Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen könyvet ajánlanátok,...

Milyen könyvet ajánlanátok, ami röviden, tömören, de mégis átfogóan bemutatja a zsidó/judaizmus-t? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Egy prezentációt kell összeállítatunk, a világ vallásairól, és a zsidó vallásnak utána jártam, de nekem kínai.

A fő tanokra és az irányzatokra lennék kíváncsi. Utóbbinál a jehova tanúi féle "kinövések"et elhanyagolnám.

Köszönöm a segítséget.

2020. dec. 3. 22:37
 1/10 A kérdező kommentje:

Ja meg igen:

A helyzetre való tekintettel, elsősorban olyan könyv érdekel, ami a mek.oszk-on is elérhető, mert tudtommal a könyvtárak zárva (?).

2020. dec. 3. 22:38
 2/10 anonim ***** válasza:

Raj Tamás rabbi könyvei talán a hasznodra lehetnek teológiai kérdésekben.

Történelmi megközelítésben pedig Josephus Flavius, aki az 1. század végéig mondja el a zsidó történelmet.

2020. dec. 3. 23:01
 3/10 anonim ***** válasza:
Egyébként mi az, ami kínai? Írd le, mi az, amit nem értesz, talán tudunk segíteni.
2020. dec. 3. 23:02
 4/10 A kérdező kommentje:

Falvius ide szerintem túlzás...

Kínai? Kusza, de bevallom érdekesnek találom. De a szent iratokban vesztem el, hogy a babiloni fogság után a rabbik vették át az írátudók szerepét (vagy fordítva?) és hogy mi a különbség a Tóra, a "Zsidó Biblia", és a Talmud között.

És hogy az irányzatok miben értenek egyet.

Na az meg a másik, hogy a "klasszikus" zsidó vallás a templom 2.? lerombolása után "megszűnt" és helyette ma "jadaizmus"-ról van szó, habár -magyarországon is- zsidónak mondják a zsidó vallást.

Amúgy nagyjából értem a dolgot, meg érdekesnek is találom, de a szent iratokban/ könyvekben, meg az ünnepekben és az irányzatokban elvesztem.

Pl. a szent nap a szombat oké. De egy nálam lévő könyv különböző szombatokat részletez.

Szóval egy olyasmi -történelmi adatokkal- bemutatandó prezin dolgozom, ahol a lehető legrövidebben -6 oldal- kellene bemutatni a vallást, és annak ünnepeit stb. Szóval legyen kerek, meg egész.

Igazából információ kellene, hogy hol találom meg pl az irányzatokat, illetve hol lehet olvasni a szent könyvekről. Wikipédia oké. De mint forrás nem használható.

2020. dec. 3. 23:25
 5/10 anonim ***** válasza:

Leírom néhány infót, de fenntartom magamnak a tévedés lehetőségét.

1. A babiloni fogság élőtti időszak más volt Izrael történetében, mint utóbbi. De nem akarlak most megkavarni azzal, hogy belemegyek a zsidók vallásfejlődésébe, mert az egy külön téma lenne.

A fogság után viszont különböző irányzatok alakultak ki a zsidóságban: a farizeusok és a szadduceusok, akik egymással amolyan riválisok voltak, de érdemes megemíteni az essznéusokat is, akik az i.e. 2. században már léteztek, viszont a második templom lerombolásakor (i.sz. 70) eltűntek. Feltehetően ők írták a Holt tengeri tekercseket is, vagy legalábbis azoknak egy részét.

2. A zsidó Biblia a keresztény Ószövetség, azon belül is a protestáns kánon, Mózes első könyvétől Malakiás könyvéig. Viszont a kereszténységben más a szent könyvek beosztása. Ugyanis míg a keresztények az Ószövetség ősi, görög fordításának, a Septuagintának a sorrendjét követik, addig a zsidók nem. A héber kánon három részből áll: Törvény (=Ez a Tóra) Próféták (=korai és késői próféták) és Írások. Hogy mondjak egy különbséget: Dániel könyve a keresztény Ószövetségben a próféták közt van, a héber kánonban azonban a harmadik csoportban, az Írások közt helyezkedik el. A héber kánon amúgy logikusbb. A Talmudban pedig különböző zsidók hagyományok vannak összegyűjtve, és az lényegében a Tóranak, illetve talán az egész héber Bibliának a magyarázata.

3. Amikor a rómaiak lerombolták a második templomot és Jeruzsálemet, akkor az összes zsidó irányzat eltűnt. Egyedül a farizeusok maradtak meg, belőlük fejlődött ki a rabbinikus júdaizmus.

4. Ami azt illeti éppenséggel már az ószövetségi zsidók is meghatározhattak különböző szombatokat. A szent nap, a hét hetedik napja mellett ott lehetett pl. még a szombatév is, lásd itt:

[link]

3. Az ünnepekről a Tórában (Mózes 5 könyve is olvashatsz), bár nem tudom, hogy azok közül miket tartanak meg pontosan ma, és, hogy azóta lettek-e új ünnepeik. Mindenesetre a hanukát megtartják, annak emlékére, hogy az i.e. 2. században IV. Antiochus Epiphanes erőszakos hellenizációját sikerült megakadályozni, és újra szentelni a templomot. Ez a makkabeus háború volt, amiben Dániel könyve jövendöléseiben, illetve a makkabeusok könyveiben is olvashatsz, amiket a katolikus Bibliában találsz meg.

Ez, amit leírtam, nem sok infó. De talán pár dolog most a helyére került.

2020. dec. 4. 00:05
 6/10 A kérdező kommentje:

Hát inkább megkevertél, mert bevallom történelmi vetülete is lenne ennek a dolognak.

De talán valahogy megoldom.

Köszönöm azért.

Egy érthető könyv jobb lenne.

2020. dec. 4. 00:12
 7/10 A kérdező kommentje:
De akkor lényegében MA minden zsidó irányzat, és maga a vallás rabbinikus júdaizmus?
2020. dec. 4. 00:13
 8/10 anonim ***** válasza:
Fogalmam sincs. Ott vannak a messiás (Jézus) hívő zsidók is. Nem tudom, hogy ők mivel mivel értenek egyet, és mivel nem.
2020. dec. 4. 00:26
 9/10 anonim ***** válasza:
Rövid könyvet a judaizmusról? Naiv gyermek.
2020. dec. 4. 01:11
 10/10 anonim válasza:
Korán :)
2020. dec. 22. 01:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!