten akarata szerint kezdje ezeket használni, az nem tért meg, akkor sem, ha bizonyos bűneit elhagyta.
Aki pedig megtért, az attól még nem lesz bűntelen, mert éppen az a lényeg, hogy amikor valakinek Krisztus lesz az Ura, afelett már nem a "bűn és halál" törvénye uralkodik, hanem a Szentlélek "törvénye", vagyis afelett nincs kárhoztató hatalma a bűnöknek sem (Róm 8:1-3). Aki befogadja Krisztust, mint Urat, aláveti magát az ő teljes üzenetének (mind a könnyű, mind a nehéz parancsolataival együtt), és a tanítványa lesz, azt Isten elfogadja a hibáival és bűneivel együtt. Ugyanis Jézus úr, de nem csak igazságos úr, hanem jóságos és kegyelmes úr is. Ezzel együtt természetesen, aki megtért, az kevesebb bűnt is fog elkövetni, fejlődni fog abban, hogy bűntől tisztábban éljen, hiszen már nem valamilyen bálványt imád (ami a saját egója is lehetett korábban), hanem Istent, és neki fáj a bűn. Ezért aki szereti Istent, az nem akar neki fájdalmat okozni, tehát gyűlölni fogja a saját bűneit is, és küzd ellenük. De nem az tesz valakit igazzá, hogy mennyire sikerült leküzdenie a bűneit, hanem Krisztus áldozati vére tesz mindenkit igazzá, miután megtért és megkeresztelkedett a saját döntése alapján. Ld. ApCsel 2. fejezet. Éppen az, hogy valakit Isten "ingyen" (cselekedetek nélkül) igaznak és tisztának fogad el Jézus vére miatt, az motiválja az embert arra, hogy emiatt megváltoztassa az életét is. Fordítva nem megy: nem tudsz annyira bűntelen lenni a saját erődből, Krisztus keresztjét kikerülve, hogy Isten elfogadjon.
A kérdésedre válaszként pedig, igen, miután megtértem, jóval kevesebbszer követtem el bűnöket, és több jót is tettem. De nem ebben, nem a cselekedeteimben bízom, mert akkor Krisztust egy bolondnak tekinetném, hogy meghalt a kereszten.
üdv Stefán
#9 egeszben, nem cafatokban
hogy orokke atelje azt milyen rossz volt, rosszul valasztott es nem menekulhet butasaga miatt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!