A három nagy felekezet hívei! Ti mely kisebb keresztény mozgalmakkal szimpatizáltok leginkább és legkevésbé?
Szóval az olyan mozgalmakra gondolok, mint az adventisták, a baptisták, a pünkösdisták, az unitáriusok, a metodisták, a mormonok, a hit gyülekezete vagy a jehova tanúi.
Szerintetek melyik tekinthető szektának, és melyik nem?
Kérlek írjátok meg, hogy a három nagy felekezet közül melynek hívei vagytok!
Hát, hogy is mondjam, nem igazán próbálnak szimpatikusok lenni azzal, hogy jópáran a hitemet egyenesen gyalázatos bálványimádásnak meg sátani szektának tartják :)
Amúgy nekem komolyan a legszimpatikusabbak a Jehova Tanúi, lehet, hogy azért, mert oly régóta vitázgatunk itt velük, hogy már gyakorlatilag az ismerőseim lehetnének 😅 ők legalább konzekvensen kiállnak, meg az arcukat adják hozzá, amikor leszólítanak vagy becsengetnek. Érdekes, mert talán ők állnak dogmában legtávolabb tőlem, de ezt az alázatukat tisztelem.
En anglikan vagyok, attol fugg, mit ertesz "szekta" alatt.
"adventisták, a baptisták, a pünkösdisták, az unitáriusok, a metodisták, a mormonok, a hit gyülekezete vagy a jehova tanúi"
Ezek kozul a Jehova Tanuival es a mormonokkal nem ertek egyet, a Jehova Tanuit es a fundamentalista mormonokat tartom egyfajta szektanak. Ez nem jelenti azt, hogy pl. egy JT mint ember ne lehetne szimpatikus.
Az unitarianusok nem fogadjak el a Szentharomsagot, de nem ellenszenvesek es nem tartom oket szektanak.
A tobbi rendben (beleertve az ortodoxokat is, termeszetesen).
Nehany megjegyzessel:
1. A magyar baptistak masok, mint az amerikai "deli baptistak". Egyik sem ellenszenves.
2. A magyar Hit Gyulekezetehez meg nem volt szerencsem, de mas punkosdista-karizmatikus egyhazhoz igen, nem szektak, teljesen normalis keresztenyek - nekem nem stilusom az ilyenfajta istentisztelet, de ez egyeni.
3. Nagyon rossz latni, ha a katolikusoknak nekimegy valaki. Hogy tudjatok ezt igy azonnal, nekifutas nelkul csinalni?
Kérdező, szektázni azért szoktak, hogy becsméreljék a kisebb egyházakat. Régen erre az eretnek szót használták.
Hogy í hívők hogy vannak vele, nem tudom, de a nagy egyházak azokat a "szektákat" utálják legjobban, amelyek a legtöbb hívőt ragadják el közülük. És ezek pedig az elmúlt évtizedek alapján: a JT, pünkösdisták (ide tartozik részben a Hit gyüli is) és a mormonok (UNSzJKE).
Utolsó kérdésedre válaszolva: Én szerencsére nem vagyok egyik nagy egyháznak és egyik kisegyháznak se a híve. Így azt hiszem elég pártatlanul foglaltam állást.
Olvasd már vissza a hozzászólásodat, tele van rosszindulattal, hazugsággal, általánosítással, stb... S csodálkozol, hogy sokan (nem csak katolikusok) nincsenek túl jó véleménnyel rólatok.
Pár példa:
"de Istenként nem hiszek benne"
Miért, ki hisz benne istenként? Senki, a katolikusok se. A katolikusok már majd 2000 évvel azelőtt hittek az egy Istenbe, mielőtt szektádat létrehozta egy ember, egy önjelölt pásztor.
"én nem minősítem pápaságot de pl a keleti egyház antikrisztusnak tekinti ez tobb mint erdekes"
De, ezzel pont minősítetted is, igaz aljas és rátok jellemző módon. Mert azt hazudod, hogy nem minősíted, de idehozol egy egyértelműen negatív állásfoglalást róla. Ami egyébként hazugság, nem tekintik a pápaságot antikrisztusnak, a pápát Róma püspökének tekintik, velük egyenrangú vezetőnek.
"Egy szó mint száz pár napja hallottam ezt nezz utana ha nem hiszed hogy a keletiek amikor fogadták a római pápát antikrisztosz felirattal jellemezték"
Akár írhattak is ilyesmit. De ettől függetlenül a pápa több ortodox pátriárkával adott ki közös nyilatkozatot, együttműködést, stb. Ha ennyire sátáninak tartanák, akkor ezek nem születtek volna meg. Szóval ezek az antikrisztosz-ozók valami hangos csoportosulás lehet inkább.
Amit a Mária-dogmákról írtál: azokat az ortodoxok is ugyanúgy vallják, mint a katolikusok. :))
Sőt, még ha egy részük a pápát antikrisztusnak is mondja, az ortodoxok állnak a katolikusokat, akkor is teológiailag sokkal közelebb van egymáshoz a két felekezet, mint mondjuk a protestánsokkal. Mert a pápaság primátusa valóban kérdéses, de minden másban ugyanazt vallja a két egyház: apostoli utódlás, Krisztus istensége és embersége, Szentháromság, Eucharisztia, Mária Istenszülősége, stb.
"Egy szó mint száz pár napja hallottam ezt nezz utana ha nem hiszed hogy a keletiek amikor fogadták a római pápát antikrisztosz felirattal jellemezték ez egy sztori nemreg hallottam.. "
Várj, kitalálom, vagy a hitgyüliben hallottad, vagy valamelyik szektatársadtól. Ha a pápa lenne a keletiek szerint az antikrisztus, akkor nem írtak volna alá számos megállapodást együttműködésről, mint írták előttem.
"amit ha a szöveget görögül is elolvassuk"
Tehát te ógörög nyelven tanulmányozod az Újszövetséget? Mert az dicséretes lenne. Viszont akkor is tévednél, nálad vannak nagyobb tekintélyek, akiknek a szavára adhatunk, veled ellentétben.
"ökomenizmus"
Már az is baj, hogy a pápa nyit az ökumenizmus felé? Mit csináljon akkor, égesse az eretnek szekták vezetőit máglyán? :D
"cimborál az iszlámmal"
Keresztes hadjáratot kellene hirdetnie? Vagy mit csináljon, hogy e szempontból elismerésedet érdemelje ki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!